Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

The Soffan Show är på väg att ta slut

Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Socialdemokraternas partistyrelse har skickat en tydlig marschorder till kongressen som ska fatta beslut om Ann-Sofie Hermanssons politiska framtid.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Bloggupproret inom den Göteborgska socialdemokratin är över. Partistyrelsen och Sveavägen 68 i Stockholm har satt ner foten. Ytterst har Stefan Löfven slutligen tagit handen ifrån Ann-Sofie Hermanssons korståg för sin egen upprättelse. 

Det räcker nu, är budskapet. Det räcker med spektaklet att sätta sig före partiet. Det räcker med blogginläggen. Det räcker med oskicket att utmana och provocera. Det räcker med The Soffan Show.


Hermansson hade överklagat att fullmäktigegruppen i Göteborg avsatt henne som gruppledare och ersatt henne med Marina Johansson (S). Stadgarna tillät det inte, menade Hermansson. Det gjorde de visst det, är hälsningen från Stockholm.På sin blogg underkänner Ann-Sofie Hermansson beslutet: ”Argumentationen bakom detta ställningstagande är tunn. Jag hade förväntat mig ett mer gediget och rättsligt rimligt resonemang. Jag menar att jag hade mycket goda skäl för min överklagan – som var både noggrann och väl genomarbetad. Jag ska erkänna att jag är överraskad av slutsatsen från Stockholm.” 


I sak finns det inget annat beslut som hade varit möjligt från partistyrelsen som bara vill få slut på bråkstakssituationen i Göteborg. Hermansson själv menar dock på sin blogg att nederlaget inte spelar någon särskild roll. Det är svårt att ta henne på orden, givet att budskapet från Stockholm till samtliga kongressdelegater på söndag då Ann-Sofie Hermanssons politiska framtid avgörs, är: Fullmäktigegruppen hade rätt och gjorde rätt. Nu är det dags för kongressen att göra sin del av den avpollettering som distriktsstyrelsen och fullmäktigegruppen inlett. 


Samtidigt fortsätter den offentliga diskussionen. På GP Debatt räknar bland annat Anna Johansson upp allt det Socialdemokraterna har gjort i heders- och extremistfrågorna i Göteborg innan Ann-Sofie Hermanssons tillträdande som gruppledare. Hermansson menar att hennes mycket profilerade kampanj kring dessa frågorna är en nyckel för att förstå den konflikt som nu rasar. 


På söndag blir diskussionen akademisk. Då röstar kongressledamöterna i Folkets Hus som partistyrelsen vill att det ska röstas. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida