Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Självklart ska medier kunna bevaka kommunstyrelsen

Öka insynen i Göteborgs stadshus.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraternas vurmande för journalistisk insyn i Göteborg är hedrande, men rimmar illa med partiets idoliserande av Ungern som politiskt föredöme.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Politik är förvaltning och teater, en slags konstform och förmågan att ha en gnutta tur. Det är envetet slit, konfrontation och samarbete. Politik är också oanade allianser och hemligheter bakom lyckta dörrar. Så behöver det givetvis inte vara. 

 

Samtidigt är det värt att nämna att öppenheten och transparensen aldrig varit så stor som i dag. Med handlingar och protokoll inför och efter nämndsmöten samt webbsända fullmäktigesammanträden har invånarna i Göteborg och många andra kommuner utmärkta möjligheter att följa beslutsprocesser och ta del av underlag.

 

Till detta kommer även historiskt unika möjligheter att kommunicera med och ifrågasätta parlamentariker och politiker direkt via allehanda slags sociala medier.

 

Samtidigt finns det en demokratisk bastion av rang som är stängt både för allmänhet och fri pressen och media: Kommunstyrelsens sammanträden i Göteborg. 

 

Förvisso håller varje konstellation pressmöten efter varje KS där press, radio och TV blir informerade om ärendena och besluten samt kan ställa frågor, men själva sammanträdena hålls bakom stängda dörrar. 

 

Men om Demokraterna i Göteborg får som de vill kommer partiets ideologiska velande och ryckiga röstningsförfarande, samt alla andra partiers agerande och egenheter, att belysas lite tydligare framöver. 

 

I ett förslag till kommunstyrelsen som finns på dagordningen till onsdagens sammanträde föreslås nämligen att ackrediterad medias insyn ökar i demokratins finrum i Göteborg. Minst fem platser vill Demokraterna att Stadsledningskontoret ska bereda väg för. 

 

Partiet skriver bland annat: ”Att ge journalister tillträde till kommunstyrelsens möten är en enkel åtgärd som direkt genererar en större demokratisk öppenhet.

Initiativet är ypperligt, även om det i stället bör finnas en övre gräns på minst dubbelt så många platser.

 

Däremot finns det frågor rörande det tilläggsyrkande som Sverigedemokraterna har lämnat in i samma ärende. SD skriver i sin motion att ackrediteringen inte ska ges till journalister på permanent basis och att den tilldelade platsen ”kan tilldelas annan deltagare vid upprepad frånvaro eller misskötsel.”

 

Ackrediterade insynsplatser i kommunstyrelsen bör dock inte vara låsta till enskilda journalister utan ska kunna sökas av medietitlar med utgivningsbevis och ansvarig utgivare. På så vis kommer sjukdom, ledighet eller byte av jobb inte i vägen för granskning och insyn.

 

Sverigedemokraterna vill även i sitt tilläggsyrkande att de ansökande ska tillhöra det medieetiska systemet. 

 

Att SD i Göteborg vill verka för att ge journalister ökad insyn i kommunstyrelsen är överraskande, givet att SD:s partisekreterare Richard Jomshof öppet beklagat sig över att det inte råder samma drakoniska medielagar och klappjakt mot fria medier i Sverige som i Ungern. Den forna sovjetlydstaten är som bekant SD:s referenspunkt och politiska inspirationsland sedan flera år. 

 

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 hamnar Ungern på föga smickrande plats 87 - ett häpnadsväckande tapp på 14 placeringar sedan året före. Landets premiärminister Viktor Orbán har tillsammans med oligarker skapat ett nationalistiskt medieimperium. Fria medier har tvingats stänga.

 

I SD:s älsklingsland Ungern hade endast nationalistiska och av partiet Fidesz godkända kålsupsreportrar fått ackreditering till Göteborgs kommunstyrelsemöten, om staden varit ungersk.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.