Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sandlådefasoner av S och D

Stadshuset i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jonas Attenius (S).
Foto: PRESSBILD
Martin Wannholt (D), partiledare.
Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna och Demokraterna vill förstöra för alliansen, men erbjuder inget eget gemensamt alternativ. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad.


Socialdemokraterna i Göteborg är ett parti i politisk och praktisk kris. Och när man likt partiet vid Järntorget saknar egna framkomliga politiska idéer eller ens en strategi för hur partiet ska få igenom sin politik, givet att S inte vill samarbeta med de tre rödgrönrosa partierna som står dem närmast, är det lättare att kroka arm med bråkstakar som tror att kaos är en politisk princip, inte en demokratiföraktande metod.


På måndag är det planerat att hållas budgetfullmäktige i Göteborg. Det kan bli ett rekordkort sammanträde. Eller så kan det bli tolv långa, meningslösa timmar av politisk teater.


Under söndagen, med endast ett fåtal timmar kvar till det att budgetdebatten skulle inledas, tändes stubinen på den vältajmade och råpopulistiska Attenius- och Wannholt-cocktailen som skickades i väg mot alliansen.


Då meddelade Socialdemokraterna och Demokraterna att de planerar att fälla alliansens budget och yrka på en så kallad minoritetsåterremiss.


Detta i syfte att tvinga alliansen till förhandlingsbordet.


Om dessa sandlådefasoner finns mycket att säga, men det torde räcka med ett par enkla konstateranden för att illustrera ansvarslösheten i S och D agerande.


Socialdemokraterna och Demokraterna har inget eget, gemensamt förslag till alternativ budget i stället för den budget de nu kritiserar. 


Socialdemokraterna och Demokraterna vill inte styra Göteborg ihop i stället för det borgerliga allians de nu söker fälla.


Beskedet kommer inte ens 24 timmar innan fullmäktige i Börshuset på Gustaf Adolfs Torg inleds och är således mindre av en politisk förhandlingstaktik än en billig, politisk plojmanöver för att skapa drama och kaos. 


Hade Socialdemokraterna och Demokraterna på allvar velat få till stånd politiska förändringar och andra budgetmässiga prioriteringar hade de två partierna rimligen meddelat sitt beslut långt tidigare, så att alliansen skulle kunna lägga fram en modifierad budget utefter förhandlingar med S och D.


Demokraterna slog i fredags rekord i senfärdighet då de presenterade sin budget rekordsent. Inte ens Sverigedemokraterna är så oseriösa och oprofessionella att de andra partierna ges noll arbetsdagar innan budgetfullmäktige på måndag att läsa in sig på ett partis viktigaste politiska handling under hela året.


Socialdemokraterna och Demokraterna, fullmäktiges två största partier, beter sig som små missnöjespartier. Medan de tror att de sätter käppar i hjulet för borgerligheten är det i själva verket budgetprocessen i Göteborg som nu tas som gisslan.


På partiets hemsida skriver Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius att: ”Alliansen får till den 21 november på sig att göra om och göra rätt. Om inte högerstyret återkommer till nästa kommunfullmäktige med ett budgetförslag som stoppar privatiseringar, utförsäljningar, ombildningar, nedskärningar på skolan och sämre villkor för personalen kommer Socialdemokraterna att rösta för att fälla den borgerliga budgeten.


Men själv har Jonas Attenius och Martin Wannholt inget eget förslag om hur Göteborg ska styras. De vill bara inte att alliansen ska göra det.


De borde förstå det som Hjalmar Söderberg förstod i ”Doktor Glas”: Ingen gillar de bråkiga killarna på fullmäktigegården.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida