Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sahlgrenska är getingboet som vägrar sluta surra

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Östra.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Bra av Vänsterpartiet att kräva svar från Sahlgrenskas ordförande om varför personalen inte ska få framföra sin kritik offentligt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

För några veckor sedan inleddes den första sjukvårdspolitiska diskussionen för året i Västra Götalandsregionen. Föremål för debattstormen blev Sahlgrenskas styrelseordförande Henrik Ripa (M), som menade att den öppna kritik som över 600 läkare riktat mot både sjukhusledning och regionstyre gärna hade fått föras internt, långt bort från debattsidornas och den granskande journalistikens kritiska ögon. Detta för patienternas skull, menade Ripa, som då inte skulle bli rädda för att söka sig till sjukvården.

 

 

Uttalandet i intervjuform i Göteborgs-Posten möttes av en hel del kritik, bland annat på denna ledarsida. Henrik Ripas försök att tysta en politiskt obekväm debatt fick dock rakt motsatt verkan. Under årets första regionfullmäktige i Västra Götaland i morgon tisdag har Vänsterpartiet valt att ställa moderaten mot väggen, i form av en interpellationsfråga.

 

 

I sin skriftliga interpellation till Ripa förklarar oppositionsrådet Eva Olofsson tydligt varför allmänheten har ett egenintresse i att personalen inom regionens största och dyraste ansvarsområde, sjukvården, ska kunna diskutera och protestera detaljer kring sin arbetssituation och medicinska säkerhet kring skattebetalarnas sjukvårdsbesök utan att riskera att mötas av stressiga "sscchhh!" av en av regionens mäktigaste sjukvårdspolitiker. Bland annat skriver vänsterpartisten att:

 

"Vänsterpartiet anser att det är självklart att sjukvården debatteras och diskuteras offentligt av både patienter, personal, politiker och andra. Det stärker inte sjukvårdens trovärdighet att sopa problemen under mattan. Tvärtom. Patienter och deras anhöriga märker av när patienter vårdas i korridorer eller flyttas mellan avdelningar. Personalen tystnar inte när de lämnar jobbet. När det är problem i vården måste vi från politiken våga debattera dem offentligt och se positivt på när patientorganisationer och personal framför sina synpunkter och deltar i debatten."

 

Henrik Ripa ombeds av Olofsson svara på två frågor: 

Hur ser Henrik Ripa på vårdpersonalens deltagande i den offentliga debatten?

Hur anser han att vårdpersonal som genom offentlig debatt vill rikta konstruktiv kritik mot en politisk ledning ska gå till väga?

 

Det grundläggande svaret finns att hitta i underlaget till regionfullmäktige. Bitvis är det ett goddag yxskaft svar:

"Jag vill ha en så bra dialog mellan ledning och personal med fokus på lösningar att personalen inte känner behovet av att gå ut i media. Självklart är det förståeligt, om det är så att medarbetarna upplever att deras åsikter inte blir hörda av ledningen att de då använder andra arenor såsom offentliga medier, för att göra sin röst hörd.

Min ambition är att få till en bättre och öppen dialog mellan medarbetare och ledning. När det blir mediala stormar tycker jag att vi från ledningens sida inte har lyckats med dialogen. Jag är inte kritisk till att medarbetarna inom vården debatterar i media, det är att grovt misstolka mig."

 

Henrik Ripa bjuder förvisso in Eva Olofsson till att samarbeta för att lösa Sahlgrenskas problem, men kan inte låta bli att också ifrågasätta Olofssons öppna debattfråga: "Huvuduppgiften måste ju vara att föra dialogen om hur vi löser de utmaningar som vårdens medarbetare lyfter."

 

Henrik Ripa verkar fortfarande inte förstå vilket getingbo han tagit ett jämfotahopp rakt in i. Det är bra att Vänsterpartiet påminner honom.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida