Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tala ur skägget, Demokraterna!

Martin Wannholt (D), oppositionsråd i Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Vilket av de andra nio partierna i Göteborgs fullmäktige vill Demokraterna styra med? Vill de ens styra Göteborg?Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Hvad hvilja Demokraterna? Partiet säger sig vilja ha ”ett nytt politiskt styre” i Göteborg, men säger flaska om hur ett sådant styre ska se ut.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Demokraterna i Göteborg mumlar och skrävlar på en och samma gång. I flera inlägg på Facebook, märkligt nog vid två delningar av kritiska ledare mot Moderaterna skrivna av Göteborgs-Postens ledarsida, har partiet framfört devisen att ”Göteborg behöver ett nytt styre”.

Bland annat skriver partiet i ett inlägg undersignerat oppositionsråden Martin Wannholt, Jessica Blixt och Henrik Munck att: ”Vi demokrater vill ha ett annat Göteborg - en trygg, vacker och arbetande stad. En skola och en välfärd som fungerar. En tillit där samhällskontraktet byggs upp istället för att fortsätta raseras. Men detta kräver ett nytt politiskt styre som tar politiskt ansvar. För att skapa en helt annan samhällsutveckling än den vi ser och sett under lång tid” (29/9).

Före det skrev partiet, också på sin Facebooksida, att: ”Göteborg behöver FORTFARANDE ett nytt politiskt styre”. Även då som en kommentar till en ledare från Göteborgs-Postens ledarsida som kritiserade Moderaterna (18/9).

Men vad detta betyder står skrivet i stjärnorna. Demokraterna lämnar nämligen inga besked om vilket styre de vill se i stället för det alliansstyre som nu styr Göteborg. Hur ska väljarna kunna veta vad Demokraterna vill om partiet inte tydligt berättar vad det är de vill?

Demokraterna har tidigare haft minst en chans att bilda styre i Göteborg, men redan två veckor efter kommunvalet och partiets succéval 2018 kastade Demokraterna in handduken till möjlighet för inflytande och ansvarstagande. Då lämnade Demokraterna samtal med alliansen. Verkligheten hade hunnit ikapp partiet: Eftersom Västlänken var på väg att förverkligas fanns det givetvis inget utrymme från de fyra borgerliga partierna att tillmötesgå Demokraternas falska vallöfte att partiet kunde stoppa hela eller delar av tågtunneln. Inte minst eftersom Demokraterna kandiderade till Göteborgs fullmäktige som saknar möjlighet att stoppa Västlänken då det är ett statligt infrastrukturprojekt. 

Sedan dess har Demokraterna gärna samarbetat med Socialdemokraterna vid flera tillfällen. Men om det är dessa som Demokraterna nu hellre vill se ett ”nytt politiskt styre med” är oklart. Eller menar Demokraterna att de vill ingå i ett nytt styre med hela eller delar av alliansen? Betyder det i sin tur att Demokraterna erkänner att Västlänken inte kan stoppas och att partiet har ljugit för väljarkåren? Det skulle onekligen vara en lokalpolitisk begivenhet av stora mått.

Det finns nio andra partier i Göteborgs fullmäktige förutom Demokraterna: Alliansen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, samt Socialdemokraterna och de rödgrönrosa som utgörs av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Och så Sverigedemokraterna.

Vilket av dessa partier är det som Demokraterna vill de utgöra ”ett nytt politiskt styre i Göteborg”? Vill Demokraterna ens ingå i ”ett nytt politiskt styre i Göteborg?”

Inom kort är det dags för partierna i Göteborg att presentera sina budgetförslag för 2021. Om inte Demokraterna då presenterar en budget tillsammans med de partier som partiet vill ska bilda ”ett nytt politiskt styre” i Göteborg, eller om Demokraterna inte aktivt röstar på en annan partikonstellations budget som ska utgöra ”ett nytt politiskt styre i Göteborg” hellre än alliansstyret, då vill Demokraterna inte alls ha ”ett nytt politiskt styre i Göteborg”. 

Det är dags att Demokraterna talar ur skägget. Hur ser Demokraternas önskade ”nya politiska styre” i Göteborg ut?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.