Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tack EU för miljardregnet över Västsverige

Rösta för ett närvarade EU i Västra Götaland. Foto: STEPHANIE LECOCQ/EPA/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Valet till Europaparlamentet är även ett val om Västsveriges framtid. Miljardregnet vittnar om EU:s betydelse för regionen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

I morgon söndag går invånarna i Västsverige likt befolkningen i övriga landet till Europaparlamentsval. Förhoppningsvis ökar valdeltagandet minst lika mycket som det gjorde vid EP-valet för fem år sedan. Då röstade 5,54 procent fler av de röstberättigande än vid föregående val 2011. Ändock landade valdeltagandet 2014 på blygsamma 51,07 procent.

 

Europafrågorna och Sveriges roll i den europeiska gemenskapen förtjänar ett starkt engagemang både från politiken och från dess uppdragsgivare, valmanskåren.

 

GT Ledare har försökt att dra sitt strå till stacken för att öka den västsvenska förankringen av EU-politiken genom att träffa de västsvenska toppkandidaterna för de nio partier som i dag sitter i Europaparlamentet, oavsett var på listan de må vara placerade. 

 

Kristdemokraten David Lega, i dag kommunalråd i Göteborg och toppkandidat, påminde nyktert om EU:s betydelse: ”En generation efter andra världskriget börjar folk glömma av. Därför är EU viktigt. Snart finns det inte någon kvar som minns hur det var på kontinenten innan EU fanns”.

 

Den raka linje som finns mellan Europas framgång och Västsveriges och Göteborgs välmående illustrerades väl av socialdemokraten Linus Glanzelius som konstaterade att den gröna omställningen inte bara är ett måste utan även en möjlighet: 

 – Om våra stora industriföretag och underleverantörer lyckas ställa om och ta fram klimatsmarta lösningar, då kommer Västsverige att ha stora konkurrensfördelar. Då kan Västsverige bli en av de stora vinnarna på klimatkampen och omställningen.

 

Regionrådet Kristina Jonäng (C) påminde också om det oerhört viktiga lokala och regionala perspektivet gällande EU:s betydelse för Västra Götaland:

– Regionen och EU hänger ihop väldigt intimt. Allt som jag gör i mitt ansvarsområde med regional utveckling är beroende av en europeisk marknad eller stöd från EU.

 

Siffror som sammanställts av Västra Götalands Brysselkontor bekräftar det som Jonäng säger. Mellan 2014 och 2018 har EU:s miljardregn över regionen varit betydande: 4,7 miljarder kronor har tilldelats olika verksamheter och projekt. Regionalfonden har bidragit med 470 miljoner kronor, 895 miljoner har kommit från Socialfonden medan forsknings- och innovationsprogrammet Horisont 2020 bidragit med hela 3,083 miljarder. 

 

För att inte nämna 350 miljoner från Interregprogrammen eller de 1,8 miljarderna som varje år fördelas av länsstyrelsen i jordbruksstöd.

 

Den som tror att EU-pengar endast går till offentlig verksamhet har fördomar att ta itu med. Forskning och näringsliv i Västsverige gagnas av att värderas gentemot övriga europeiska projekt och behov. I Bohuslän har till exempel den maritima utvecklingen stått i fokus då Göteborgs Universitet kunnat skapa en innovationsarena för nytänkande kring affärs- och produktutveckling med fokus på turism, sjötransporter och vidareförädling av livsmedel. 

 

Värt att nämna är att de nästan 5 miljarderna är långt ifrån en heltäckande slutsumma över det samlade EU-stödet till Västsverige under de senaste åren. Svårigheten att visa på en heltäckande regional EU-summa är till unionens nackdel. Västsvenskarna förtjänar att veta alla fördelar med även det västsvenska medlemskapet i EU.

 

De politiska krafter som söker begränsa EU:s inflytande eller ifrågasätter unionens existens eller det svenska medlemskapet har att svara på hur Västsverige skulle må utan EU:s miljardregn.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.