Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Rödgrönrosas väljar- förakt förskräcker

Ann-Sofie Hermansson (S) vill inte följa demokratiskt fattade beslut.Foto: Anders Ylander

De rödgrönrosa bör sluta sura och genomföra det som fullmäktige beslutat.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

På torsdag är det budgetfullmäktige i Göteborg. Då klubbas ramarna och satsningarna för nästa års kommunala verksamheter. Det är Ann-Sofie Hermanssons (S) första budget som ny kommunstyrelseordförande. Det märks: samarbetspartierna har lyckats plocka både en och annan trofé som en mer rutinerad budgetledare hade kunnat sätta stopp för utifrån rimlighetsperspektiv. Eller vad sägs om att det nu ska föras talarstatistik under nämnd och styrelsemöten minst tre gånger under 2017 för att synliggöra könsskillnader.

 

Denna statistik, som alltså undantar enskilda ledamöter sitt personliga ansvar att engagera sig i nämnds-arbetet, riskerar både att göra möten längre och dyrare om det är som så att ledamöter ska upprepa saker som redan sagts om det är som så att exempelvis en kvinna inte kommit till tals. Statistiken ska sedan bifogas protokollet. Den som någon gång följt ett fullmäktige vet att det knappast är kvantitet som utgör kvalitet på debattinlägg. Den här statistiken säger ingenting om hur beslut fattas utan är ren sifferkosmetika.

På en punkt är det rödgrönrosas budgetalternativ häpnadsväckande: man vill få igenom att beslutet om LOV (Lagen om valfrihetssystem) i Göteborg ska rivas upp i samma fullmäktige som beslutade om att införa det förra sommaren. Sverige-demokraterna och Vägvalet valde då att stödja ett tilläggsyrkande från de borgerliga.

Det blev också droppen som fick bägaren att rinna över för Anneli Hulthén (S). Det blev för tungrott att styra Göteborg utan att kunna bestämma.

 

Några månader senare kastade hon in handduken och meddelade sin avgång.

De rödgröna ser gärna att möjligheterna att välja mat inom äldreomsorgen ska öka. Men mer frihet än så vill de rödgröna inte ge de äldre och övriga personer som nyttjar hemtjänsten: trots att fullmäktige redan förra sommaren beslutade att införa LOV inom hemtjänsten, och trots att de rödgrönrosa haft ett år på sig att genomföra reformen, står det nu svart på vitt i den rödgrönrosa minoritetsbudgeten att "Arbetet med att införa ett valfrihets- system enligt LOV inom hemtjänsten ska avbrytas".

En majoritet i Göteborgs fullmäktige har beslutat att det ska råda valfrihet mellan kommunala eller privata utförare i något av det mest privata som finns: människor som kommer in i ens hem för att hjälpa till.

De rödgrönrosas ovilja att följa ett demokratiskt fattat beslut är en ren provokation och är inget annat än uttryck för väljarförakt. Vilka andra demokratiskt fattade beslut vill de rödgrönrosa strunta i?

 

Om de rödgröna inte vill genomföra ett demokratiskt fattat beslut i fullmäktige, om det sliter på det rödgrönrosa styret att leda Göteborg i minoritetsställning så mycket att de hellre försöker obstruera än att vara ödmjuka och demokratiska, bör de allvarligt överväga att lämna ifrån sig makten till Göteborgs-alliansen - något som de borgerliga troligen är föga sugna på eftersom de skulle hamna i samma minoritetsställning som de rödgröna.

Det är ovärdigt ett politiskt styre i Sveriges andra största stad att sura och bete sig som dåliga förlorare. Än mer ovärdigt är det att inte genomföra det som en tydlig majoritet i full- mäktige fattat beslut om.

Är det den typen av ledare som Ann-Sofie Hermansson vill vara?