Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ta hem Michael Skråmos barn

ÅRETS MORFAR. Patricio Galvez sju barnbarn måste föras tillbaka till Sverige.Foto: PRIVAT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Barn är inte ansvariga för sina föräldrars handlingar. IS-terroristen Michael Skråmos barn måste föras tillbaka till tryggheten i Sverige.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

IS-terroristen Michael Skråmo är död – men hans sju barn finns fortfarande kvar i Syrien. Den radikaliserade norska medborgaren, starkt knuten till Göteborg efter sin uppväxt på Västkusten, dog enligt uppgifter i brittiska ITV i mitten på mars efter att ha vistats i Syrien sedan 2014 dit han tog sin svenska hustru och fyra barn. Ytterligare tre barn har fötts på plats i kriget. Samtliga barn, som även har förlorat sin svenska mamma under ett bombangrepp, är svenska medborgare. De är nu föräldralösa offer, fast i en obeskrivligt grym situation som de inte själva valt eller varit ansvariga för. 

Barnens morfar Patricio Galvez har på eget bevåg tagit sig över gränsen från Irak – och lyckats lokalisera samtliga barn i ett läger i nordöstra Syrien. Flera av barnen har vårdats på sjukhus. Enligt Galvez är barnen undernärda och har lunginfektioner. 

Det krävs dock enligt honom en officiell förfrågan och godkännande från Sverige för att barnen ska kunna skickas hem från Syrien till Sverige.

 

Barnen är under alla omständigheter säkerligen i massivt behov av stödinsatser och hjälp att bearbeta trauman. Det är i Sveriges intresse - och ansvar – att sörja för att dessa barn förs i omedelbar säkerhet.

Den självklara kallsinnighet som Sveriges regering visat gentemot vuxna svenska medborgare, kvinnor som män, som rest ner till Syrien och aktivt deltagit eller på annat sätt understött Islamiska Staten är nödvändig. De är automatiska säkerhetshot och ska inte få någon slags statsunderstödd gräddfil för att återvända till Sverige. Göteborg är en av de 41 kommuner som Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har bjudit in för att lära sig mer om hur de ska ta sig an IS-återvändare.

Utan tvekan måste sådana personer förhöras och vid behov säkerhetsprövas och sättas under bevakning. Lyckas rättsstaten samla bevis över begångna illdåd måste åtal väckas för krigsförbrytelser och terrorbrott. 

Men barn är inte vuxna – och just i Sverige har den rödgröna regeringen länge slagit sig för bröstet gällande barnrättsarbetet. Trots att Lagrådet riktat skarp kritik, har regeringen drivit på för att göra FN:s Barnkonvention till svensk lag. Lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2020 efter att riksdagen fattade beslut om införandet i juni 2018.

 

Nu är det upp till bevis - handlar det bara om honungsdoppade plattityder om barns rätt till en trygg värld, eller ska den rödgröna barnrättspolitiken vara något att ha när det verkligen gäller? 

 

Vad om andra delen av artikel 6? Den som säger att: ”Konventionsstaterna ska till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling”?

 

Eller första delen i paragraf 20, som lyder: ”Ett barn som tillfälligt eller varaktigt berövats sin familjemiljö, eller som för sitt eget bästa inte kan tillåtas stanna kvar i denna miljö, ska ha rätt till särskilt skydd och stöd från statens sida”?

 

Sverige skulle givetvis aldrig ha tillåtit de fyra första barnen att föras ut ur landet till att börja med. Barnen borde ha omhändertagits av sociala myndigheter och skyddats från sina radikaliserade föräldrar som uppenbart brustit i sitt föräldraansvar. Att så inte skedde var ett svek. Det minsta regeringen borde göra är att se till att Michael Skråmos barn får tillstånd och hjälp med att återvända till Sverige.

 

Dessutom borde morfar Patricio Galvez utnämnas till Årets Morfar för sin kamp för sina barnbarns säkerhet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida