Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ställ in jubileumsfirandet, vem vill fira misslyckanden?

Bananpiren i Frihamnen i Göteborg är inget att fira.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK
Göteborg är i dag en världsutställning av misslyckandenFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Göteborgs planerade jubileumsfirande år 2021 kommer troligtvis inte att kunna genomföras som planerat. De många misslyckade projekten gör att det helt borde ställas in.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Coronavirusets fortsatta härjning och en allmän osäkerhet om fortsatta begränsningar för stora evenemang och folksamlingar gör givetvis ett storskaligt jubileumsfirande under 2021 av Göteborgs 400 första år som stad omöjligt att genomföra så som det planerats.

 

Därför var onsdagens besked om flera olika möjliga alternativ inte överraskande: Det blir med största sannolikhet inget jubileumsfirande nästa år. I alla fall inte i den version som det ursprungligen var tänkt. 

 

I stället föreslås att rädda det som räddas kan genom att genomföra en av flera versioner där programpunkter följer gränsen om max 50 personer eller en eventuell höjning till 500 personer eller att helt sonika flytta fram hela firandet med två år till 2023. Att genomföra jubileumsfirandet som planerat finns det ingen som tar på allvar, givet att rese- och publikrestriktioner troligtvis kommer att vara föremål för begränsningar och snabba förändringar även under nästa år.

 

Likt de flesta andra storskaliga visioner i Göteborg har jubileumsfirandet förfallit i en ändlös följetong av besvikelser. 400-årsfirandet som skulle vara en ”milstolpe och katalysator” i stadens fortsatta utveckling har i stället blivit ett tomt monument över inkompetens och oförmåga att genomföra stora stadsutvecklingsprojekt.

 

Ett av de största offren för det antiklimax som jubileumsfirandet visat sig bli är stadslinbanan. Efter att politikerna beslutat sig för att inte genomföra den kollektivtrafiklösning som mest effektivt hade löst transportproblemen över älven, återstår fortfarande behovet utan några som helst övriga alternativ.

 

Ett annat misslyckande är Bostad2021-satsningen, där 7 000 nya bostäder skulle stå klara till nästa år. I stället blir det bara 5 100 stycken, långt ifrån det utlovade slutresultatet. Först 2022 eller 2023 står resterande 1 900 bostäder redo för inflyttning.

 

Jubileumsparken i det havererade Frihamnen står och stampar. Huruvida det blir ett nytt bad klart till nästa år eller av vilken kvalitet eller omfattning är i dagsläget oklart. Det finns fler exempel på havererade jubileumssatsningar.

 

Under denna pinsamma skugga av otillräcklighet är det tänkt att Göteborgarna ska fira stadens 400 första år som stad, oavsett om det sker nästa år eller två år senare, år 2023. I själva verket borde jubileumsfirandet ställas in helt. Inte på grund av att pandemin ställer till det och smittrisken håller i till nästa år eller när ett vaccin än må vara färdigställt, utan för att jubileumsprojektet blivit skamfilat av alla antiklimax, brustna löften och urvattnade ambitioner. Göteborg är i dag en världsutställning av misslyckanden, med ett helt pärlband av syrefattiga luftslott som det omöjligen kan skålas för. Att fira en stadsutveckling som är satt i malpåse är att fira den Potemkinkuliss av visioner som agerar fond för en ihärdig baksmälla som levererats innan jubileumsfirandet ens har inletts.

 

Frågan är ens om de stadsutvecklingsprojekt som hittills fastnat i den politiska lervällingen ens hade blivit klara till Göteborgs 500-årsfirande år 2121.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.