Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ska ensamkommande vara de enda som vi inte hjälper under pandemin?

Göteborgs stad borde genomföra Halmstads borgerliga politik och rekrytera behöriga ensamkommande utefter kommunens rekryteringsbehov.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Ensamkommande kan inte vara den enda grupp i det svenska samhället som inte får åtnjuta särskilda regler, undantag eller stöd till följd av covid-19 och pandemin.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Den omdiskuterade gymnasielagen var ett försök att lösa en hopplös situation. Bland de strax över 163 000 personerna som under hösten 2015 sökte ett tryggt och frihetligt liv i Sverige fanns cirka 35 000 barn eller unga som klassificerades som så kallade ensamkommande.

Genom att villkora uppehållstillstånd och avkräva genomförd gymnasieutbildning och fast anställning eller en anställning om minst två år redan ett halvår efter studenten, skulle merparten av de ensamkommande få stanna. Under tiden skulle tillfälliga uppehållstillstånd gälla. 

Redan förslaget i sig var en kompromiss och en humanitär nödlösning, då en allmän amnesti bedömdes vara allt för politiskt känsligt samt ett alldeles för stort avsteg från rådande migrationspolitiska regler. Men bara det faktum att det stiftades en gymnasielag för en viss grupp flyktingar och migranter öppnade upp för undantag och specialbehandling. Det borde vara vägledande framåt.

Och sedan kom pandemin. Uppenbart är att gymnasielagens själva grund har urholkats, givet att arbetsmarknaden och snart konjunkturen är en helt annan än när lagen stiftades. De krav som en gång ställdes är i dag betydligt svårare att efterleva. Arbetsmarknaden är och beräknas framöver att fortsätta vara skakig på grund av pandemins ekonomiska konsekvenser. Lägg till detta att eventuella lättnader i gymnasielagen först, eventuellt, kommer att kunna införas tidigast i mitten av 2021.

I Göteborg har de rödgrönrosa, det vill säga Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, presenterat ett initiativ om att kommunen ska anställa ensamkommande som ett sätt att rädda dem från utvisning i händelse. Förslaget gäller både kommunala förvaltningar och stadens bolag och har hämtats från alliansstyrda Halmstad.

Där har kommunen sedan i höstas förtydligat sina anställningsrutiner för att sätta belysning på den resurs som färdigutbildade ensamkommande utgör. De rödgrönrosa uppger att deras förslag ”i stort” ska baseras på hur Halmstad arbetat: I den halländska kommunen har det inte handlat om att skapa en gräddfil eller skapa helt nya jobb enkom för de ensamkommande. Behöriga personer som redan varit timanställda inom hemvården och som varit på slutet av eller avslutat sin utbildning som undersköterskor, har erbjudits befintliga eller vakanta tjänster där det inte funnits någon företrädelserätt enligt lagen om anställningsskydd. 

Precis som svenska företag, kommuner och regioner inte ska straffas för att en global pandemi kastat mycket av det vi tagit för givet över ända, ska inte heller ensamkommande straffas för att förutsättningarna för uppfyllandet av de krav som ställts på dem drastiskt och obönhörligen ändrats.

Det är direkt kapitalförstöring att utvisa människor som det lagts ner stora utbildningsresurser på. Endast Sverige svenska kompetensutvisningar har, vilket är en särskild svensk paradgren i att inte ta tillvara på humankapital och driftiga människor som vill bidra till det svenska samhället.

Ensamkommande kan inte vara den enda grupp i samhället som det inte skapas särskilda regler eller undantag för när i stort sett varje annan samhällssektor har getts stöd, lättnader och förlåt på grund av pandemin.

Att de rödgrönrosa i Göteborg vill genomföra borgerlig politik är endast att applådera. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.