Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Snurrigt med Lisebergs gastkramande VD-karusell

Liseberg i Göteborg, kommunal nöjespark.Foto: LISEBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Liseberg står inför en historisk expansion med lyxnöjeshotell och vattenpark. Lägg därtill Västlänkens påverkan. I det läget tycker den M-ledda styrelsen att det är rimligt att återanställa en VD som sagt upp sig och som inte ens vill vara på jobbet hela tiden.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Mot bättre vetande var Centerpartiet och Kristdemokraterna i Göteborg nyligen med om att rösta igenom detaljplanen för det kommunala lyxnöjeshotellet och den nya vattenparken söder om Liseberg inom stadsdelen Kroksslätt.

 

Därmed kan den kommunala nöjesparken genomföra en historisk expansion med öppethållande året runt. 

 

Trots att det brukar hävdas att miljardsatsningen är separat från den kommunala ekonomin och tas inom ramarna för det kommunala bolagets fiskala ram, medför det svällande Liseberg att staden får utgifter på cirka 81 miljoner kronor för myndighetsutgifter, markåtgärder, iordningsställande av gatuanläggning och parkanläggning gällande strandzonen vid Mölndalsån. Kostnaderna kommer att belasta Göteborgs stads hårt ansträngda ekonomi under perioden 2020-24.

 

Liseberg förändras även av rivningen av Lisebergshallen och flera nedmonteringar av byggnader på grund av Västlänken på Korsvägensidan.

 

Kort sagt: Det är mycket nu. Därför är den kommunala nöjesverksamheten i stort behov av en fokuserad VD som kan driva igenom förändringarna med fullt engagemang och fokus. När den förra VD:n Andreas Andersen, enligt egna uppgifter i flera olika intervjuer, tidigare i år insåg att han tyckte att det blev för mycket med pendling till familj i Köpenhamn fattade han beslutet att säga upp sig.

 

När nu Liseberg meddelar att rekryteringen är avslutad är det som att ingenting har hänt, trots att tid och en respektabel summa på 100 000 kronor har spenderats på rekrytering av en ny VD.

 

I stället för Andreas Andersen blir det Andreas Andersen. Det vill säga: Precis samma person som innan.

 

Den moderatstyrda bolagsstyrelsen, med ordförande Christer Holmgren (M) i spetsen, har helt enkelt funnit en praktisk lösning för bolagets nygamla VD: Mitt under en historisk expansion och verksamhetsutveckling finner bolagsstyrelsen det lämpligt att tillmötesgå sin VD med att denne inte behöver vara på plats på jobbet i Göteborg i lika stor utsträckning. Andersen är inte ens säker på om han ska behålla sin bostad i Göteborg, vilket han erkände i en intervju på nyhetsplats i GT:

 – Jag tror att jag kommer ha kvar min bostad i Göteborg, men sedan får vi se hur det blir rent praktiskt. Jag kommer att ha lite mer tid med familjen.

 

Rekryteringsprocesser är varken lätta eller billiga. För de sökande som lagt ner tid och energi på att ersätta Andreas Andersen måste styrelsens beslut kännas som en spark i magen. Den snurriga och gastkramande VD-karusellen inger inte förtroende för det kommunala nöjesbolaget Lisebergs politiska ledning. Därtill riskerar den amatörmässiga hanteringen att påverka andra rekryteringsprocesser till Göteborgs övriga kommunala bolag och förvaltningar. 

 

Den här typen av kommunal underhållning kan vi klara oss utan.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida