Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Jörnmarks effekt på Göteborgspolitiken

Jan Jörnmark, docent och en del av Demokraterna. Foto: ROBIN ARON/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Samhällsdebattören Jan Jörnmark har varit del av Demokraterna från start. Därmed har han kunnat använda sin auktoritet som docent och frilansskribent för att påverka debatten och även valutgången i Göteborg.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

I dag bekräftas det som många med ett öga på Göteborgspolitiken länge misstänkt. Docenten och frilansskribenten Jan Jörnmark har varit en del av det nya partiet Demokraterna. På nyhetsplats avslöjar GT att det var Jörnmark som personligen levererade ansökningen om partiregistrering till Valmyndigheten i Stockholm den 6 april 2017.

 

LÄS MER: Nya partiet kan gå mot storseger 

 

Avslöjandet är en smärre politisk sensation. Men det är också en publicistisk skandal för Göteborgs-Posten.

 

Jan Jörnmark har länge varit en uppskattad, engagerad och stridbar samhällsdebattör. Med sin docenttitel och sin profilering som ekonomisk historiker har han i böcker och artiklar beskrivit Göteborg ur ett historiskt perspektiv. Ofta har Jörnmark varit mycket kritisk mot såväl stadens S-styre som dess opposition. Sedan några år tillbaka är han även en återkommande gästskribent på GP:s ledarsida.

 

Sedan den 6 april förra året, då Jörnmark åkte till Valmyndigheten, har GP publicerat en lång rad av gästkrönikor av Jörnmark. Texterna har märkts med att fristående gästskribenter "representerar ett bredare politiskt spektrum" än ledarsidans liberala beteckning. Dock har varken Jörnmark eller GP redovisat att skribenten är aktiv i Demokraterna. Tack vare dessa texter har Jörnmark gett ökad legitimitet åt kritik gällande flera missförhållanden.

 

Jan Jörnmark kandiderar inte på Demokraternas kommun- eller regionlista. Men utifrån sin position som samhällsdebattör har han icke desto mindre kunnat påverka den allmänna debatten och opinionen genom att kommentera och tycka till om lokala, dagsaktuella frågor via stadens största opinionsplattform. Inte sällan har budskapet varit att det krävs kraftiga förändringar i Göteborg. Förändringar som Demokraterna samtidigt partipolitiskt har jobbat hårt för.

 

Men det är inte bara GP:s ledarsida som gett Jan Jörnmark en position att argumentera för förändring i Göteborg. I början av året meddelade Skattebetalarnas förening att de skulle tillsätta en sorts granskning av styret av Göteborg. Valet föll på Jan Jörnmark, som presenterades som rapportförfattare i ett pressmeddelande den 3 april. Skattebetalarnas Vd Christian Ekström sade då: "Vi är oerhört glada att Jan vill genomföra granskningen av Göteborg. Jan är en skicklig skribent och en systematisk utredare och han har en mycket god kunskap om stadens historia. Han kommer att kunna sätta dagens slöseri och misskötsel i sitt rätta sammanhang".

 

Det som inte nämndes i pressmeddelandet var att Jan Jörnmark var aktiv inom Demokraterna. Ekström bekräftar i ett samtal att han inte kände till partiengagemanget:

– Nej, det visste jag inte. Det var mer än jag kände till.

 

Christian Ekström beskriver rapporten som "oerhört kritisk mot Socialdemokraterna och delvis mot en del andra partier som varit en del av det som rapporten kritiserar". Däremot menar Ekström att Jan Jörnmarks partiengagemang inte påverkar innehållet i rapporten eller bilden av rapportens syfte som han menar är välskriven och trovärdig, och menar att:

– Hade han (Jörnmark, red. anm.) varit en ledande partiföreträdare så hade vi valt någon annan, för då hade det uppfattats som partiskt. 

 

Den 23 mars förra året, blott några veckor före det att Jörnmark personligen lämnat Demokraternas registreringsbrev i Stockholm, skrev han en krönika i GP med underrubriken ”Göteborgspolitiken präglas av rädsla för förändring”. Jörnmark delar inte den rädslan - för han har länge varit en del av arbetet att möjliggöra en sådan förändring.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!