Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sabunis rådiss av Göteborg missar chans att hela L

Nyamko Sabuni (L) sommartalar inte i Göteborg i år. Foto: ADAM IHSE /TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni rådissar en folkpartistisk tradition genom att inte sommartala på Västkusten.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Nyamko Sabuni lovade att förändra Liberalerna. Hon levererar – genom att bryta med en över två decennier lång, liberal tradition. I stället för det årliga sommartalet på Västkusten, den andra söndagen i augusti, blir det: Absolut ingenting. Varken i Göteborg eller någon annanstans heller, för den delen.

 

Att hålla ett sommartal i Göteborg, som inte utan goda skäl ofta beskrivs som den svenska liberalismens historiskt sett viktigaste bastion, är en no-brainer. Det västsvenska liberala arvet förpliktigar även i nutid.

 

Förvisso bröt Jan Björklund efter sitt första år som partiledare med den av Bengt Westerberg inledda och av Lars Leijonborg fortsatta traditionen med ett liberalt brandtal på Marstrand – men förflyttningen från det pittoreska och exklusiva till det mer folkliga på Eriksberg med Älvsborgsbron och Älvsnabbar som fond, var i grunden en lika kosmetisk som praktisk förnyelse. Jan Björklund demokratiserade en institutionell klenod. Nyamko Sabuni verkar strunta i den fullständigt.

 

Från flera liberala, västsvenska röster som GT:s ledarsida varit i kontakt med, uttrycks besvikelse över Nyamko Sabunis västsvenska diss. Vissa pekar på att partiet har fullt upp med att bygga upp sin nya organisation både i riksdagen och i regeringskansliet. Andra kan inte låta bli att se det icke hållna talet som ett tyst budskap till den falang som stöttade Erik Ulenhag.

 

Vad är då ett sommartal värt? För en partiledare som det fortfarande råder avsevärd oklarhet kring gällande politisk inriktning, strategisk riktning och sakpolitisk orientering, och som därtill har ett sargat parti att hela, är ett uteblivet framträdande på klassisk liberal mark en missad chans att sätta ner foten och ge tydliga besked till väljarna – men framför allt till partiet.

 

Kanske beror sommartystnaden på att det inte finns några tydliga besked att ge.

 

Sommartal brukar vara betydligt mer intressanta och ideologiska än semester-fösarna i Visby under Almedalsveckan. Inte bara för att större fokus är på varje enskilt parti eftersom talen hålls på olika platser vid olika tidpunkter, utan främst för att anförandena brukar vara de första ordentliga politiska livstecknen efter en politisk sommardvala. Som trendsättare och temperaturmätare inför höstens politiska säsong spelar sommartalen en inte helt ointressant roll.

 

För Nyamko Sabuni hade sommartalet i Göteborg varit särskilt viktigt att hedra. Efter en uppslitande falangstrid där många liberalpartister fortfarande slickar sina sår, en strid som handlade betydligt mer om ideologi än personval, hade Nyamko Sabuni ett gyllene tillfälle att skicka en tydlig signal om partigemenskap och respekt till den mer socialliberala och vänsterlutande flygeln av Liberalerna. Att helt dissa Göteborg och Västkusten, som Sabuni nu gör, är en form av historielös nonchalans som på intet sätt bidrar till att hela ett parti som är i desperat behov av en liberal själavårdare. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida