Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

SD:s nolltolerans har fler hål än en schweizerost

SD:s nolltolerans.Foto: DENYSOV DMYTRO / COLOURBOX
Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraterna välkomnar en före detta moderat som lämnade M i Göteborg efter en rasistskandal. Nolltoleransen är ett spel för galleriet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Vissa saker är, i all sin enkelhet, uppenbara för alla och en envar.

 

Vatten är vått, himlen är blå och gräs tenderar att vara grönt. Och Sverigedemokraterna är ett parti vars själva grundfundament bygger på främlingsfientlighet och förakt mot invandrare.

 

Det senare är en av den svenska politikens naturlagar, orubblig i sin förutsägbarhet och ett ständigt repetitivt faktum i all sin skamfulla nedrighet. Den så kallade nolltoleransen har fler hål än en schweizerost. 

 

Länge försökte SD ge ett officiellt sken av att rasism var en oacceptabel komponent i den sverigedemokratiska identiteten, trots konstanta bevis om motsatsen. Företrädare i lokala partistyrelser, ersättare och ledamöter i nämnder och fullmäktigeledamöter på små orter har varit enkla att kasta ut, relativt kostnadseffektiva att offra i jakten på politiskt kapital. Men ledande företrädare på riksnivå, riksdagsledamöter och talespersoner, har länge varit relativt skyddade från den fallande bilan vid uppenbara rasistiska bekännelser. En tillsägelse och en halv avbön och den främlingsfientliga festen fortsätter inför öppen ridå som om inget hade hänt. 

 

I Göteborg har den lokala företrädaren Jörgen Fogelklou i bland annat GP konstaterat: ”Om jag hör folk som har åsikter som inte hör hemma i Sverigedemokraterna då åker de ut. Nolltolerans”.

 

Men när den göteborgska nolltoleransen inom SD prövas blir det: Noll och intet. 

 

I stället för att sparka ut, tar SD emot en före detta politiker från Moderaterna som lämnade partiet så sent som i våras efter att ha skrivit att ”de flesta invandrare är analfabeter” samt systematiskt delat tweets från välkända främlingsfientliga avsändare. 

 

Lena Ferm var inte vem som helst. Då hon lämnade partiet var hon inte bara kretsordförande för Moderaterna i Torslanda utan även andre vice ordförande i Göteborgsmoderaterna. 

 

Då gjorde Lena Ferm avbön och sade till GT: ”Jag vill bara säga att det är en fullständigt vansinnigt klumpigt tweet. Jag ångrar den till 100 procent. Jag har plockat bort den, jag menar ingenting av det jag skrev.

 

Endast ett halvår senare viftar Ferm bort vad hon skrev. De rasistiska delningarna kallas för ”harmlöst”. Inte heller ångrar hon sig. I stället säger hon till GT på nyhetsplats bland annat att: ”När det kommer till att det finns människor som är analfabeter så borde jag uttryckt mig på ett annat sätt, men fakta kvarstår ju.” 

 

Till SVT Västnytt säger distriktsordföranden för SD Göteborg, Pernilla Börjesson:

– Jag vet inte vad som drev henne till att skriva det. Jag vet bara vad som är nu. Och nu är hon med i partiet. Det vore odemokratiskt att neka folk att vara medlemmar.

 

Och på Twitter skriver oppositionsrådet Jörgen Fogelklou (SD), i ett svar till Lena Ferm: ”Varmt välkommen :)) (men det visste jag ju redan :D)

 

I Sverigedemokraterna är man varmt välkommen som medlem om man tvingats lämna ett annat parti efter en rasistisk skandal. Nolltolerans är i realiteten noll konsekvens på SD-lingo.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida