Debatten rasar om de tolv nya flyktingboendena i Göteborg. ”Antingen vet Jörgen Fogelklou, SD, inte skillnaden mellan ett asylboende och ett flyktingboende, eller så vill han vilseleda och påverka den allmänna diskussionen”, skriver GT:s ledarkrönikör. Foto: Sven Lindwall

Debatten rasar om de tolv nya flyktingboendena i Göteborg. ”Antingen vet Jörgen Fogelklou, SD, inte skillnaden mellan ett asylboende och ett flyktingboende, eller så vill han vilseleda och påverka den allmänna diskussionen”, skriver GT:s ledarkrönikör.

 Foto: Sven Lindwall
Csaba Perlenberg

Så ljuger SD-toppen om flyktingboendena

Publicerad

Det är förståeligt att det finns oro för nya flyktingboenden. Diskussionen måste därför föras utifrån fakta, inte lögner.

Göteborg vill bygga tolv nya så kallade temporära bostäder för cirka 3 000 nyanlända. Modulbostäderna kommer ha tillfälliga bygglov och ska stå i tio år med möjlighet till förlängning på ytterligare fem år. Ett par av boendena föreslås placeras på några av kommunens mest attraktiva tomter.

I detalj handlar det om fyra olika slags kategorier av bostäder, varav tre för ensamkommande barn och ett fjärde gällande genomgångsbostäder för familjer utan besittningsskydd med maxtid 5 år. För de ensamkommande kommunplacerade barnen gäller det HVB-hem både för asylsökande och de som redan fått så kallat PUT, permanent uppehållstillstånd. Vid HVB-hemmen kommer det finnas ansvarig personal.

Frågan har de gångna dagarna skapat en enorm debatt i de områden som modulerna föreslås placeras i. Folk är, av förståeliga skäl, oroliga.

För närvarande rasar det ett informations- och debattkrig om bostäderna. Det äger rum både på nätet och i folks brevlådor. Bland annat i Askim har två olika flygblad delats ut. Det första har rubriken "Feltänk om placering av flyktingboenden" och räknar upp en rad orosmoment: mord, mordförsök och allmän oro vid flyktingförläggningar. Brevskrivarna som kallar sig själva för Aktionsgruppen kan dock inte hålla sig till samma definition av boendena: på baksidan kallas de för asylboenden.

I brevet står det bland annat: "Man måste börja med vad det är som ger upphov till eländet på flyktingförläggningarna. Obearbetade psykiska sjukdomar och sysslolöshet i väntan på asylhandläggningen är en farlig kombination, som ger upphov till allehanda vrede och frustration.

Växlingen av boende samt den desperation som kan bli följden hos dem som blir avvisade förstärker faran i situationen". Dessutom står det i brevet att nämnda risker "... gör oss i närheten av anläggningarna fullständigt förtvivlade av ångest och oro."

Men brevet har inte fått stå oemotsagt då det skapat en motreaktion i ett andra brev som delats ut. Där står det att läsa: "Vi är flera som har reagerat på hur vi som bor i Skintebo framställs och känner inte igen oss i detta. I flygbladet målas bilden upp att vi som kommer bo i närheten av dessa boenden är 'fullständigt förtvivlade av ångest och oro'". Senare i brevet står det att "Ett flygblad med den här formen av retorik är bekymmersam i ett område där vi är stolta över vår gemenskap. Vi hoppas att många med oss inte heller vill att denna retorik ska få representera hela Skintebo bostadsområde."

Det är förståeligt att uppmärksammade våldsamma händelser vid andra boenden gör att föreslagna nya boenden i ens omedelbara närhet skapar oro därför är det också viktigt att inte elda på en oro utifrån felaktiga premisser.

En av debattplatserna i frågan är Facebook-gruppen "Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya asylboendena i Göteborg". Men de nya boendena är inte asylboenden och de som ska bo på boendena är inte främst asylsökande. Boendena är främst för nyanlända. Gruppen borde därför i själva verket heta Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya boendena för nyanlända i Göteborg.

Frågan är inte en lek med ord. Det är inga hårklyverier mellan asylsökande och nyanlända - utan en direkt juridisk skillnad. Asylsökande är en specifik term för människor som fortfarande inte fått ett besked om huruvida man får stanna i Sverige eller inte. Har man väl kommunplacerats eller fått permanent uppehållstillstånd benämns man som nyanländ, inte asylsökande. Det är alltså främst dessa människor som nu ska bo i de tolv nya modulboendena.

Därmed kan den påstådda risk- och osäkerhetsfaktorn gällande många av de boendes framtid starkt ifrågasättas. De går inte runt och väntar på besked om asyl. Det som skrivs i det första, kritiska brevet i Askim, att "... sysslolöshet i väntan på asylhandläggningen" och att "dem som riskerar bli avvisade förstärker faran i situationen" stämmer alltså inte.

Ansvaret vilar tungt på Sverigedemokraten Jörgen Fogelklou som startat gruppen. Han är ordförande för SD i Göteborg. I den inforuta som finns på sidan används genomgående begreppet "asylboende" i relation till de tolv bostäderna. Detta är alltså fel.

Antingen vet Jörgen Fogelklou inte skillnaden mellan ett asylboende och ett flyktingboende, eller så vill han vilseleda och påverka den allmänna diskussionen. Att en politiker vars parti bygger hela sitt existensberättigande på motståndet mot migration inte kan skillnaden på ett asylboende eller ett flyktingboende är både allvarligt och anmärkningsvärt - och föga troligt.

I tidigare nämnda Facebook-grupp skriver Fogelklou att "Detta är INTE en grupp enbart för Sverigedemokrater - utan för alla er som känner oro inför dessa 12 nya modulbostäder i Göteborg." Men under söndagen twittrade Jörgen Fogelklou att han varit ute och delat flygblad. På den tillhörande bilden syns flygbladet med texten "Inga temporära bostäder för asylsökande på Amundön, Askimsviken eller i Skintebo". I den aktuella tweeten skriver han: "Över 10 000 blad tryckta och utdelade i olika områden. 2 000 av vår grupp i Askim, Billdfal , skintebo #SD2018". Fogelklou engagerar sig alltså i frågan ur rent partitaktiskt hänseende.

Någon borde berätta för Sverigedemokraterna att de nu måste trycka upp 10 000 nya flygblad med en rättelse om att man vilselett göteborgarna om de tolv nya flyktingboendena.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER