Miljöminister Karolina Skog (MP) och MP:s ordförande i Göteborg Anna Sibinska. Foto: CSABA BENE PERLENBERGMiljöminister Karolina Skog (MP) och MP:s ordförande i Göteborg Anna Sibinska. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Miljöminister Karolina Skog (MP) och MP:s ordförande i Göteborg Anna Sibinska. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Sätt inte Slottsskogen i malpåse

Publicerad

Slottsskogen måste bevaras. Därför är det inte alldeles självklart att den populära stadssparken borde bli naturreservat.

Miljöpartiet firade en stor politisk seger under onsdagen. Ja, i alla fall enligt dem själva. Från och med i höst blir det omöjligt att söka tillstånd för prospektering, provbrytning eller uranbrytning i Sverige. Att ingen sådan verksamhet i dag bedrivs kunde inte förta MP:s glädje. Det vill säga: Från och med i höst är det förbjudet att göra något som inte görs i dag. Samma princip gällde under onsdagen i Göteborg. Miljöpartiet vill nämligen sätta Slottsskogen i malpåse genom att göra den populära friluftsparken till ett naturreservat. Trots att parken redan i dag är skyddad genom att vara markerad som ett grönområde i översiktsplanen. Inga bostäder får byggas i parken.

 

Och medan Miljöpartiet på riksplan firade uranstoppet som stoppar uranbrytning som inte genomförs, inledde miljöminister Karolina Skog (MP) en hektisk onsdag i Göteborg som inbegrep samtal med studenter, lunch med kronprinsessan och tal på Havs- och vattenforum, med ett besök i Slottsskogen. Bredvid henne stod ingen av de två lokala MP-kommunalråden Ulf Kamne eller Karin Pleijel. I stället var det den lokala föreningsordföranden tillika riksdagskandidaten Anna Sibinska som flankerade.

 

Förslaget var simpelt. Inte bara för att förslaget om att förvandla parken till naturreservat var lättförståeligt, utan för att pressträffen egentligen inte bestod av mer än att låta kompetenta Karolina Skog agera flugfångare för pressen. I sak hade nämligen Anna Sibinska inga konkreta svar på om förslaget i sig skulle kunna innebära restriktioner för bland annat eldning i parken, som ju är en populär friluftsaktivitet med grillar. 

 - Jag vill inte gå in på detaljerna, för man måste ta fram ett förslag, sade hon.

 

Därmed hade MP i Göteborg kallat till en pressträff kring sitt förslag om att ta fram ett förslag.

 

Slottsskogen är en omistlig del av Göteborgarnas friluftsliv. När New York Times häromveckan tipsade om aktiviteter att göra under 36 timmar i Göteborg var just Slottsskogen en självklar del i tidningens stadsvandring. Att parken redan i dag är populär är också det som torde innebära en fortsatt garant för dess unika tillämpning. Parken är först och främst en levande park och inte en skog. Att exempelvis Way out west kallar parken för sitt hem är ett exempel på dess nutida och moderna tillämpning. 

 

Med sitt valutspel går Miljöpartiet händelserna i förväg. Redan i dag pågår en översyn av parken genom den Utvecklingsplan för Slottsskogen som Park- och natur skickat ut på remiss med syfte att just stärka parkens ställning i Göteborg. Inte minst läggs fokus på dess kulturhistoriska betydelse samtidigt som just vikten av biologisk mångfald och fortsatt bevarande betonas i förslaget. 

 

Slottsskogen måste självklart bevaras - men den måste också utvecklas. Det är enda sättet att garantera att parken fortsätter att vara relevant för göteborgarna. Att sätta Slottsskogen i malpåse genom att göra den till ett naturreservat, som kan begränsa göteborgarnas rätt till en levande, central stadspark, kan ha motsatt effekt för dess folkliga förankring och stöd. Det skulle vara en björntjänst om något.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER