Anna Johansson (S), tidigare infrastrukturminister. Foto: ERIK SIMANDER/TT
Anna Johansson (S), tidigare infrastrukturminister. Foto: ERIK SIMANDER/TT
Csaba Perlenberg

Dumpa Anna Johansson

Publicerad

Anna Johansson har för avsikt att fortsätta som ordförande för Göteborgs Socialdemokrater. Det är ett misstag.

Göteborgs mäktigaste sosse har fallit. Och hon föll helt för egen hand. Rörelsens dotter: Anna Johansson, numera endast vanlig riksdagsledamot och fortsatt ordförande för det omvittnat mäktiga Göteborgsdistriktet. Det var också hennes maktställning som troligtvis kostade Anders Ygeman hans taburett och som tvingade fram en omfattande regeringsombildning samt ett fortsatt hot mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

 

Om inte Stefan Löfven satt partiet före regeringen, om han inte varit rädd för Göteborgsdistriktets vrede, så hade Anna Johansson fått lämna redan i måndags då Löfven höll den presskonferens som retade upp alliansen så pass mycket att de tog till bredhandssvärdet. Om han inte hade varit så rädd hade han sparkat henne och visat sig handlingskraftig. I stället sparkade han henne genom att låta henne begära om entledigande. Allt för att hålla rörelsen nöjd. 

 

Statsministern försökte göra sitt bästa för att låtsas som att det regnade och att det inte var särskilt anmärkningsvärt att Anna Johansson inte hade koll på sitt eget departement, eller att hennes egna tjänstemän och regeringskollegor inte hade tillräckligt förtroende för henne att berätta om haveriet på Transportstyrelsen.

 

Men i Göteborg regnar det nästan alltid - alldeles oavsett om man låtsas om det eller inte. I ett mail till partidistriktet under torsdagen försökte Anna Johansson låtsas om som att det inte öser ner: "Det är ytterst lite som är positivt i en sådan här situation. Det jag kan se nu är dock att jag kommer att få mer tid. Tid till att leda partidistriktet till valseger både i kyrkovalet och det kommande allmänna valet."

 

Till skillnad från Stefan Löfven, som satte partiet före regeringen, sätter Anna Johansson sig själv före partiet. Hennes avsikt är att stanna kvar som distriktsordförande och verkar tro att en valseger i Göteborg går genom en regeringsskandal. Det är inte bara själviskt - det är verklighetsfrämmande.

 

Om inte regeringschefen har fortsatt förtroende för henne, varför ska Göteborgs socialdemokrater ha det? Anna Johansson har bidragit till den rödgröna regeringens största politiska skandal och kris. Hur tror hon att hennes fortsatta ledarskap gynnar sitt partidistrikt som lämnats vind för våg under hennes ministertid och som är i desperat behov av nya idéer och ny kraft?

 

Hennes ministertid har knappast varit en succé. Hon plockades omgående bort som regeringens ansikte utåt för ID-kontrollerna i början av 2016 efter ett katastrofalt besök i Öresundsregionen. 

 

Frågan om flygskatten har blivit till en molande huvudvärk för regeringen. 

 

Och fortfarande är det ingen som vet om det ens blir några höghastighetståg och hur de i så fall ska finansieras. Anna Johansson har varit en inofficiell bostadsminister i och med att Sverigeförhandlingen mellan stat och kommuner även är starkt knuten till en kraftig bostadsexpansion. Varken den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) eller nuvarande statsrådet med samma portfölj Peter Eriksson (MP) har ens kommit i närheten av samma hävstång för ökat byggande som Johansson haft med höghastighetstågen. Och ändå kan det bli pannkaka av alltihop.

 

Socialdemokraterna i Göteborg gynnas inte av att ha Johanssons avgång hängande över valrörelsen. Partidistriktet borde avsätta Anna Johansson. Hon har uppenbarligen inte vett nog att gå själv.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER