Csaba Perlenberg

Dumpa Anna Johansson

Anna Johansson (S), tidigare infrastrukturminister.
Foto: ERIK SIMANDER/TT

Anna Johansson har för avsikt att fortsätta som ordförande för Göteborgs Socialdemokrater. Det är ett misstag.

Göteborgs mäktigaste sosse har fallit. Och hon föll helt för egen hand. Rörelsens dotter: Anna Johansson, numera endast vanlig riksdagsledamot och fortsatt ordförande för det omvittnat mäktiga Göteborgsdistriktet. Det var också hennes maktställning som troligtvis kostade Anders Ygeman hans taburett och som tvingade fram en omfattande regeringsombildning samt ett fortsatt hot mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). 


Om inte Stefan Löfven satt partiet före regeringen, om han inte varit rädd för Göteborgsdistriktets vrede, så hade Anna Johansson fått lämna redan i måndags då Löfven höll den presskonferens som retade upp alliansen så pass mycket att de tog till bredhandssvärdet. Om han inte hade varit så rädd hade han sparkat henne och visat sig handlingskraftig. I stället sparkade han henne genom att låta henne begära om entledigande. Allt för att hålla rörelsen nöjd. 


Statsministern försökte göra sitt bästa för att låtsas som att det regnade och att det inte var särskilt anmärkningsvärt att Anna Johansson inte hade koll på sitt eget departement, eller att hennes egna tjänstemän och regeringskollegor inte hade tillräckligt förtroende för henne att berätta om haveriet på Transportstyrelsen.


Men i Göteborg regnar det nästan alltid - alldeles oavsett om man låtsas om det eller inte. I ett mail till partidistriktet under torsdagen försökte Anna Johansson låtsas om som att det inte öser ner: "Det är ytterst lite som är positivt i en sådan här situation. Det jag kan se nu är dock att jag kommer att få mer tid. Tid till att leda partidistriktet till valseger både i kyrkovalet och det kommande allmänna valet."


Till skillnad från Stefan Löfven, som satte partiet före regeringen, sätter Anna Johansson sig själv före partiet. Hennes avsikt är att stanna kvar som distriktsordförande och verkar tro att en valseger i Göteborg går genom en regeringsskandal. Det är inte bara själviskt - det är verklighetsfrämmande.


Om inte regeringschefen har fortsatt förtroende för henne, varför ska Göteborgs socialdemokrater ha det? Anna Johansson har bidragit till den rödgröna regeringens största politiska skandal och kris. Hur tror hon att hennes fortsatta ledarskap gynnar sitt partidistrikt som lämnats vind för våg under hennes ministertid och som är i desperat behov av nya idéer och ny kraft?


Hennes ministertid har knappast varit en succé. Hon plockades omgående bort som regeringens ansikte utåt för ID-kontrollerna i början av 2016 efter ett katastrofalt besök i Öresundsregionen. 


Frågan om flygskatten har blivit till en molande huvudvärk för regeringen. 


Och fortfarande är det ingen som vet om det ens blir några höghastighetståg och hur de i så fall ska finansieras. Anna Johansson har varit en inofficiell bostadsminister i och med att Sverigeförhandlingen mellan stat och kommuner även är starkt knuten till en kraftig bostadsexpansion. Varken den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) eller nuvarande statsrådet med samma portfölj Peter Eriksson (MP) har ens kommit i närheten av samma hävstång för ökat byggande som Johansson haft med höghastighetstågen. Och ändå kan det bli pannkaka av alltihop.


Socialdemokraterna i Göteborg gynnas inte av att ha Johanssons avgång hängande över valrörelsen. Partidistriktet borde avsätta Anna Johansson. Hon har uppenbarligen inte vett nog att gå själv.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.