Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ska en rökruta hedra svenska veteraner?

Fimpa rökrutan på Hisingen.Foto: Fahlander Arkitekter
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Det kommande veteranmonumentet i Göteborg är på väg att bli ännu en skymf mot svenska utlandsveteraner. Fimpa rökrutan på Hisingen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Den svenska veteranfrågan har under de senaste åren fått ett ordentligt uppsving. Från att ha varit en obekväm påminnelse om att det ibland krävs våldsanvändning för att skapa fred och säkerhet till nationens stolthet har svenskar veteraner onekligen fått en välförtjänt samhällelig respekt. Hedrandet av de svenskar som genom utlandstjänstgöring riskerat sina liv antingen med eller utan vapen handlar inte bara om grundläggande anständighet, utan även om att hedra individuella uppoffringar.

Fortfarande möts svenska veteraner och utlandstjänstgöring av både förakt och okunskap. Som av vänsterprofilen America Vera Zavala som på Göteborgs-Postens kultursida häromdagen stoltserade med en hyvlande historierevisionism: ”Många av dessa krig vilar på en kolonial grund där västerlandet ska ta hand om ”barbarerna” i länder där de inte kan ha fred, när det i själva verket ofta är västerlandet som startat kriget – som i Afghanistan.” Även Mali-insatsen nämns. America Vera Zavalas historieskrivning är dock förljugen.

Den svenska insatsen i Afghanistan var en del av en stabiliserande insats för att säkra trygghet för Afghanistans hårt krigströtta befolkning som plågats av både sovjetisk invasionsstyrka och blodtörstiga talibaner, och som befriats från talibanväldet efter att USA slagit till mot talibanerna som givit understöd åt terrornätverket al-Qaida som mördat tusentals oskyldiga amerikaner i 11 september-terrorattackerna. 

America Vera Zavala skriver i syfte att kritisera det planerade veteranmonumentet som ska resas i Göteborg. I ingressen väcks frågan ”Många i Göteborg har inte bara deltagit i krig – de har också flytt från dem.” Troligtvis är många av dem ytterst tacksamma för de insatser som Sverige och andra länder gjort, inte sällan med stora kostnader och konsekvenser i människoliv för de ansvarstagande.

Att America Vera Zavala inte nämner de fredsbevarande insatserna i exempelvis Bosnien och Kosovo är kanske bara ett sammanträffande. Eller så är det för att insatserna inte kan avfärdas enligt en slentrianmässig västfientlig retorik. 

Exempelvis var det just det enligt Vera Zavala så förhatliga Väst, som under Bill Clintons ledarskap och de USA-ledda flygbombningarna av Serbien 1999 satte slut på återkommande folkmord och etnisk rensning på Balkan, som Europa var oförmöget att stoppa av egen kraft. Sverige deltog tyvärr inte i den flygkampanjen, men hade under hela 1990-talet sänt svensk trupp under FN-flagg till Balkan. En sådan veteran återfinns i dag i Göteborgs Stadshus: Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius (S) som var en del av den svenska bataljonen i Bosnien och i Kosovo.

Problemet är inte att det ska resas veteranmonument i dagens Göteborg. Problemet är att vi fortfarande inte tillmäter våra svenska veteraner den respekt de förtjänar. Fortfarande är den så kallade ”kotten” av Monika Larsen Dennis på Djursholm i Stockholm en monumental pinsamhet. Nu är Göteborg på väg att få ett eget antiklimax för sina veteraner: I Färjenäsparken ska konstnären Ebba Matz formgiva ett monument som bäst kan beskrivas som en vindpinad rökruta. Det går inte att beskriva det på något annat sätt en skymf mot de som riskerade och i vissa fall gav sina liv i fredens tjänst. 

Det måste bli ett slut med mesandet kring veteranmonumenten i Sverige. Fimpa rökrutan på Hisingen och ladda om.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida