Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skrämmande okunskap om Kinas diktatur, Trouvé

Gui Minhai i kinesisk statstelevision under ett uppenbart påtvingat erkännande.Foto: ARKIV
Johan Trouvé, Vd för Västsvenska Handelskammaren.Foto: VASTSVENSKA HANDELSKAMMAREN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Almedalen är i gång. För många besökare i Visby inleddes måndagen på ett tidigt frukostseminarium eller med ett spännande möte. Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé startade sin Almedalsvecka, denna svenska klenod i demokratins och öppenhetens tecken, genom att träffa diktaturen Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. 

 

På Twitter meddelade Trouvé: 

https://twitter.com/JohanTrouve/status/1013691349898588160

 

Att Västsvenska Handelskammaren träffar den kinesiska ambassadören är i sig inget märkvärdigt. Den västsvenska kopplingen till Kina är, som Trouvé ger uttryck för, stark. Och viktig. Men Kinas och Sveriges utbyte är sannerligen ingen okomplicerad relation. Och Congyou är knappast vänligt inställd till Sverige. 

 

LÄS MER: Kina erkänner: Vi har Gui Minhai i förvar 

 

För mindre än en månad sedan intervjuades den kinesiska ambassadören av Sveriges Radio i programmet Konflikt. Detta efter att Congyou i praktiken bjudit in sig själv för att, som han uttryckt det i ett brev till SR efter det granskande programmet "Kina och underkastelsen", faktakorrigera uppgifterna i oberoende svensk public services rapportering. Inslaget kallades "oacceptabelt". Det är ett absurt samtal där den kinesiska ambassadören gjorde flera hårresande kommentarer som vänligt kan beskrivas som totalt felaktiga, eller på rak svenska: rena rama lögner om två fall där svenska medborgare har eller fortsätter att vara olagligt frihetsberövade av Kina.

 

LÄS MER: GT LEDARE: Margot Wallström borde ha nämnt Gui Minhai i utrikesdeklarationen 

 

Med anledning av Johan Trouvés möte med den kinesiska ambassadören ställde jag därför på Twitter följande fråga till vd:n för Västsvenska Handelskammaren: "Frågade du honom när Kina släpper göteborgaren och den svenska medborgaren Gui Minhai som de kidnappat från Thailand?"

 

Som bekant för många kidnappades förläggaren Gui Minhai av kinesiska säkerhetsagenter från Thailand hösten 2015. Gui var verksam som förläggare och bokhandlare i Hongkong, där Causeway Bay Books publicerade för den kinesiska regimen misshaglig, kritisk men också ironisk litteratur. Hans öde var oklart förrän han i januari 2016 paraderades ut i kinesisk statstelevision i ett uppenbart påtvingat erkännande. 

 

Under de senaste åren har Gui Minhai jämte en annan frihetsberövad göteborgare och publicistisk verksam, Dawit Isaak, varit ett av de mest omskrivna fallen av kidnappade svenska medborgare. Hans dotter Angela Gui genomförde ett uppmärksammat och hyllat Sommarprogram i Sveriges Radio förra året, om sin kamp för att få sin far frisläppt. GT:s ledarsida har återkommande opinionsbildat kring fallet. Och Expressen Kultur är den ledande svenska publicistiska kraften i opinionsbildningen och uppmärksammandet av Gui Minhais fall. Undertecknad har bland annat gjort ett reportage i Hongkong för att gräva i bakgrunden till Guis kidnappning. Och så sent som i början av januari kidnappades han ännu en gång av kinesiska säkerhetsagenter efter att han placerats i husarrest - denna gång i direkt närvaro av två svenska diplomater. 

 

Men om detta verkar det inte finnas någon kännedom hos Västsvenska Handelskammaren: "Nej, det gjorde jag inte. Kände inte till den situationen" svarade Trouvé mig.

 

Svenska representanter, alldeles oavsett om det handlar om politiker eller näringslivsrepresentanter, får inte vara så här okunniga om Kinas agerande mot svenska medborgare. Ingen är gladare än Kinas kommunistdiktatur om Gui Minhais fall är och fortsätter vara okänt. Det borde finnas ett brinnande intresse även hos Västsvenska Handelskammaren att känna till vilka uppenbara risker det finns med ett Västsverige som blir allt mer beroende av investeringar från ett icke-demokratiskt Kina. Detta borde innefatta grundkunskap om att Kina kidnappat en svensk medborgare tillika före detta göteborgare, inför ett möte med den kinesiska ambassadören.

 

LÄS MER: EXPRESSEN KULTUR: I Hongkong står striden mellan Kina och västvärlden  

 

Den bistra sanningen är att det inte går att vara demokrati-absolutist gentemot Kina. Därmed går det heller inte att undvika att ha vare sig kontakt, utbyte eller handel med landet. Men sådana kontakter får inte handhas utifrån en naiv föreställning om att det är i Kinas intresse att värna andra länders handelsutbyte. Alla strategiska investeringar som görs av Kina utanför landets gränser är ett verktyg för den kinesiska enpartidiktaturen att förvärva teknisk kunskap eller annan slags geostrategisk och säkerhetspolitisk fördel. Ekonomi är ett politiskt verktyg - och i flera fall även ett högst aktivt vapen mot länder med en fri press och en demokratisk beslutsprocess. Okunskap och naivitet är ovärderlig valuta för Kinas kommunistdiktatur.

 

Västsvenska Handelskammaren och Johan Trouvé riskerar att bli en bricka i Kinas politiska spel såvida inte även de hårda frågorna ställs gentemot Kinas representanter. God och säker handel kan inte bedrivas med ett land som kidnappar och olagligt frihetsberövar det andra landets medborgare utifrån politiska motiv. 

 

Västsvenska Handelskammaren får gärna förespråka ökad handel mellan Sverige och Kina. Västsverige har gynnats av de kinesiska investeringarna. Men näringslivets representanter kan inte inbilla sig att Kina är en normal handelspartner. Även de som verkar för ökad handel måste ha ryggrad. Men då krävs det att ribban höjs i kunskapen om hurdan motparten är och vilka regler den anser sig bryta. Som att helt sonika kidnappa en svensk medborgare från tredje land. Annars riskerar de efterlängtade kinesiska investeringarna att kosta mer än det smakar.

 

Om 12 dagar har Gui Minhai varit olagligt kidnappad och frihetsberövad av Kina i 1 000 dagar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida