Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Sahlgrenskas budget går att få i balans"

Henrik Ripa (M), ny styrelseordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är kritik mot sitt eget partis tobakspolitik: ”Vi är helt snett ute”.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Möt en av landets mäktigaste sjukvårdspolitiker. Sahlgrenskas nya ordförande är övertygad om att det går att få ordning på ekonomin. GT Ledare träffar Henrik Ripa (M).

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Krisrubrikerna har varit många. Läkarna har varit i uppror. Skräckhistorier från patienter på akuten vanligt förekommande. Efter valet var det knappast ett drömuppdrag att ta över det politiska ansvaret för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Såvida man inte heter Henrik Ripa (M).

– Jag ville det själv och sa till valberedningen att jag önskade det här uppdraget. Det är flera som har frågat mig om de ska gratulera eller beklaga. Jag vill hålla på med viktiga frågor. 

 

”Vi är helt snett ute”

Ripa är ingen novis när det kommer till folkhälsofrågor. Sedan ett par år tillbaka sitter han i Cancerfondens styrelse och är även vice förbundsordförande för intresseorganisationen Visir, Vi Som Inte Röker. 

– Min morfar rökte sen han var fjorton år. Jag såg honom de sista åren ligga i respirator och inte kunna andas själv. Han kunde inte röra sig ett steg. Det satte djupa spår.

Under en tid var han även Moderaternas folkhälsopolitiska talesperson – förutom när det kom till tobakspolitiken. 

– Moderaterna har hamnat fel i frågan. Vi är helt snett ute. Vi pratar om den individuella friheten att få röka, i stället för individens frihet att slippa bli utsatt för rök.

Är det där din gräns för näringsfrihet och egna val går, som moderat?

– Man kan inte snacka om frihet när folk är beroende, säger Ripa som är övertygad att cigaretter kommer att förbjudas under hans livstid.

 

”Vi måste komma åt köerna”

Lerums före detta starke man har gått och blivit en av landets mäktigaste sjukvårdspolitiker. Klasskillnaden är påtaglig. 2019 har Lerum en kommunal budget på drygt 2,4 miljarder kronor. Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 17,8 miljarder. Henrik Ripa erkänner att Västra Götalandsregionens största utmaning, utan tvekan, är just Sahlgrenska.

 – Vi ligger inte bra till i de nationella siffrorna gällande kösituationen. Det finns ingen rationell anledning till att vi inte skulle ligga bättre till. Inom många områden är Sahlgrenska ledande både i Sverige och i Europa. Ta livmoderstransplantationer, exempelvis, säger Ripa och lägger till: ”Vi måste komma åt köerna”

Tror du att det går att få Sahlgrenskas budget i balans?

– Det är jag helt övertygad om.

Under nuvarande mandatperiod?

– Ja, det är jag absolut övertygad om. 

 

”Det finns saker kvar att göra”

Har Sahlgrenskas ekonomiska bekymmer varit ett problem för Moderaterna och Grönblå samverkan?

– Det har det absolut varit, men jag tror nog att vi tyckt att det varit ett större problem med köerna än med ekonomin. Vi kan få en budget att gå ihop och ett överskott på 18 miljarder om vi stänger dörrarna och inte hjälper en enda patient. Men om vi utgår från att vi har ett uppdrag att leverera sjukvård så finns det saker kvar att göra.

Henrik Ripa pratar entusiastiskt, långt och länge om vikten att utveckla sjukvården. Ingrepp som förr krävde kirurgi och övernattning kan i dag göras med dagbehandling.

– Väldigt mycket av sjukvårdsarbetet kommer att förändras. En robot som har tillgång till 30 000 operationer i minnet, alla lika färska, kommer att revolutionera kirurgin. Då kanske läkarnas roll gentemot patienterna blir mer terapeutisk och pedagogisk, än att stå med skalpellen. 

Det är ju väldigt bekvämt att hänvisa till lösningar som kommer sen, någon gång, om man vill åstadkomma besparingar och förändringar.

 – Vill man reta upp folk, och det är verkligen inte min mening, så måste vi våga titta på det här med arbetsväxling. Vi måste ha en mer flexibel användning av vår personal. Läkare har en sådan specialistutbildning som är riggad för att kunna väldigt specifika saker. Vi måste renodla och arbetsväxla inom och mellan de olika professionerna. Det innebär kanske att sjuksköterskor i större utsträckning kan göra vissa saker som läkare gör i dag. Undersköterskor gör saker som sjuksköterskor kan göra, sjukvårdsbiträde gör saker som sköterskor. Och där finns det ett motstånd. 

Det låter nästan som att du är på väg att dra ut i krig mot både fack och personal?

– Nej, det vill jag verkligen inte göra. 

Hur får du med dem på den resan?

– Man måste få dem att se att det är något positivt för dem själva, för vården och för patienterna. Men vi ska inte tvinga fram förändringen. Vi måste erbjuda personalen nya möjligheter. Annars kommer resan ta tio gånger så lång tid. 

 

”Det blev fel”

Du inledde din ordförandetid för Sahlgrenska med att skapa rubriker. I en intervju med GP sade du att personalen inte skulle yttra sin kritik och oro offentligt. 

– I sammanhanget blev det fel. Jag tycker ju inte att vår personal ska behöva gå ut i media för att komma till tals med ledningen. Vi ska vara lyhörda och öppna för dialog även om vi inte alltid håller med varandra.

Det var ordet ”behöva” som saknades, alltså?

– Om jag var felciterad ska jag inte säga, men det var möjligtvis taget ur sitt sammanhang. 

 

Tillbaka till budgetfrågorna. Henrik Ripa pekar bland annat på de ökande läkemedelskostnaderna som ett område att ta tag i.

– Vi måste ta den här moralisk-etiska diskussionen om hur vi prioriterar. Förra året ökade läkemedelskostnaderna på SU med 200 miljoner kronor. Från 1,8 till 2 miljarder. Det kommer inte stanna av heller. Läkemedlen borde finansieras centralt.

Även om SU fått en utökning av anslaget för 2019 krävs storstädning för att komma tillrätta med föregående års ackumulerade underskott. Moderaten Henrik Ripa tänker dock inte lobba för skattehöjningar:

– Jag skulle vara för att höja skatten med en krona rakt upp och ner om jag trodde att det löste problemen. Men problemet är att när man får in de resurserna, innebär det i bästa fall att man slipper göra besparingar de tre närmaste åren. Sen sitter man i precis samma situation igen, med enda skillnaden att man tagit ännu mer av medborgarnas pengar. Och det kan man göra ett antal gånger, men till sist uttömmer man det alternativet. Ingen kan påvisa att nästa skattehöjning blir den sista skattehöjningen. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.