Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Scandinavium håller Göteborg som gisslan

Scandinavium i Göteborg.Foto: BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Scandinavium får en respit efter att ännu ett stadsutvecklingsprojekt havererat i Göteborg.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Beroende på vem man frågar finns det många olika vinnare efter att alliansen i går meddelat att arenafrågan och Scandinaviums framtid läggs på is under överskådlig tid.

 

Alliansen i Göteborg för att de visar handlingskraftighet genom att inte genomföra en ny arenasatsning till varje pris. Bonuspoängen kommer med att de nu avkräver en kaxig opposition i Socialdemokraterna och Demokraterna någon form av gemensam vision. Alliansen har också lärt sig av tidigare motgångar - i stället för att låta Socialdemokraterna och Demokraterna ta åt sig äran av att ha hindrat en fråga, visade de i går initiativ och lyckades äga narrativet.

 

Socialdemokraterna för att de distanserar sig än mer från Ann-Sofie Hermanssons initiativ att komma vidare med en central stadsutvecklingsfråga och för att de kan köra samma ansvarskort som alliansen drar: Att inte gå vidare med ett förslag som de anser inte är optimalt.

 

Miljöpartiet för att de redan för länge sedan tog avstånd från en ny arena, med flera diffusa motiveringar om miljöskadlighet och ökad kommers genom det föreslagna nya köpcentret. I stället för att vara med och påverka har Miljöpartiet sedan länge helt ställt sig vid sidan av. 

 

Vänsterpartiet för att en stoppad stadsutveckling längs med Skånegatan i alla fall inte innebär en kommersiell drift av en ny arena. 

 

Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna, för att ansvarstagande i stadsutvecklingsfrågor inte riktigt är deras grej. Att få bort frågan från dagordningen frigör utrymme för deras nischfrågor. För dessa partier är det tacksamt att övriga spelare i fullmäktige inte kan enas.

 

Men förlorarna – det är göteborgarna, besöksnäringen, de bostadssökande och föreningslivet där de senare tack vare en utlovad tillfällig arena i Frihamnen får nöja sig med en tillfällig lösning. Med ännu ett havererat stadsutvecklingsprojekt går Göteborg mot prispallen i tävlingen Haverera Mera.

 

För att sammanfatta: Alliansen drog under fredagen i nödbromsen och öppnade kylfacket. Kvar står Scandinavium, redo för rivning och en Mölndalså som går miste om nya bostäder. 

 

Alliansen såg ingen väg framåt efter att Socialdemokraterna backat från den överenskommelse som togs på socialdemokratiskt initiativ under förra mandatperioden. Från att ha varit utvecklingsinriktade under Hermanssons tid, till att vara motvallssossar under Jonas Attenius. I sak handlar det om placeringen, där Socialdemokraterna menar att det nuvarande underlaget har brister och att ett läge söder om Valhallagatan skulle vara att föredra.

 

Bollen ligger nu nu i praktiken hos Socialdemokraterna och Demokraterna, som allt mer agerar som ett politiskt radarpar. I ett gemensamt pressmeddelande under fredagen konstaterade de att: ”Göteborgs två största partier, Socialdemokraterna och Demokraterna, har kommit överens om en placering vid Svenska Mässan. Partierna menar att en placering där skulle möjliggöra bostäder längs med Mölndalsån, som skulle ge ett mer levande gatuliv och bättre ekonomi i projektet.

 

Att Socialdemokraterna och Demokraterna är eniga i frågan är dock ointressant så länge de, likt alliansen, inte kan övertyga en majoritet av fullmäktige om sin hållning.

 

Alltmedan frågan dras i långbänk håller Scandinavium Göteborgs framtid som gisslan.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida