Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skicka Göran i Borås till Bryssel

Boråspolitikern Göran Larsson (MP) är EU-kandidat och vill till Bryssel. Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Boråspolitikern Göran Larsson (MP) vill till Bryssel. Ingen kan undgå att beröras av hans unika kampanjfilm.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Först vet man inte riktigt vad det är man just bevittnat. Sedan kommer man på sig med att man hållit andan i 5 minuter och 26 sekunder. Lungorna återfylls snabbt med syre och man svettas lite ymnigt av ansträngningen. Och direkt efter måste man se om klippet igen, för att vara säker på att man verkligen fått vara med om det man tror sig ha sett med sina egna ögon.

 

Boråspolitikern och EU-kandidaten Göran Larsson kan vara ett geni. Utan tvekan är han miljöpartist. I sin nyligen publicerade valfilm på Youtube presenteras hans case om varför hans gröna partikamrater borde rösta på honom och ge honom ett bättre startläge under den pågående medlemsomröstningen än den 38:e plats som han för närvarande innehar på Miljöpartiets preliminära EU-parlamentslista.

 

De gröna toppar som bekant sin lista till Bryssel och Strasbourg med den förra kulturministern Alice Bah Kuhnke och den förra SVT-meteorolog Pär Holmgren. Men det kvittar. För Göran Larsson är den mest intressanta kandidat som något parti ställer upp med i samtliga EU:s snart 27 medlemsländer.

 

Som plats 38 på en lista med 40 kandidater har Larsson inte en svettig snöbolls chans i det uppvärmda klimathelvetet att bli vald. I dag sitter Göran i Borås kommunfullmäktige, är ledamot i Västra Götalands regionparlament samt sitter i styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus. Men kampanjfilmen dryper av ärligt uppsåt och oavsett om man delar Larssons politiska agenda går det inte att göra annat än att smittas av Larssons fokus och engagemang. Det är just därför miljöpartisterna borde rösta fram honom till förstaplats. 

 

Miljöpartistens film är som sagt ett smärre mästerverk, medvetet eller ej. En kvinnlig berättarröst utanför kameran högläser Göran Larssons presentationstext. Filmen är inspelad med mobilkamera på högkant – bredbild är för sådana som inte appellerar till gräsrötterna. Detta är kampanjgerilla-material i sin minst opolerade skrud. 

 

Göran Larsson själv är på andra sidan rummet, stående vid en dörr med händerna framför sig. I förgrunden finns en urban djungel. Nåja, det är kanske plantor, men naturen! och klimatet! och den gröna politiska scenografin är omöjlig att missa.

 

Varför gömmer sig Göran sig bakom plantor? Ingen vet - och ändå är det fullständigt tydligt.  Hur kommer det sig att någon annan läser hans presentationstext? Oklart - men man lyssnar med andan i halsen. Och när Göran väl själv tar till orda är det inte utan att man likt (nåja, nästan) Kelly McGillis i "Top Gun" vill utbrista: "Take my vote or lose me forever!"

 

Det är den typ av film som förtjänar att bli viral. Det är den typ av politisk kandidatur som förtjänar stöd. Glöm polerade, dyra produktioner som tröskats i oändliga byråmöten. Glöm välkända namn. Glöm välplanerade mini-skandaler och spindoktorer som får kandidater att "bryta igenom bruset". Skicka MP-politikern Göran Larsson från Borås till Bryssel. Det kommer att bli episkt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!