Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Skogen är inte ett museum”

Ny grön teknik kan lösa klimatomställningen, menar regionrådet Kristina Jonäng (C) som är Centerpartiets västsvenska toppkandidat till Europaparlamentet. Och tekniken utvecklas bland annat i Västsverige.

 

Detta är den fjärde delen i GT Ledares artikelserie där Csaba Bene Perlenberg träffar västsvenska toppkandidater till Europaparlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Regionrådet Kristina Jonäng är, den femteplats som gör henne till västsvensk toppkandidat i EP-valet till trots, en regelrätt EU-veteran. I alla fall i kampanjsammanhang. I Sveriges första val till Europaparlamentet som hölls 1995 stod hon på plats 2 på båda de listor som Centern gick fram med under sitt njugga budskap ”Nja till EU”. En lista var för EU, en annan mot. Då fick hon omkring 20 000 personkryss. Ungefär samma röstmängd skulle krävas för att skicka henne till Bryssel i slutet av maj.

Själv var Jonäng inledningsvis motståndare till ett svenskt medlemskap. Det ändrades dock snabbt. I dag ser hon i sin roll som regionråd i Västra Götalandsregionen, med ansvar för den regionala utvecklingen, vikten av ett aktivt medlemskap. 

 – Regionen och EU hänger ihop väldigt intimt. Allt som jag gör i mitt ansvarsområde med regional utveckling är beroende av en europeisk marknad eller stöd från EU.

 

Jonäng poängterar att det är just det regionala perspektivet som kan gynna Västsverige med en tillväxtinriktad EU-parlamentariker. I mångt och mycket kan EU användas som en hävstång för att öka satsningar till Västsverige.

– De satsningar som gjorts på infrastruktur i Västsverige står inte i proportion till att Västsverige är en av Europas mest kunskapsintensiva regioner med väldigt många globala företag med forskning i världsklass. 

 

Jonäng menar att regionen ”ofta blir styvmoderligt behandlat” och att regionens företag får dra ett ”stort lass” för investeringar. Dessutom efterfrågar hon en mer nyanserad debatt om företagens bidrag till klimatomställningen och exemplifierar med flygindustrin. Jonäng ser den som avgörande för att kunna minska utsläppen:

– Det finns en flygindustri i Trollhättan och i Mölndal som har kopplingar till rymdindustrin där man nu utvecklar komponenter som kan minska koldioxidutsläppen med 20, 30, 40 procent och som har kunnat göra en teknisk utveckling tack vare forskningsresurser från EU.

 

Den nyss startade valrörelsen inför Europaparlamentsvalet har hittills utmålats som ett ödesval. Kristina Jonäng vill dock lämna diskussionen om populism till förmån för sakfrågor. Jordbrukspolitik, forskningsresurser och EU:s socialfond vill hon bland annat ska användas för att hjälpa bruksorter till omställning. 

– Det finns tendenser att vi politiker själva piskar upp en stämning om ett ödesval där vi själv orsakar ökad polarisering. Vi måste prata om jobben, tillväxten, forskningsresurser, småföretagen, skogen, lastbilen och människors möjlighet att bygga sig en framtid. 

 

Allt detta kräver en EU-budget ”med muskler”:

– Jag kommer att försvara en stor EU-budget. Alla de satsningarna är sammanhållande för Europa. 

Sen säger hon något som kan överraska ur ett centerpartistiskt perspektiv:

– För mig är det inte ett självändamål att bo på landsbygden. Men där finns en stor del av vad som får samhället att fungera. Jordbruk och skogsbruk är det som får allt att snurra.

 

Har det blivit för mycket signalord i politiken? Demokrati, mänskliga rättigheter, kärnvärden i stället för utbildning, jobb, trygghet?

– Värderingsfrågorna är viktiga, men väldigt många människor är inte med i det offentliga samtalet. De allra, allra flesta ägnar inte sina dagar åt politisk-filosofiska samtal. Man uppfattar sig inte som en del av debatter om lagstiftning gällande mänskliga rättigheter. Däremot har många en uppfattning om hur man ska få jobb i exempelvis Töreboda. 

Du vill inte ha ett EU-val om värderingar?

– Det är viktigt att markera mot utspel och förslag som går emot vad man tycker är rätt och riktigt. Men lösningen ligger aldrig i att öka polariseringen. Däremot ligger lösningen i att leverera konkreta resultat till medborgarna.

Om EU har en käpphäst så är det jordbrukspolitiken. Kristina Jonäng vill dock lyfta frågan om stödet och pekar på att jordbrukspolitik även är säkerhetspolitik:

– Det bor fler människor i Europa än vad det gör i Ryssland och USA ihop. Om skördarna både västerut och österut skulle slå fel samtidigt så ligger det ju knappast i deras intresse att exportera mat till vår kontinent. Det är en försörjningstrygghet, att Europa kan producera mat till sin egen befolkning. 

 

Den omtalade byråkratin har dock inte med EU att göra, säger Jonäng:

 – Det finns svenska bönder som fortfarande väntar på stöd från 2015 för att Jordbruksverket inte har ett vettigt datasystem och för att vi har för mycket svensk byråkrati. Skäll inte på EU:s jordbrukspolitik för att svenska bönder väntar åratal på pengar.

 

I Centerpartiets valplattform lyfter ni bland annat fram ”ny grön teknik” som en lösning på klimatutmaningarna, som ni vill att EU satsar mer på. Men är inte det ett rätt enkelt sätt att friköpa sig från åtgärder här och nu? 

– Väldigt mycket av detta sker just nu lite i det tysta. Nyligen var jag i Hyltebruk där man i dag producerar en fyrtiondel av dagens tidningspapper. Eftersom papperstidningsläsandet minskar. så håller de på och ställer om och tar samma biomassa och gör i stället kaffemuggar, bestick och annat som gör att återanvändningen kan öka. I fabrik efter fabrik över hela världen, även här i Västsverige, genomförs just nu en grön omställning. I Stenungsunds petrokemi så tittar de på tallolja och skogsråvara för en biobaserad omställning. Med lite politisk hjälp med lagstiftning och annat så kan denna typ av innovation inte bara rädda planeten utan även ge Sverige en grön tillväxt.

 

Kristina Jonäng lyfter fram skogen som ett klimatverktyg och vill se ett starkt skogsbruk med en levande skog där nya träd efter avverkningar hjälper till att binda koldioxid.

– Men alla vill inte använda skogen. Den ska bara stå där som ett museum. Men skogen växer och man kan plocka ut jättemycket skog bland annat för att ersätta oljan. Där har Sverige en unik möjlighet i Europa.

Kristina Jonäng (C).Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.