Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sverige hade varit kört utan Göteborg

Göteborgs hamn.Foto: VALENTIN OGNEOV
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Det finns en väldigt enkel förklaring till varför Göteborgsregionen står starkare än övriga delar av landet i en nedåtgående konjunktur. Det stavas öppenhet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Skåne må vara Sveriges port till kontinenten, men Göteborg är rikets dörr till världen. Det bör Västsverige tacka sin lyckliga stjärna för - men mest tacksamt bör resten av landet vara.

 

Medan världen håller andan och spänner fast säkerhetsbältet för den långa resan nedför den ekonomiska toppen, vägrar Västsverige att hänga med på resan. Här fortsätter arbetsmarknaden att producera jobbtillväxt, tacksamt understödd av Stefan Ingves och Riksbankens svaga krona. Detta trots att den svenska tillväxten i sin helhet mattats av under 2019 års första halvår.

 

Den svenska välfärden och den västsvenska ekonomin hålls bland annat under armarna av fortsatt stark svensk personbilsexport. Under andra kvartalet i år ökade personbilsexporten med 12 procent motsvarande 3 miljarder, att jämföra med samma period 2018. Därtill verkar den norska ekonomin vara på väg in i en uppgångskonjunktur, enligt den senaste konjunktursrapporten från Business Region Göteborg. Även Danmark står relativt stabilt.

 

Resultatet är angenämt: Sysselsättningen och köpkraften fortsätter att öka i regionen, eftersom den totala summan av utbetalda löner i Göteborgsregionen fortsätter öka starkare än i riket.

 

Detta innebär att både sysselsättning och köpkraft i regionen fortsätter att växa.

 

I utgången av det andra kvartalet var 562 000 personer i Göteborgsregionen sysselsatta, en ökning med 19 000 personer att jämföra med motsvarande tidpunkt förra året. Starkast tillväxt i sysselsättningen ses i de kunskapsintensiva företagstjänsterna och inom finansiella tjänster, men även transport och handel. På skuggsidan är det cirka 30 300 personer som är öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadsåtgärder i Göteborgsregionen. Sett till rikssnittet ligger Göteborg väl till: 5,8 procent kontra 7 procent.

 

Glädjande är, även om arbetslöshetsnivån fortfarande är hög, att arbetslösheten minskar kraftigast bland utrikes födda. I ålderskategorin 16-64 år och utrikesfödda låg arbetslösheten i augusti på 15,3 procent. Även det är under rikssnittets 19,2 procent. I ungdomskategorin är var femte utrikes född ungdom i Göteborgsregionen arbetslös, medan samma siffra visar på var fjärde i hela riket.

 

Att det gått bra för Göteborg det första halvåret 2019 innebär dock inte att det automatiskt kommer fortsätta att gå bra. Men möjligen visar siffrorna, inte minst i relation till Stockholm och Malmö och riket i helhet, att Västsverige och Göteborgsregionen har en större vaddering gentemot en svagare konjunktur än övriga delar av landet. Den starka industrialiseringen och fordonssektorns omställningsförmåga är en utmärkt krockkudde för hela riket.

 

Framöver finns många osäkerhetsfaktorer: Hur det blir med Brexit, handelskriget mellan USA och Kina samt eventuella biltullar i USA och en kinesisk ekonomi vars attraktionskraft bemöts med allt större och berättigad skepsis från omvärlden.

 

Om något visar Business Region Göteborgs konjunkturrapport att de städer och regioner som är beroende av öppenhet mot omvärlden också är de som får ta del av dess rikedomar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.