Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Unken demokratisyn av Soraya Post (Fi)

Soraya Post (Fi), EU-parlamentariker från Göteborg. Foto: ROBIN ARON/GT/EXPRESSEN
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraterna ska bekämpas med politiska argument, inte med förbud som Soraya Post (Fi) föreslår.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi), med säte i Göteborg, räds inte för att ta ut svängarna i en omdebatterad debattartikel som publicerats både på ETC Debatt och på debattsidan i Dalarnas Tidningar. Tyvärr leder det till att varje demokratiskt sinnad person kraftigt måste ifrågasätta hennes demokratiska värderingar. 

 

I nämnda debattartikel skriver Soraya Post bland annat: "Jag som feminist och människorättsaktivist kan inte acceptera att rasistisk och främlingsfientlig hatpropaganda ökar i vårt samhälle. Jag vill ha ett samhälle som ser alla människor, där allas mänskliga rättigheter skyddas och stärks."

 

Så långt, allt gott. En politisk varumärkesdeklaration av denna sort är en grundläggande del av ett liberalt samhällsskick där alla och envar har rätten att vara fria från förföljelse av de som menar att människovärdet definieras utifrån exempelvis hudfärg eller ursprung eller annan form av kollektiv, bland annat politisk. Därför är det häpnadsväckande att Post inte tvekar att avvika från den anda hon själv redogör för. För Feministiskt initiativs EU-parlamentariker nöjer sig inte med att vara principiellt stridför utan hemfaller i sin debattext åt att bli reaktionärt förtryckande:

 

"Bara för att det nu finns ett mer högerextremistiskt parti än Sverigedemokraterna i Sverige betyder det inte att Sverigedemokraterna inte är rasistiska och främlingsfientliga. Sverigedemokraterna har fortfarande en genomgående kvinnofientlig, homofobisk, nationalistisk, rasistisk och främlingsfientlig politik, detta har inte ändrats. Deras politik är fortfarande inte inkluderande, den exkluderar fortfarande minoriteter. Att normalisera Sverigedemokraterna och deras rasistiska och sexistiska politik är oacceptabelt och ett stort hot mot vår demokrati och våra mänskliga rättigheter."

 

Efter att ha buntat ihop Sverigedemokraterna med dess utbrytare Alternativ för Sverige, dit bland annat den före detta partiledaren för SD och riksdagsledamoten Mikael Jansson från Göteborg anslutit, skriver Post:

 

"Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle, i ett demokratiskt samhälle ska alla ha rätt att få delta och känna sig trygga. Därför bör Sverige följa Finlands exempel och förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism."

 

Att Sverigedemokraterna inte är som andra partier är omöjligt att argumentera emot. Att partiet har fullt sjå med att utesluta egna politiker och partirepresentanter nästan varje vecka efter att de upptäckts ha sagt den ena rasistiska hiskeligheten efter den andra, brukar inte sällan avfärdas med att det är "enskilda fall". SD:s högsta företrädare påpekar också mer än gärna att de agerar resolut mot sverigedemokrater som inte är smidiga nog att hålla tyst om partiets rasism. 

 

För SD:s återkommande uteslutningar av partikamrater som säger eller skriver vämjeliga saker om människor med annat ursprung än pursvenskt är inte uttryck för politiskt ställningstagande - det är en systematisk politisk PR-operation. För partiets problem med SD-politiker som utesluts för rasistiska grodor handlar inte om att säga ifrån mot personer som inte representerar partiets politik, utan om att de inte haft vett nog att hålla tyst om vad partiets officiella åsikt är.

 

I SD:s eget principprogram står bland annat följande anmärkningsvärda stycke: "Vi tror inte på teorin om att människor föds som blanka blad som kan fyllas med vilket innehåll som helst. Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling och samspelar ofta med det biologiska arvet och den fria viljan. Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen."

 

"Nedärvd essens" är en sverigedemokratisk och högerextrem politisk kodformulering för att vissa människor är mindre värda än andra utifrån var man kommer och vilken etnisk grupp man tillhör. Formuleringen är uttryck för rasbiologi iklädd retorisk krockkudde.

 

Att Soraya Post tar ställning mot detta elände finns inget att anmärka mot. Däremot är det djupt ohederligt att motivera ett förbud av Sverigedemokraterna med att indirekt koppla samman dem med exempelvis Nordiska Motståndsrörelsen. För även om Post inte skriver om denna högerextremistiska sekt med uppenbara våldstendenser, är det just den finska grenen av NMR samt föreningen Pohjoinen perinne som gav ut tidningen Magneettimedia som förbjudits i Finland, inte parlamentariska nationalistiska politiska partier som Sverigedemokraterna. I så fall hade det före detta finska regeringspartiet Sannfinländarna varit alles. Därutöver är det finska förbudet inte resultatet av en politisk process utan utslag av ett domslut i Birkalands tingsrätt till följd av att finska polisen tagit initiativ till bannlysningen utifrån säkerhetsaspekter.

 

Att Sverigedemokraterna, Nordiska motståndsrörelsen, Alternativ för Sverige och andra högerextremistiska grupperingar agerar i samma politiska klimat är en sak. De är samma tidsandas barn. Men att likt Soraya Post bunta ihop och likställa dem är inte bara felaktigt utan direkt ohederligt. Sverigedemokraterna är en demokratisk parlamentarisk rörelse med odemokratiska värderingar. Om detta kan man tycka mycket. Att Soraya Post vill förbjuda en politisk motståndare, därtill med en debatteknik som lämnar mycket att önska, är en ynkedom. 

 

Soraya Post avslöjar sin egen unkna demokratisyn genom att gå till storms mot ett parti som saknar grundläggande demokratiska värderingar. Hade det inte varit så sorgligt hade det varit underhållande. Sverigedemokraterna ska bekämpas med politiska argument, inte med förbud.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida