Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sorry, alliansen. Ni vann!

Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), David Lega (KD). Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Borgerligheten i Göteborg har kämpat i 24 år. Nu tar de över styret. De kommer inte få det lätt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Elva veckor efter valdagen har Göteborg äntligen fått sitt  efterlängtade maktskifte. Den borgerliga budgeten vann. Alliansen tar över i besvärande minoritet. 

 

Givetvis hade det inte varit göteborgsk politik om maktskiftet inte inneburit en och annan udda sensation: De två största partierna Socialdemokraterna och Demokraterna hamnar helt utanför presidierna i nämnder och bolag. Båda partierna har misslyckats med att komma överens med ett enda annat parti. 

 

Ja, inte ens med varandra lyckades solopartierna att hitta gemensam grund trots en pinsam uppvaktning från Socialdemokraterna där desperationens kranka blekhet inför en förestående historisk maktlöshet speglades i Demokraternas underlägsna villighet att söka samförstånd med det parti som DEM själva gått till val på att slänga ut från Stadshuset.

 

Av Martin Wannholts tidigare moderata partikort syntes noll och intet under torsdagskvällen, då han till och med självmant nominerade Ann-Sofie Hermansson (S) som motkandidat till Daniel Bermar (V) som kommunstyrelsens andra vice ordförande. Det bidde inget av det.

 

Nu gror en ny vardag. Men av allt att döma lever alliansen på lånad tid. Förr eller senare kommer de rödgröna partierna att finna sin väg tillbaka till varandra. 

 

I främsta hand handlar sprickan mellan Socialdemokraterna och de tre övriga rödgrönrosa partierna inte enbart om politisk osämja. Personkemin i den rödgröna konstellationen är omvittnat giftig. För eller senare kommer personer att bytas ut eller avgå, luften vädras och gemensamma intressen att göra sig påminda. 

 

Ingen bör bli särskilt överraskad om Ann-Sofie Hermansson ges en reträttpost på valbar plats på Socialdemokraternas EU-vallista inför vårens valkampanj. Hermansson gick till val på vad som kan beskrivas som en personvalskampanj gällande hennes motstånd mot hedersnormer och religiös och politisk extremism - klassiska högerfrågor som inte kan hävdas imponera på en klassisk arbetarväljarkår. 

 

Inte heller är valresultatet till hennes fördel. Att det inte gick fullt så uselt som det fanns fog att tro är inte ett särskilt övertygande försvarstal. Att Hermansson även lyckades med konststycket att inte bara reta upp sina egna vänsterkamrater så till den milda grad att de bildade ett eget block, utan även hamna helt utanför presidierna trots att S är största parti, innebär att det skulle vara snudd på astronomiska odds på att det är Ann-Sofie Hermansson som leder S i Göteborg i den lokala valrörelsen 2022. 

 

Alliansen har nu att leverera politik utifrån all den kritik och frustration som alstrats under det senaste kvartsseklet. Det urusla företagsklimatet, skriande bostadsbristen, förskolor som inte finns men behövs och trafiksituationens maniska kaos, utanförskapet, en havererad stadsutveckling på båda sidor älven och en Västlänksfråga som trotsar den politiska tyngdlagens trovärdighet, kräver alla insatser som alliansen saknar långsiktiga mandatförutsättningar att leverera tydliga och snabba lösningar på.

 

Tjugofyra års långsamt söndermalande av Göteborgs förutsättningar vänds knappast på en mandatperiod. Och ändå måste alliansen lyckas uppvisa tydliga förbättringar på flera områden inom två år.  Varken Demokraterna, Socialdemokraterna eller de rödgrönrosa är betjänta av att de lyckas.

 

Sorry, alliansen. Ni vann makten. Ni har ett omöjligt uppdrag. Lycka till!

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.