I Haga kommer en av de tre Västlänken-stationerna att byggas. Foto: Maria Grdeskog
I Haga kommer en av de tre Västlänken-stationerna att byggas. Foto: Maria Grdeskog
Csaba Perlenberg

Tåget har gått för Västlänken-protester

Publicerad

Det går inte att stoppa Västlänken-projektet. Det menade Trafikverket vid en pressträff i går.

Det är en missuppfattning att mark- och miljödomstolen skulle kunna stoppa Västlänken. Det var Trafikverkets budskap till skeptikerna, kritikerna och, får man väl anta, den politiska vilden Martin Wannholt, när projektchefen Bo Larsson och medarbetare under måndagen höll pressträff för att berätta om att ansökan om tillstånd enligt miljöbalken skickats in.

 

Enligt Larsson och Trafikverket ska mark- och miljödomstolen endast fastställa villkor för projektet. Alltså inte "om" eller "vad" utan endast "hur". Ett konstaterande som kommer reta gallfeber på Västlänkenmotståndarna. Byggstart är satt till 2018.

 

Så här ser tidsplanen ut: i april väntas domstolen skicka ut ärendet på remiss till myndigheter och andra berörda parter. Två månader senare ska domstolen skicka tillbaka handlingen till Trafikverket för kompletteringar utifrån remissinstansernas synpunkter. I oktober menar Trafikverket att domstolen kommer kungöra ansökan (om ansökan anses komplett) och öppnar för synpunkter från sakägare. I november i år ska Trafikverket då svara på de synpunkter som inkommit från sakägare. Sedan tas det en vända till och i januari 2017 får remissinstanser och sakägare möjlighet att bemöta Trafikverkets svar för att redan nästa månad återkomma med synpunkter på synpunkterna. En ordentlig mangling således. Men innan domstolen sätter ut huvudförhandling måste järnvägsplanen ha vunnit laga kraft.

 

Trafikverket räknar med att järnvägsplan och miljödom träder i laga kraft redan under 2017. 2026 ska Martin Wannholt kunna inspektera hur det är att kliva på vid Haga.

För snabb process? Inte enligt Bo Larsson: "Bygger vi i tio år så har vi planerat under tjugo år. Så ser den demokratiska processen ut."

Överklagandeprocesser? Inräknat i tidsplanen. Och vad om övriga alternativ, exempelvis den senast föreslagna Gårdaalternativet? Larsson igen: "Hade vi utrett alla alternativ som förekom i idéstadiet hade vi förbrukat 20 miljarder.“

 

Gällande ledningsomläggningar, som det diskuterats mycket om bland Västlänkenmotståndarna, berörs de inte av mark- och miljödomstolens eller järnvägsplanen utan av direkta och specifika avtal med respektive ledningsägare. Omläggningar påbörjas redan nu eftersom man inte vet exakt hur lång tid vissa moment kommer ta. Det gäller el, tele, fjärrvärme, avlopp, vattenledningar, fjärrkyla, dagvattenledningar, mm, etc.

Arkeologiska kontroller är också ett osäkerhetsmoment. Kunskapen om fornlämningarna i centrum sägs vara god men det finns bland annat ett område nära Hisingsbron där det troligtvis kommer krävas mer omfattande arkeologiska utgrävningar.

Inget av Trafikverkets informationspunkter kommer att accepteras av Västlänkenmotståndarna. Om något år vet vi vilken part som fick rätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER