Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Svekdemokraternas pinsamma piruetter

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Röstade verkligen moderater i Hovås på Demokraterna för att tvärvända och öppna upp för Västlänksbygget samt att understödja fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav i Göteborg?

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Demokraterna gick till val på två huvudfrågor: Stoppa Västlänken och åstadkomma maktskifte i Göteborg. Blott två månader efter valet sviker partiet både sina vallöften och sina väljare. Det är en häpnadsväckande utveckling för ett parti vars existensberättigande var att vädra ut gamla strukturer, spela med öppna kort och vara stenhårda i sina ultimatum.


LÄS MER: Demokraternas nya besked om Västlänken 


De två vallöftena gav partiet över 17 procent i kommunvalet. Men efter att Demokraterna lämnat samtal med alliansen för att de borgerliga inte vek sig om Västlänken, placerade sig Martin Wannholt i en prekär situation. Partiet har i princip gjort sig själva irrelevanta under de senaste två månaderna. 


Händelseutvecklingen är sensationell – och makalös. Efter den gångna veckans fastställande av att alliansen är på väg att ta över makten i Göteborg då de är största block, och efter att Socialdemokraterna fått panik och lidit av fantomsmärtor från makten då Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ hängt av dem och bildat ett eget rödgrönt block, har de två största partierna i Göteborg insett att de är på väg att hamna helt utanför inflytande under de kommande fyra åren.


Och som talesättet lyder: Ens fiendes fiende är ens potentiella politiska samarbetspartner.


Därför har Socialdemokraterna och Demokraterna tillsammans satt sig i samtal under helgen för att komma överens om gemensam moteld. Enligt uppgifter är planen att bilda ett nytt block, bestående av S och DEM, som går bortom en valteknisk samverkan och syftar till att presentera en gemensam budget. Därmed skulle alliansen bli det andra största blocket och förpassas till opposition.


Om detta blir verklighet återstår att se.


Under fredagseftermiddagen öppnade Martin Wannholt för att pudla rejält om Demokraternas Västlänksmotstånd. I en debattartikel i Göteborgs-Posten med den oblyga rubriken "Pausad Hagastation är nyckeln till att styra Göteborg" meddelar Demokraterna att de öppnar för ett "nytt ställningstagande i den avgörande Västlänkenfrågan" genom att släppa igenom fyra nya underjordiska perronger vid Centralstationen i utbyte mot att Haga och Korsvägen "pausas". Därtill öppnar också Demokraterna upp för att i framtiden bygga Haga och Korsvägen efter en "grundlig utredning" som bland annat ska ge svar på "om etapperna bör byggas". Att en ny utredning skulle komma fram till ett annat svar än vad Trafikverket utrett och planerat för i tio års tid torde vara verklighetsfrämmande.


Demokraternas totala omsvängning är en käftsmäll mot både väljare och medlemmar. 


Att Demokraterna nu sitter i förhandlingar med Socialdemokraterna är dessutom ett dubbelsvek mot sin egen väljarbas. I valet var Demokraternas vinst just Moderaternas förlust. I samma områden där invånarna för fyra år sedan betecknade sig själva som moderata väljare föll valet i stället på Demokraterna. Västlänken var sannerligen en faktor – men så var även önskan om ett maktskifte. 


Så sent som i slutet på september menade Martin Wannholt själv att det var förkastligt att låta Socialdemokraterna fortsätta styra Göteborg och påpekade vikten av maktskifte. På Demokraternas hemsida skrev Wannholt: "Alliansen verkar inte ens ha förstått att det är Demokraterna som möjliggjort att ett maktskifte i Göteborgs kommun ens kan diskuteras. Alliansen har därmed i praktiken stängt dörren för fortsatta samtal och dess fyra gruppledare banar nu väg för fortsatt rödgrönt styre.


Wannholts önskan om maktskifte har dessutom varit tydligt i flera uttalanden under valrörelsen. Ändå underhåller Demokraterna tanken på att garantera och understödja fortsatt socialdemokratiskt styre av Göteborg samt att släppa igenom Västlänken.


Martin Wannholt är inte den enda partirepresentanten som tydligt satt ner foten mot Socialdemokraterna. Jahja Zeqiraj, själv tidigare socialdemokrat och lokal partitopp, hade i våras tröttnat på S-väldet i Göteborg: "Jag vill ha maktskifte i Göteborg. Man måste, för att förändras i grunden, nå botten. Socialdemokratin behöver sitta på avbytarbänken en eller två mandatperioder för att kunna våga tänka nytt. Ledningen är väldigt trött" (GT 13/5). 


Demokraternas pinsamma piruetter är ett rekordartat svek mot sina väljare. Röstade verkligen moderater i Hovås på att garantera fortsatt socialdemokratiskt styre av Göteborg och fortsatt Västlänksbygge? Knappast.


Socialdemokraternas desperation är uppenbar. Ett parti som Demokraterna borde hädanefter kallas för "Svekdemokraterna". Vågar S verkligen göra ett sådant parti till sin samarbetspartner? Och är Socialdemokraterna beredda att försöka dagtinga med ett infrastrukturprojekt som även fortsättningsvis har en parlamentarisk majoritet bakom sig och som en S-ledd regering godkänt? 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.