Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tomten är kommunist och han kidnappar svenskar

Gui Minhai, kidnappad av Kina.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Göteborgaren och den svenska medborgaren Gui Minhai fortsätter att vara illegalt fängslad i Kina. På bilden: Tomtar i Hongkong.
Foto: MIGUEL CANDELA
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Världen över dekoreras hem med kinesiska slavprodukter och under granen är stora delar av presenterna Made in China. Samtidigt fortsätter en göteborgare och svensk medborgare att vara kidnappad och folkrättsvidrigt straffad av den kommunistiska diktaturen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Kulorna i granen glittrar, ljuslågorna flimrar och det stökas i köket med den där maten som redan serverats till midsommar och påskfirandet. I dag är det, äntligen, dags att andas ut och fira med de få personer vi förhoppningsvis träffar under årets julfirande efter ett historiskt prövande år. 

Tomten har som bekant bråda dagar. Men för den som tror att färden går från Nordpolen eller Lappland, att tomtenissarna härstammar från Korvatunturi i Finland eller att renarna utgår från Tomteland utanför Mora har tyvärr fel. 

Numera är tomten kommunist och bor i östra Kina – närmare bestämt i den med kinesiska mått lilla staden Yiwu med strax över en miljon invånare. Det är här som tomtens verkstad finns. Juldekorationer i alla dess former, tomteluvor, plastgranar, diadem med renar eller annat julkrimskrams, ja, det mesta som hör den dekorativa julen till är Made in China. Enligt uppgifter som förekommer i flera internationella medier produceras alltifrån två tredjedelar till 80 procent av världens krimskrams och dekorationer med jultema i Yiwu, som kan nås med snabbtåg en timme från Shanghai. Cirka 600 julfabriker i eller kring Yiwu har högsäsong inför varje sommar, då julprodukterna ska skeppas ut och distribueras runtom i världen inför julfirandet ett halvår senare.

I år blir inte julfirandet som vanligt. Familjer är splittrade och familjegrenar förhoppningsvis på behörigt avstånd från varandra – om än ej i tanken. Trots detta kommer många mindre, och tyvärr även större, sällskap ändå att sammanstråla. Men alla kan tyvärr inte umgås med sina nära och kära av helt andra anledningar än pandemin.

För den svenska medborgaren, förläggaren, poeten och författaren Gui Minhai blir det ett femte år och en femte jul i folkrättsvidrig fångenskap i Kina. Svensken, som under flera år verkade och bodde i Göteborg, blev 2015 kidnappad av kinesisk säkerhetstjänst från sin semestervistelse i Thailand. Alltsedan dess har det varit flera invecklade turer med påtvingade bekännelser framför TV-kameror och flera olika och motstridande brottsanklagelser. I början av året meddelades det slutligen att Gui Minhai dömts till 10 års fängelse. Det råder ingen som helst tvekan om att Gui Minhai kidnappats och straffats för det arbete som han och flera andra förläggare bedrev i Hongkong med både bokhandel och förlag som sålde och publicerade för den kommunistiska regimen misshaglig litteratur. 

Att fortsätta uppmärksamma Gui Minhais fall är av största vikt. Diktaturer älskar tystnad och lydnad från de som vet bättre. Därför är exempelvis den julkortskampanj som bedrevs för några veckor sedan alldeles ypperlig. Svenska förläggare, politiker, kulturjournalister och representanter för yttrandefrihetsorganisationer deltog i en julkortsleverans till den kinesiska ambassaden i Stockholm i början av december – en frihet så enkel och så ödesmättad som att skriva valfria ord på ett simpelt men blytyngt julkort är en viktig påminnelse till diktaturens diplomatiska utpost att Gui Minhai varken är bortglömd eller övergiven.

Minst lika viktigt är det att Sveriges så kallade tysta diplomati, som även inbegriper göteborgaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, ska belysas av en oberoende undersökningskommission. Samtliga riksdagspartier står bakom granskningen som är av stor betydelse för att reda ut om Sveriges diplomatiska strategi, som använts av såväl röda som blå regeringar, har varit effektiv – och om den är gångbar eller relevant i en tid då Kina tar sig allt större och mer aggressiva friheter att hota, utpressa och subversivt söka underminera de demokratiska stater som riktar kritik mot och ifrågasätter den kommunistiska regimens allt mer gränslösa beteende.

Att den kinesiska staten gång på gång använder kränkthetskortet då den möts av kritik har under åren varit ett överraskande effektivt sätt att bemöta kritiken. Att världens mäktigaste diktatur spelar offer på världsscenen är givetvis lika patetiskt som löjeväckande. Därför är det av stor vikt att motståndet mot Kina inte endast bedrivs stater emellan – inte minst eftersom det visat sig att stater drar sig för att utmana den stora draken av krasst ekonomiska skäl. Se bara på Australien som under det senaste året bestraffats hårt av Kina med olika slags handelsembargo då den borgerliga Morrisson-regeringen krävt en internationell granskning av hur covid-19-epidemin först hanterades av Kina. 

I stället kan det vara så enkelt som att svenska och internationella konsumenter aktivt, i den mån det går, välja bort exempelvis tomtesockor, julgranskulor, LED-lampor och annat som är Made in China. Varje produkt som handlas är ett aktivt stöd för en kommunistdiktatur som förvägrar sina egna medborgare grundläggande fri- och rättigheter och som kidnappat en svensk medborgare. Det blir ingen god jul förrän friheten lyser från Rudolfs röda, blinkande mule och Gui Minhai är frisläppt och åter på svensk mark.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida