Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sara Skyttedal hade gjort kaos med Centralbadet

Centralbadet planeras byggas vid Gullbergsvass.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Sara Skyttedal, inte kristdemokrat i Göteborg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göteborg är på väg att bygga den dyraste svenska simhallen någonsin. Kristdemokraterna i Göteborg borde lära av EU-parlamentarikern Sara Skyttedals tid som lokalpolitiker.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Då kalkylen är framtagen under mycket kort tid och då alla förutsättningar därmed inte är klara, innehåller kalkylen vissa osäkerheter, framför allt kopplade till närheten till Västlänken och grundläggningsmetod.

 

Portalstycket i det hafsverk som är den så kallade utredningen om Göteborgs framtida, massiva investering till ny simhall, borde ha varit allt som skulle ha fått Kristdemokraterna och den övriga alliansen i Idrotts- och föreningsnämnden att låta projektet med dess högst preliminära prislapp 2,7 miljarder kronor att förbli en ren skrivbordsprodukt.

 

Men icke. I stället är det full speed ahead som gäller för ersättaren till Valhallabadet som planeras att byggas i Gullbergsvass bakom Centralstationen. I framtiden, sisådär omkring 2026, kommer simhallen vara en kort promenad ifrån Västlänkens station och därmed, förhoppningsvis, appellera till hela regionen. 

 

För de pengarna skapas två stycken 50 metersbanor, en för motionssim och en för tävlingar i SM-klass. Dessutom ska det anläggas undervisningsbassänger, hoppbassäng och ett familjebad samt en takpool och solceller på taket. Ett café och gym planeras det också inför. En utomhusbassäng finns som förslag som extra satsning. 

 

Dyrt blir det. Astronomiskt, till och med.Att Centralbadet byggs på lerig mark, i praktiken ovanför Västlänken, medför en dyr pålning. För att inte nämna rivningen av existerande byggnad på platsen.

 

Under de kommande åren blir det något av en ketchupeffekt i Göteborg. En satsning på ett historiskt dyrt bad samtidigt som det kommunala nöjesfältet Liseberg bygger ett kommunalt lyxnöjeshotell i anslutning till ett påkostad kommunalt äventyrsbad är onekligen en historiskt stor kommunal satsning på diverse vattenbaserade verksamheter – samtidigt.

 

Enligt Göteborgs-Posten blir det den dyraste svenska simhallen någonsin. Väl värt pengarna, tycker både alliansen och bland annat Vänsterpartiet. Givet att det är Kristdemokraterna som har taktpinnen och ordförandeklubban i Idrotts- och föreningsnämnden är det inte utan att tankarna går till en annan kommunal simhall – och ett helt annat kristdemokratiskt ställningstagande. 

 

Fram till nyligen återfanns det dyraste svenska simhallsprojektet i Linköping. Efter diverse turer och fördyringar måste kommunen låna nästan en miljard kronor. Där kampanjade Kristdemokraterna mot det påkostade bygget. Innan Sara Skyttedal blev EU-parlamentariker förra våren mellanlandade hon under ett par år som kommunalråd i Linköping. Skyttedals kamp mot miljonrullningen i simhallen är väldokumenterad. Ord som ”haveri” och ”skrytbygge” användes i det kristdemokratiska motståndet. 

 

För Kristdemokraterna i Linköping var det ett välkommet grepp: I kommunvalet 2018 blev KD det parti som ökade enskilt mest i kommunvalet med 2,72 procent till 7,48 procent. I Göteborg har Kristdemokraterna rakt motsatt hållning om ett påkostat, ja, historiskt dyrt, simhallsprojekt.

 

Hade Sara Skyttedal varit lokalpolitiker i Göteborg hade Centralbadet varit ett kristdemokratiskt hatobjekt. Skyttedal hade gjort kaos med projektet. 

 

Nu finns i stället risken att Centralbadet blir nya Västlänken – ett projekt för exempelvis Demokraterna att projicera motstånd och andra frågor på. En symbol för ett tondövt Göteborg som är på väg att ta sig vatten över huvudet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida