Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sätt slutdatum för Postnords verksamhet

Dags för Postnord att avveckla sig själv.Foto: JESSICA GOW/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Inom kort kommer Postnord att testa utdelning av brev varannan dag i Göteborg. Det är början på slutet för det statliga postbolaget.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Att försöka berättiga Postnords framtida existens är som att försöka förklara konceptet tablå-TV för en 10-åring. 

 – Vad då? Väntar du på vad du vill kolla på?

En liknande reaktion levereras när man ska försöka förklara att man ska se på public service framför TV:n.

 – Va? Är inte SVT en app i mobilen?

Tillsammans med andra så föråldrade koncept som CD-skivor, stumfilmsorkestrar och telefoner med någon konstig sladd in i väggen är samtiden på väg att lämna Postnord bakom sig. Brevbärare kommer precis som lykttändare, växeloperatörer och isman att bli yrkesmässiga historiska kuriositeter. I Sverige går det nu snabbt. Brevutdelning är på väg att bli en sällanservice när Postnord försöker mota samtiden i grind genom att införa utdelning av post varannan dag. I september inleds testförsök utanför skånska Lund med en mer verklighetsanpassad leverans utifrån postmängd. Efter årsskiftet är det Göteborgs tur. 

 

Givet att mängden post som skickas minskar 10-15 procent varje år är det inte svårt att förstå att Postnord gör det enda rimliga som återstår, förutom att drastiskt höja portokostnaderna vilket skulle skynda på postfallet. 

 

Framöver kommer brev, vykort, gratistidningar och andra tidningar att delas ut varannan dag. Det är en stor förändring från dagens ordning, vilket är att ett brev ska nå fram inom två dagar från det att det postats.

Paketleveranser, expressbrev och brev till postlådor påverkas inte. Även brevlådor kommer att tömmas varje dag.

 

Att nedtrappningen i leveransfrekvensen är ett hårt slag mot pressen är solklart. Det kommer att krävas nya lösningar för att tidningar som använder Postnord som distributör ska kunna överleva. Prenumeranters tålamod är redan hårt prövat, även om kärleken till papperstidningen är berättigat stark i ett hängivet kundsegment.

 

Samtidigt kan inte Postnord ta hänsyn till tryckta tidningars distributionsbekymmer. Det är inte heller så det statliga postbolaget ska fungera. 

 

I grunden är utvecklingen av godo: Digitaliseringen har sedan länge gett oss oändliga möjligheter att kommunicera med våra nära och kära och totala främlingar under dygnets alla timmar. Myndighetsbrev och räkningar kan komma in på digitala brevlådor med notifieringar om att breven ska hanteras eller fakturor betalas. 

 

Postnord behövs helt enkelt inte längre i en nära framtid. Därför är det mest ansvarsfulla att förbereda en total avveckling av bolaget, med en tydlig utfasning av verksamheten. Det hade gett relevanta samhällsaktörer en möjlighet att planera utifrån en tydlig tidshorisont. I den mån fysiska brev fortfarande behöver delas ut i framtiden finns det säkerligen inte brist på privata innovationer som kan tillgängliggöra en marknadsbaserad lösning. Det finns knappast brist på privata paketleverantörer i dag, exempelvis.

 

För handen på hjärtat – vem kommer sakna ett statligt postbolag som mest associerats med rubriker om strul och kaos de senaste åren? Postnords slut måste komma som ett brev på posten.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida