Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Utkikstornet Nuet manar till långsiktighet

Behåll konstverket Nuet under hela jubileumsåret 2021.Foto: MARKUS HOLM/GÖTEBORG & C:O.
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att riva ett jubileumskonstverk innan jubileumsåret har startat är en dumdyr historia.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. ”Land Art är en konstform som tar avstamp i landskapet och använder naturen som källa för att skapa installationer som är tänkta att stå kvar en längre tidsperiod.”

Så formulerade sig Göteborgs Stads Jubileumssatsning den 23 oktober 2017 när staden bjöd in till invigningen av konstnären Jens Thoms Ivarssons platskonstverk ”Nuet”, ett 12 meter högt och gulfärgat utkikstorn i Hökälla naturområde på Hisingen.

 

Exakt hur långt ”en längre tidsperiod” skulle vara specificerades inte just då, men eftersom uppförandet av tornet var en del av stadens 400-årsfirande och den så kallade jubileumssatsningen, måste avsikten ha varit att behålla det funktionella konstverket på plats i alla fall under hela jubileumsåret 2021.

 

Häromdagen blev ”en längre tidsperiod” tydligt definierat: Inte ens tre år kort tid riskerar Nuet att få stå. Konstverket hann inte ens bli en del av det officiella jubileumsfirandet eftersom det nu, ett halvår innan 2021 tar sin början, föreslås rivas.

 

Konstverket med installation har kostat skattebetalarna nästan 350 000 kronor, enligt konstnärens uppgift i GP.

 

Det hela har med gammal hederlig falla-mellan-stolarna-byråkrati att göra. I dagsläget är det stadsdelen Norra Hisingen som står som huvudman för projektet. Stadsdelen har dock inte ansökt om att förnya det tillfälliga bygglovet, som går ut i början av juli, eftersom stadsdelsförvaltningarna är på väg att avvecklas. Ingen i den kommunala organisationen, inte ens Göteborg & co och Park- och naturförvaltningen, sägs vilja ta över ansvaret för skötsel, drift och tillsyn. 

 

Bortförklaringen från jubileumssatsningen är häpnadsväckande. Helt plötsligt är ett jubileumsprojekt som tagits fram för att uppmärksamma 400-årsfirandet inte särskilt relevant för jubileumsåret 2021. 

 

Planen har varit att riva tornet om en månad. Hur mycket en sådan rivning kommer att kosta de hårt prövade skattebetalarna i Göteborg är i dagsläget oklart. Huruvida rivningen genomförs är dock i dagsläget oklart. Efter rapportering i medier om resursslöseriet har politiken vaknat till liv. 

 – Det vore olyckligt som tusan om det skulle behöva rivas, sade Anna Sara Perslow (C) ordförande i Park- och miljönämnden i Göteborgs-Posten under fredagen.

 

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reagerat och lagt fram ett yrkande inför kommunstyrelsen i början av juni om att skjuta till medel för att hålla tornet i besökbart skick i alla fall ett tag framåt. Socialdemokraterna i sin tur vill att Park- och miljönämnden tar över driften och kostnaden.

 

Lyckligtvis verkar det finnas bred, blocköverskridande enighet om att det är kortsiktigt att riva en jubileumssatsning innan jubileumsåret har inletts. Samtidigt är det uppkomna problemet avslöjande om kommunens oförmåga att agera långsiktigt. Göteborg har tillräckligt många exempel på kortsiktiga och misslyckade projekt, bland annat discobiltvätten framför Götaplatsen, som inte visat respekt inför Göteborgarnas skattepengar. 

 

Utkikstornet Nuet bör vara obligatoriskt att besöka för samtliga kommunpolitiker och höga tjänstemän i Göteborg. Utsikten kanske inspirerar till långsiktighet i den kommunala planeringen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.