Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Törstsläckande byråkrater ska inte nytolka lagar

Låt mikrobryggerierna vara.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Medan Göteborgs Stad lyfter fram lokala mikrobryggerier som en het destination, arbetar Social resursnämnd hårt för att deras verksamhet ska motverkas. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Gothenburg is one of Europe’s hottest hubs for craft beer and several of the city’s micro-breweries are among the best in the world.

På svenska: ”Göteborg är en av Europas hetaste tillhåll för hantverksöl och flera av stadens mikrobryggerier räknas till de bästa i världen.”

 

De lokala mikrobryggerierna är Göteborgs stolthet, en av de saker som staden väljer att lyfta fram på sin engelskspråkiga och turistriktade sida goteborg.com. 

 

Bryggerierna används av staden för att anslå en ton av en driftig, livsbejakande och rolig stad att besöka. 

 

Bland annat tillhandahålls en guide till de lokala bryggerierna och tillresta besökare uppmuntras direkt att de ”borde verkligen lägga tid på att prova någon av de lokala ölsorterna”. Staden skriver uttryckligen uppmuntrande att ”många av bryggerierna är öppna för besök och erbjuder smakprov”.

 

Inom kort får dock Göteborg Stad uppdatera sin hemsida med ny copy. Kanske med följande text:

Gothenburg was once of Europe’s hottest hubs for craft beer and several of the city’s micro-breweries were among the best in the world. Sadly, in Sweden we have a system and rules are rules so you have to go to Liseberg instead to have fun”.

 

På ren svenska: Byråkrati für alle, torrlagt för alla.

 

För nu är det slut på det roliga. Det har Social resursförvaltning bestämt då man valt att nytolka den svenska alkohollagstiftningen som infördes för åtta år sedan. I en artikel i Göteborgs-Posten menar en handläggare på kommunen att det handlar om ett ”förtydligande” av alkohollagen.

 

Det vill säga: Rent hittepå och nys.

 

Konsekvenserna är att flera av Göteborgs mikrobryggeriers så kallade ”tap rooms”, provsmakningsrum dit besökare och sällskap tillåts provsmaka dryckerna som tillverkas i lokalerna, tvingas in i en millimeterbyråkrati från helvetet.

 

Helt plötsligt måste mängden alkohol som serveras mätas utifrån alkoholhalt. Därtill begränsas antalet enheter som besökare får prova. I stället för glas tvingas mikrobryggerierna utrusta sina anställda med kalkylatorer för att räkna ut varje enskild mängd öl, som har olika alkoholhalt, och hur det påverkar övrig servering. 

 

Regelrytteriet har ingen annan funktion än att torrlägga entreprenörer och deras livsverk. Redan nu innebär det att Beerblioteket och Odd Island lägger ner sina tap rooms vilket innebär att personal får gå och företagens utvecklingsmöjligheter begränsas.

 

Festen är slut. Skål!

 

Kanske har ingen från Göteborgs glädjedödande Social resursförvaltning, vars nämnd leds av kommunalrådet Nina Miskovsky (M), något intresse av Göteborg som en levande och livsbejakande destination med hälsosamma företag som bidrar med tillväxt till välfärden.

 

Kanske är denna nya företagsfientliga inställning ett valvinnande koncept för Moderaterna och alliansen inför valet 2022. 

 

För alla andra är det dock oförståeligt varför en lag som fungerat alldeles utmärkt i åtta år helt plötsligt måste nytolkas med konsekvensen att driftiga mikrobryggerier drabbas och personal sparkas.

 

Det enda som bör släckas ner är klappjakten på mikrobryggerier av törstsläckande byråkrater som förstör för näringsidkare och turister.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.