Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sätt inte Slottsskogen i malpåse

Miljöminister Karolina Skog (MP) och MP:s ordförande i Göteborg Anna Sibinska. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Slottsskogen måste bevaras. Därför är det inte alldeles självklart att den populära stadssparken borde bli naturreservat.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Miljöpartiet firade en stor politisk seger under onsdagen. Ja, i alla fall enligt dem själva. Från och med i höst blir det omöjligt att söka tillstånd för prospektering, provbrytning eller uranbrytning i Sverige. Att ingen sådan verksamhet i dag bedrivs kunde inte förta MP:s glädje. Det vill säga: Från och med i höst är det förbjudet att göra något som inte görs i dag. Samma princip gällde under onsdagen i Göteborg. Miljöpartiet vill nämligen sätta Slottsskogen i malpåse genom att göra den populära friluftsparken till ett naturreservat. Trots att parken redan i dag är skyddad genom att vara markerad som ett grönområde i översiktsplanen. Inga bostäder får byggas i parken.

 

Och medan Miljöpartiet på riksplan firade uranstoppet som stoppar uranbrytning som inte genomförs, inledde miljöminister Karolina Skog (MP) en hektisk onsdag i Göteborg som inbegrep samtal med studenter, lunch med kronprinsessan och tal på Havs- och vattenforum, med ett besök i Slottsskogen. Bredvid henne stod ingen av de två lokala MP-kommunalråden Ulf Kamne eller Karin Pleijel. I stället var det den lokala föreningsordföranden tillika riksdagskandidaten Anna Sibinska som flankerade.

 

Förslaget var simpelt. Inte bara för att förslaget om att förvandla parken till naturreservat var lättförståeligt, utan för att pressträffen egentligen inte bestod av mer än att låta kompetenta Karolina Skog agera flugfångare för pressen. I sak hade nämligen Anna Sibinska inga konkreta svar på om förslaget i sig skulle kunna innebära restriktioner för bland annat eldning i parken, som ju är en populär friluftsaktivitet med grillar. 

 - Jag vill inte gå in på detaljerna, för man måste ta fram ett förslag, sade hon.

 

Därmed hade MP i Göteborg kallat till en pressträff kring sitt förslag om att ta fram ett förslag.

 

Slottsskogen är en omistlig del av Göteborgarnas friluftsliv. När New York Times häromveckan tipsade om aktiviteter att göra under 36 timmar i Göteborg var just Slottsskogen en självklar del i tidningens stadsvandring. Att parken redan i dag är populär är också det som torde innebära en fortsatt garant för dess unika tillämpning. Parken är först och främst en levande park och inte en skog. Att exempelvis Way out west kallar parken för sitt hem är ett exempel på dess nutida och moderna tillämpning. 

 

Med sitt valutspel går Miljöpartiet händelserna i förväg. Redan i dag pågår en översyn av parken genom den Utvecklingsplan för Slottsskogen som Park- och natur skickat ut på remiss med syfte att just stärka parkens ställning i Göteborg. Inte minst läggs fokus på dess kulturhistoriska betydelse samtidigt som just vikten av biologisk mångfald och fortsatt bevarande betonas i förslaget. 

 

Slottsskogen måste självklart bevaras - men den måste också utvecklas. Det är enda sättet att garantera att parken fortsätter att vara relevant för göteborgarna. Att sätta Slottsskogen i malpåse genom att göra den till ett naturreservat, som kan begränsa göteborgarnas rätt till en levande, central stadspark, kan ha motsatt effekt för dess folkliga förankring och stöd. Det skulle vara en björntjänst om något.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!