Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skrota Lisebergs kommunala hotell

Kommunala hotell ska inte konkurrera med det privata näringslivet under Göteborgs återhämtning.Foto: LISEBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Det kommer ta tid för Göteborgs besöksnäring att återhämta sig. Då är det orimligt att hotellen ska behöva konkurrera med Lisebergs kommunala lyxnöjeshotell.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Den kommunala nöjesparken Liseberg i Göteborg får fortsätta hålla stängt under sommaren. Medan exempelvis Borås Djurpark får välkomna besökare blev det under måndagen fortsatt nobben för nöjesparker tills vidare. Liseberg med flera andra får inget undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer. Upprördheten är av affärsmässiga skäl förståelig, men givet pandemins utmaningar är det kanske mer förståeligt. Enligt uppgifter på nyhetsplats i GT handlar nedstängningen om en förlust i storleksordningen 5 till 10 miljoner kronor – varje dag.

 

Däremot är det mindre förståeligt varför regeringen inte tidigare har kunnat eller velat sätta ner foten i frågan. Regeringens senfärdighet i att ge besked har allvarligt skadat verksamheter som har varit tvungna att förbereda sig för öppnade grindar, men som kastats mellan hopp och förtvivlan i väntan på ett tydligt besked. Bäst hade varit att säga nej redan innan sommarsäsongen inletts, i intresse av tydlighet. 

 

I grunden är det dock svårt att säga varken bu eller bä om huruvida det är rätt eller fel att Liseberg inte får öppna. I relation till många andra motsägelsefulla regler kring coronapandemin blir varje enskilt förbud eller godkännande en inbjudan till en diskussion. I sak kan det rimligtvis inte finnas någon väsentlig skillnad på trängseln inne på Nordstan en vanlig lördag, som får fortsätta hålla öppet, och trängseln inne på Liseberg. Caféer får exempelvis hålla öppet, men inte inne på Liseberg. Och så vidare.

 

Coronapandemin aktualiserar också Lisebergs planerade bygge av det kommunala lyxnöjeshotellet som planeras i anslutning till den stora framtidssatsningen på ett äventyrsbad. Redan nu går hotellbranschen i Göteborg på knäna. Resan tillbaka till ett läge som ens påminner ett normalt tillstånd kommer att bli lång och krävande. Det går inte att förneka att Lisebergs äventyrsbad kommer vara en hörnsten i Göteborgs ekonomiska återresa. Det är, trots att det är så långt ifrån kommunal kärnverksamhet som det är möjligt, i detta läge kanske viktigare än någonsin att genomföra byggnationen av besöksattraktionen. Det går heller inte att förneka att det skulle göra Liseberg mer attraktivt vid en eventuell framtida och ofrånkomlig privatisering. 

 

Däremot minskar argumentet för Lisbergs lyxnöjeshotell för varje dag som går. Det råder knappast brist på hotellrum i Göteborg som behöver fyllas, vare sig i dag eller under en överskådlig framtid. Att genomföra bygget av Lisebergs hotell riskerar att skapa en situation där det privata näringslivet tvingas konkurrera med ett kommunalt hotell i ett läge där varje såld hotellnatt är en fråga om överlevnad. Att ett kommunalt bolag satsar pengar under en kris på ett kommunalt hotell är direkt osmakligt. Här måste alliansen agera för att inte försvåra återhämtningen av den för Göteborg avgörande besöksnäringen. Ställ in planerna på det onödiga kommunala hotellet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.