Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Skamlöst fjäskande för diktaturstaten Kina

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Göteborg ska inte fjäska för en diktaturstat vars bolag råkar vara en av Göteborgs största arbetsgivare.

Kinas framgång är Göteborgs lycka - det är den krassa verkligheten sedan mars 2010 då kinesiska Geely köpte Volvo Personvagnar. Att världens största diktatur äger den svenska (och Västsvenska) nationalklenoden är något som dock inte väckt särskilt många protester eller problematiseringar genom åren. Så länge Göteborg fortsätter vara Sveriges Detroit och motorindustrin fortsätter vara den svenska industrins ryggrad är det business as usual. Mänskliga rättigheter i Kina är viktigt, men svenska jobb i Göteborg är viktigare. Typ.


Att Kina är en viktig aktör i Sverige, tillika en viktig handelspartner, är omöjligt att förhålla sig till på något annat sätt än acceptans.


Det betyder dock inte att Göteborg ska krypa villkorslöst för diktaturstaten. Att Kina vill bygga sitt nya generalkonsulat vid Stora Torp, ett ärende om markanvisning som ska avhandlas under måndagens sammanträde på fastighetsnämnden och som enligt förslaget ska handla om en direktanvisning, torde vara ett utmärkt tillfälle för Göteborg att odla en ryggrad. Placeringen är ingalunda lämplig - natursköna Delsjön ska inte förstöras med instängda byggnader åt vare sig en diktatur eller en demokrati. Att ärendet överhuvudtaget nått så långt som till fastighetsnämndens bord är anmärkningsvärt pinsamt. Friluftsområdet och naturen tillhör alla göteborgare, och ska inte perverteras med en koloss till stängsel- och muravskiljd byggnad. Onekligen torde det finnas både mer lämpliga och mindre olämpliga platser än den nu föreslagna för ett kinesiskt generalkonsulat.


Att Göteborg nu valt att fjäska för en diktaturstat är lika tydligt som skamlöst. Följande meningar i underlaget till beslutet i fastighetsnämnden förklarar varför fastighetskontoret föreslår detta fullständigt vedervärdiga ingrepp i Delsjöområdet: 


"Det kinesiska generalkonsulatet har till uppgift att främja samarbetet med den svenska marknaden och tillvarata Kinas intressen. Stadens relationer med Kina har kraftigt fördjupats under senare år. I och med att Geely förvärvade Volvo Cars 2010 och att Geelys dotterbolag CEVT etablerades i Göteborg 2013, är över 14 000 personer i Göteborg anställda i företag som har sitt ägande i Kina. Inget annat land kommer i närheten av så många anställda i Göteborg.

Ytterligare exempel på de fördjupade relationerna är att Geely nu meddelat att man avser att sätta upp ett globalt innovationscenter i Göteborg som beräknas sysselsätta upp mot 3 000 personer och attrahera fler företag från Kina till Göteborg. Ett annat exempel är läkemedelsbolaget Fosun Pharma som under 2017 förvärvade BREAS i Mölnlycke. Staden ser även stora möjligheter framåt för fler etableringar från Kina."


Samtidigt fortsätter den kinesiska staten att hålla den svenska medborgaren och göteborgaren Gui Minhai fången - som Kina för övrigt kidnappade olagligt från hans semesterbostad i Thailand. Sedan nyheten briserade i oktober om att Gui skulle ha släppts ur sin fångenskap har många frågor förblivit obesvarade. Exempelvis: Var är han? Varför tillåts han inte att prata med svenska medier? Varför tillåts han inte lämna Kina? 


Göteborg bör villkora ett nytt kinesiskt konsulat i staden med Gui Minhais frisläppande och säkra återkomst till Sverige. Och då inte vid Stora Torp.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.


Fotnot. 11:08 den 18 december meddelade Fastighetskontoret i Göteborg att förslaget dras tillbaka på grund av protester och att det saknas politisk stöd.