OPINIONSINTERVJU. Det mest EU-vänliga partiet har det inte bara kämpigt internt utan möter även problem inför Europaparlementsvalet. Om den första Sifo-undersökningen på beställning av Europaportalen blir valresultat, kan Liberalerna vara på väg att förlora båda sina mandat. Lägg därtill hela havet stormar med petningen av partiets före detta toppkandidat Cecilia Wikström.

Mitt i turbulensen står Said Abdu. Den före detta riksdagsledamoten från Trollhättan och Liberalernas förra näringspolitiska talesperson är andranamn för ett krisande parti som saknar en toppkandidat.
– Det är klart att de senaste turerna som partiet har genomlidit påverkar opinionssiffrorna i ganska stor utsträckning. Vi har ett tufft läge och det har ju inte minst att göra med de långa regeringsförhandlingarna med Januariavtalet, en partiledarfråga som inte är löst och där det fortfarande inte finns någon tydlig kandidat men även frågor om vilken riktning vi ska ta som parti och rörelse.
”Finns starkt stöd för min kandidatur”
Said Abdus situation är speciell. Under den kommande tiden tas det beslut om en ny lista. Abdu kan komma att flyttas upp till toppkandidat, behålla sin andraplats eller hamna ännu längre ner.
Hur är det att fortsätta kandidera i en sådan ovisshet?
– Min uppgift är att vara en förkämpe och budskapsbärare för det liberala budskapet. Jag är en del av rörelsen och jag tänker kämpa för våra frågor.
Är du rädd för att trilla neråt på listan?
– Det är jättesvårt att svara på, men på förra partirådet så fanns det ett väldigt tydligt stöd för att sätta mig på andraplatsen. Det finns ett starkt stöd för min kandidatur. Därför känner jag att jag har stöd för att driva liberal politik, och alldeles oavsett var jag hamnar på listan så tänker jag kämpa för det. Europasamarbetet är för viktigt för att göra det till en personfråga.'
Lösningen på Liberalernas offentliga stålbad är enkel, menar Abdu:
– Vi måste lämna personfrågorna bakom oss och prata sakfrågor och vad Liberalerna vill med Europasamarbetet. Där har vi en unik position.
En sådan sakfråga är klimatet, som Liberalerna aviserat att de vill sätta större fokus på. Liberalerna gick till val förra hösten med tydliga krav på en europeisk plastavgift och en europeisk koldioxidskatt samt en unionsbaserad flygskatt.
Är det så smart att som borgerligt parti propagera för så många överstatliga klimatskatter?
– Det är klart att vi som borgerligt parti vill sätta större fokus på att sänka skattetrycket generellt. Att vara strävsam ska löna sig. Men vi behöver också inse var insatserna gör störst nytta. Där är vi inte rädda för en ökad överstatlighet, om man så vill kalla det. Om vi tror att vi kan göra större nytta för klimatet från Bryssel via en koldioxidskatt eller en europeisk flygskatt, så är det där det bör ligga och inte på nationell nivå.
Said Abdu påminner om det uppenbara hål som finns i den svenska flygskatten.
– Vad är det för klimatnytta med en flygskatt i Sverige om flyget och passagerare bara kan flytta från Malmös flygplats till Kastrup på andra sidan Sundet? Då är vi i Liberalerna inte rädda för att flytta skatten till Bryssel. Vi är modiga att vi vågar föra den frågan.
”Botswana, Namibia och Peru är mer fria än Ungern”
Said Abdu menar också att Liberalerna är som bäst när partiet är i underläge. Om så är fallet torde utsikten vara utmärkt för Liberalerna att göra ett rekordval.
– EP-valet är ett av de allra viktigaste valen vi har haft att ta ställning till i modern tid.
Varför det?
– Det är ett val om värderingar, om huruvida vi ska följa slutenhetens eller öppenhetens väg.
Det låter lite abstrakt att prata om värderingar. Du pratade om sakfrågor innan.
– Konkret handlar det om vi inte ska tillåta att medlemsländer får bryta ingångna avtal. Vi har ett land i Europa som inte längre anses fritt. Botswana, Namibia och Peru är mer fria än Ungern, säger liberalen och tillägger:
– Hade Ungern ansökt om EU-medlemskap i dag hade de inte klarat av kraven. Det är helt absurt.

Abdu pekar även på Polen och Tjeckien som länder som rört sig allt längre bort från grundläggande rättsstatsprinciper med ett fritt domstolsväsende, fri press och rättigheter för etniska och sexuella minoriteter – och vill att medel från EU:s strukturfond ska användas som styrmedel. Bryter länder mot reglerna ska bidragen dras in.
– Men vi behöver också en övervakningsmekanism där det varje år rapporteras hur länderna sköter sig. Man bör också dra medlemsländer som inte sköter sig inför domstol och jag tycker heller inte att EU ska vara rädd för att utesluta medlemsländer. Man bör definitivt ha en sådan diskussion gällande Ungern.
Du vill utesluta Ungern ur EU?
– Man ska inte vara rädd för att utesluta länder ur Europasamarbetet. Om medlemsländer inte lever upp till det man kommit överens om, då finns det ingen anledning att ha en union. Alla måste följa samma regler. Det gäller inte minst budgetreglerna.

Under gårdagen tog EPP-gruppen i parlamentet, som Ungerns maktparti Fidesz är en del av, beslutet att stänga av den ungerska statsministerns parti från den konservativa gemenskapen. Said Abdu är dock inte imponerad över Moderaternas kritik mot Fidesz och kallar det moderata kravet på att sparka ut Fidesz ur EPP för ”sent påkommet”.
– Moderaterna borde ha agerat mycket, mycket tidigare. Men det har handlat om makt och inflytande för att EPP har velat ha Fidesz röster i parlamentet.
Har Moderaterna mesat med Fidesz och Orban?
– Ja, det tycker jag.
En brutal resa
Intervjun avslutas med att Said Abdu inleder sin tågturné till Bryssel från Göteborgs Centralstation. ”Flyget hade tagit två timmar.” I stället tar resan nätta 22 timmar och kräver stopp och byte i Malmö, Köpenhamn, Hamburg och Köln. Said kallar det för ”brutalt”.
– Resan mellan Göteborg och Bryssel måste ha max två byten. Tågresandet i Europa måste bli smidigare. I dag är det jättebesvärligt att boka tåg. Därutöver har man olika problem med signalsystemen, rälsbredden och andra krångliga hinder som hindrar rörligheten. Ska man ha en inre marknad så måste det funka över gränserna. Där spelar en framtida tågkorridor mellan Hamburg via Göteborg till Oslo en oerhört viktig roll för att knyta ihop Europa.

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.