Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Skamlöst fjäskande för diktaturstaten Kina

Publicerad

Göteborg ska inte fjäska för en diktaturstat vars bolag råkar vara en av Göteborgs största arbetsgivare.

Kinas framgång är Göteborgs lycka - det är den krassa verkligheten sedan mars 2010 då kinesiska Geely köpte Volvo Personvagnar. Att världens största diktatur äger den svenska (och Västsvenska) nationalklenoden är något som dock inte väckt särskilt många protester eller problematiseringar genom åren. Så länge Göteborg fortsätter vara Sveriges Detroit och motorindustrin fortsätter vara den svenska industrins ryggrad är det business as usual. Mänskliga rättigheter i Kina är viktigt, men svenska jobb i Göteborg är viktigare. Typ.

 

Att Kina är en viktig aktör i Sverige, tillika en viktig handelspartner, är omöjligt att förhålla sig till på något annat sätt än acceptans.

 

Det betyder dock inte att Göteborg ska krypa villkorslöst för diktaturstaten. Att Kina vill bygga sitt nya generalkonsulat vid Stora Torp, ett ärende om markanvisning som ska avhandlas under måndagens sammanträde på fastighetsnämnden och som enligt förslaget ska handla om en direktanvisning, torde vara ett utmärkt tillfälle för Göteborg att odla en ryggrad. Placeringen är ingalunda lämplig - natursköna Delsjön ska inte förstöras med instängda byggnader åt vare sig en diktatur eller en demokrati. Att ärendet överhuvudtaget nått så långt som till fastighetsnämndens bord är anmärkningsvärt pinsamt. Friluftsområdet och naturen tillhör alla göteborgare, och ska inte perverteras med en koloss till stängsel- och muravskiljd byggnad. Onekligen torde det finnas både mer lämpliga och mindre olämpliga platser än den nu föreslagna för ett kinesiskt generalkonsulat.

 

Att Göteborg nu valt att fjäska för en diktaturstat är lika tydligt som skamlöst. Följande meningar i underlaget till beslutet i fastighetsnämnden förklarar varför fastighetskontoret föreslår detta fullständigt vedervärdiga ingrepp i Delsjöområdet: 

 

"Det kinesiska generalkonsulatet har till uppgift att främja samarbetet med den svenska marknaden och tillvarata Kinas intressen. Stadens relationer med Kina har kraftigt fördjupats under senare år. I och med att Geely förvärvade Volvo Cars 2010 och att Geelys dotterbolag CEVT etablerades i Göteborg 2013, är över 14 000 personer i Göteborg anställda i företag som har sitt ägande i Kina. Inget annat land kommer i närheten av så många anställda i Göteborg.

Ytterligare exempel på de fördjupade relationerna är att Geely nu meddelat att man avser att sätta upp ett globalt innovationscenter i Göteborg som beräknas sysselsätta upp mot 3 000 personer och attrahera fler företag från Kina till Göteborg. Ett annat exempel är läkemedelsbolaget Fosun Pharma som under 2017 förvärvade BREAS i Mölnlycke. Staden ser även stora möjligheter framåt för fler etableringar från Kina."

 

Samtidigt fortsätter den kinesiska staten att hålla den svenska medborgaren och göteborgaren Gui Minhai fången - som Kina för övrigt kidnappade olagligt från hans semesterbostad i Thailand. Sedan nyheten briserade i oktober om att Gui skulle ha släppts ur sin fångenskap har många frågor förblivit obesvarade. Exempelvis: Var är han? Varför tillåts han inte att prata med svenska medier? Varför tillåts han inte lämna Kina? 

 

Göteborg bör villkora ett nytt kinesiskt konsulat i staden med Gui Minhais frisläppande och säkra återkomst till Sverige. Och då inte vid Stora Torp.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

 

Fotnot. 11:08 den 18 december meddelade Fastighetskontoret i Göteborg att förslaget dras tillbaka på grund av protester och att det saknas politisk stöd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER