Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Städa upp bland Göteborgs bolag

Göteborgs kommunala bolag måste städas ut från mygel och korruption.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Mutkulturen i Göteborg lever och frodas. Alliansen har ett politiskt uppdrag att sätta tänderna i. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Muteborg, Slöseborg, Göteborg. Korrumperat barn har många namn.

 

Under gårdagen föll bilan över det senaste exemplet på märkligheter i Göteborgs allt för rika bolagsflora: Parkeringsbolagets Vd Maria Stenström fick, efter att ha varit arbetsbefriad under två månader, beskedet att hon får sparken. 

 

Detta efter den granskning som GT på nyhetsplats har gjort under hösten till följd av ett anonymt tips till den kommunala whistleblower-funktionen.

 

Bland annat har det handlat om olämpliga personliga kontakter med tre konsulter som anlitats av Parkeringsbolaget. En av konsulterna hade Stenström åkt på både fjällresa och segling med - fritidsaktiviteter som det gjordes försök att dölja då bilder på sociala medier började försvinna efter att GT ställt frågor. Ungefär samtidigt som seglingen genomfördes, tecknades ett konsultavtal till ett värde av 1,2 miljoner kronor. Sammanlagt har samma konsult fakturerat 7,7 miljoner kronor från Parkeringsbolaget sedan 2016.

 

En annan märklighet rörde en amerikansk stjärncoach som fakturerade för 1079 arbetade timmar, trots att hon endast varit i Sverige fyra gånger under den tiden.

 

En enig politisk ledning säger rätt ut att förtroendet är förbrukat för den sparkade Vd:n. Ordföranden Margareta Broang (M) kallar verksamhetsåret 2019 i Parkeringsbolaget för ett ”städår”. 

 

Men nog är det fler kommunala bolag i Göteborg som borde få sig en rejäl städning. 

 

Nyligen var Göteborgs Spårvägar återigen i ropet efter nya konstateranden om oegentligheter i bolaget. Bland annat har bolagets fordon använts av anställda under privat tid och kreativa lönerapporteringar har genomförts för att maximera löner. Att det råder en osund kultur inom Göteborgs Spårvägar är alldeles uppenbart. Även i början av året uppmärksammades GS för oegentligheter, då av Stadsrevisionen som kunde konstatera att det fanns brister i arbetsmiljöarbetet.

 

Det har även återkommande rapporterats om jäv, felaktiga upphandlingar och vänskapskorruption i Göteborgs Spårvägar.

 

För den politiker eller parti som söker en politisk uppgift är den kommunala bolagsfloran en tacksam utmaning. Trots uppenbara problem är det i praktiken tyst från både allians och opposition. Ingen vill trampa på minerad mark.

 

Klart är också att det inte handlar om enskilda händelser vid enstaka bolag. Att problemen i Parkeringsbolaget och Göteborgs Spårvägar riskerar att vara toppen på ett smältande isberg är varken otroligt eller osannolikt, givet den uppmärksammade granskningen av Göteborgs mygelkultur som gjordes i den historiska rapporten ”Tillitens gränser” av den så kallade Granskningskommissionen för över sex år sedan.

 

Slutrapporten satte fingret på pudelns kärna med den avslöjande formuleringen om att ”Göteborg är en stad som är besatt av sin egen självbild”. Problemet är att den självbilden är förljugen och självgod.

 

Trots att modiga personer sedan dess använt sig av whistleblower-tjänster för att belysa fall av olämpligheter har Göteborg, sex år efter rapporten, fortfarande återkommande problem med sina bolag.

 

Alliansen i Göteborg måste på allvar vädra ut unkna föreställningar om att göteborgarnas bolag är de anställdas privata kuttersmycken.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.