Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Turistteatern senaste kinesiska pinsamheten

Gui Minhai, kidnappad och fängslad av Kina.Foto: ARKIV
Clive Hamilton, professor.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jason Y. Ng, ordförande PEN Hongkong, författare och jurist.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Turisterna som nyligen larmade och gjorde sig till i Stockholm är bara yttersta exemplet på Kinas påverkansförsök. I Hongkong och Australien känner man allt för väl till Kinas arbetsmetoder.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

"Man har Sverige som testland och vill se hur långt man kan flytta fram positionerna."

Så sade Jerker Hellström vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, till Expressen om den misstänkta utländska påverkansoperation som inträffade i Stockholm i början av september.

 

Tre kinesiska turister avlägsnades under högljudda former från ett vandrarhem efter att de enligt uppgifter bokat fel natt, men vägrade ge sig av. Till sist fick polisen ingripa och föra dem därifrån. Ordningsproblemet och polisinsatsen har därefter fått astronomiska proportioner i Kina, där diktaturkontrollerade medier har utmålat Sverige som ett farligt land som kränker de mänskliga rättigheterna - ett absurt påstående från ett land som systematiskt kränker sina egna medborgares rättigheter. Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou har begärt en ursäkt och bestraffning av de svenska poliserna. 

 

Den kinesiska relationen med Sverige har blivit allt mer ansträngd sedan Sverige protesterat mot Kinas kidnappning av göteborgaren och den svenska medborgaren Gui Minhai för tre år sedan. Därmed kan det inte uteslutas att hela händelsen varit noga regisserad av den kinesiska regimen som ett straff för att påverka bilden av Sverige och flytta fokus från Kinas rättsvidriga agerande kring Gui Minhai. Troligtvis är det inte främst den svenska befolkningen som ska påverkas, utan den kinesiska. Däremot vill Kina påverka svenska företag och övriga kontakter - från Kina.

 

LÄS MER: EXPRESSEN KULTUR: Här står striden mellan Kina och västvärlden 

 

Det teatraliska tilltaget med skrikande och gråtande turister i Stockholmsnatten är extremt till och med för Kina. Men Sverige är knappast först med att vara ett slags experimentverkstad för kinesisk politisk påverkan, vars arbetsverktyg är lögner och förvirring. 

 

Tidigare i våras besökte jag Hongkong, där Gui Minhai var verksam som förläggare och bokhandlare innan han fördes bort av vad som tros vara kinesiska säkerhetsagenter från sitt semesterhem i Thailand. Kinas allt hårdare grepp om inte bara den före detta brittiska kolonin utan själva förutsättningen för sanningen har blivit allt mer påtaglig under de senaste åren. Bland annat träffade jag författaren, juristen och pressfrihetsaktivisten Jason Y. Ng som gav en liknande bild som Hellström om Kinas påverkan:

– Hongkong är som en kanariefågel i en kolgruva. Staden används av Kina för att förutsäga hur resten av den utvecklade världen kommer att reagera på dess politik. Territoriet är det närmaste väst som finns under Kinas kontroll, vilket gör det till ett bra testområde för Peking, sade han i den artikel som publicerades på Expressen Kultur på Internationella pressfrihetsdagen 3 maj.

 

Hongkongs betydelse för Kina är speciell: En del av Kina, och samtidigt helt väsenskilt. En allt mer krympande ficka av frihet i en diktatur vars tålamod för undantag och utmaningar mot enpartistaten blir mindre och mindre. Direkta aktioner och försök att underminera demokrati och yttrandefrihet är ett stegrande hot från ett Kina vars förtryckartendenser radikaliserats sedan nuvarande presidenten Xi Jinping tillträdde.

 

Av samma skäl är det nödvändigt att blicka söderut, mot Australien. Förutom Hongkong är "Down Under" det närmaste västvärlden som Kina har att göra med.

 

Nyligen publicerade tidskriften Liberal Debatt ett reportage av undertecknad från en reportageresa jag gjorde (med stöd av Karl Staafs fond) till Australien i somras. I huvudstaden Canberra träffade jag professorn och författaren Clive Hamilton som med sin nya bok "Silent Invasion" väckt ramaskri i den australiska samhällsdebatten. Hamiltons linje är tydlig: Kina arbetar aktivt och systematiskt för att påverka Australiens demokrati. Genom olika sätt, vissa mer sofistikerade än andra, menar Hamilton att Kina infiltrerat de högsta skikten av näringslivet, akademin och politiken. Boken blev så pass kontroversiell redan innan den publicerats att det första förlaget drog tillbaka utgivningsbeslutet och återgav rättigheterna till Hamilton. I rädsla för att bli utsatt för repressalier av Kina idkades självcensur. Sedermera har boken publicerats och är den som en stor del av den nationella samhällsdiskussionen utgår ifrån i Australien. 

 

Alldeles för ofta verkar västvärlden stå maktlös inför Kinas repressiva divalater - som grundar sig i antagande om att landets globala makt, baserat på dess ekonomiska dominans, är omöjlig att motverka. Hamilton ger inte mycket för inbillningen att Västvärlden skulle vara maktlös:

– Kina är ett mycket mäktigt land och det kommer fortsätta att bli starkare ekonomiskt och militärt. Men hittills har det inte möts av ett kvalificerat motstånd. I själva verket har Västvärlden aktivt underlättat Kinas uppgång, lutat sig tillbaka och inte gjort någonting, medan Peking aktivt har engagerat sig i subversiva aktiviteter i västländer. Vi börjar nu vakna upp och se vad Folkrepubliken Kina gör. Och det vi nu ser är början på en motreaktion.

 

Clive Hamiltons recept för motstånd mot Kinas påverkansoperationer och försök att diktera villkor för fria demokratier, antingen genom aggressiva eller sofistikerade medel, är tydligt:

– Stå fast i försvaret av ens egna intressen på ett respektfullt vis. Men vi bör aldrig tillåta vår önskan att vara respektfull undergräva vår beslutsamhet mot kommunistpartiets påverkan, subversion och mobbning.

 

I dag har Gui Minhai varit kidnappad i 1070 dagar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.