Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Stadshuset i Göteborg ska hålla längre än bara så långt de rödgrönas näsor räcker. Trovärdigheten för demokratiska principer är på spel. Foto: CSABA BENE PERLENBERGStadshuset i Göteborg ska hålla längre än bara så långt de rödgrönas näsor räcker. Trovärdigheten för demokratiska principer är på spel. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Stadshuset i Göteborg ska hålla längre än bara så långt de rödgrönas näsor räcker. Trovärdigheten för demokratiska principer är på spel. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Perlenberg

Rödgröna urholkar demokratins trovärdighet

Publicerad

De rödgröna i Göteborg måste sluta bete sig som trotsiga barn. Det finns större saker på spel än deras sårade känslor och ideologiska principer.

De rödgröna i Göteborg ogillar valfrihet. De ogillar valfrihet så till den milda grad att de är beredda att göra avkall på grundläggande demokratiska principer genom att trotsa ett fullgott demokratiskt majoritetsbeslut. Det handlar givetvis om LOV:en, valfrihetsreformen som låter äldre eller funktionsnedsatta själva välja om det är offentliga eller privata utförare som ska hjälpa dem i vardagen. Men framför allt handlar det om makten över att bestämma vilka utförare som ska få stiga in över tröskeln och komma in i något av det mest privata som finns, det vill säga ens eget hem. Som bekant handlar valfrihet inte endast om rätten att kunna välja till, utan om friheten att kunna välja bort om man känner sig missnöjd med den service man får.

 

Rätten att välja bort är dock något som de rödgröna inte förnekar sig själva. Privilegiet att låtsas om som att en majoritet av fullmäktige inte fattat beslut om att LOV ska införas i Göteborg har blivit till ett demokratiskt självskadebeteende som likt Socialdemokraternas utbrytning av en del av de borgerligas budget i riksdagen 2013, riskerar att skapa ett farligt prejudikat för framtida fantasifulla akrobatiska övningar i styrandets konst. Agerandet är dock avslöjande: Det går bra att böja reglerna så länge det bara är en själv som gör det. Att någon annan skulle kunna göra samma sak och erodera praxis och gängse spelregler gällande andra, än mer allvarliga ärenden i framtiden, verkar inte vara en tanke som ens har slagit de rödgröna, då de inte tror att någon annan kan eller kommer styra staden i framtiden. Det är inte bara arrogant, det är slarvigt.

 

När de rödgrönas budget presenterades innan sommaren försökte de sig på en fint: Att inte budgetera för införandet av LOV:en, trots att en majoritet i fullmäktige beslutat om det, med argumentet att det var oppositionens ansvar att finansiera det förslag de borgerliga lyckats få igenom. Inför kvällens fullmäktige avslöjas nästa rödgröna obstruktionsförsök.

 

Stadsledningskontoret har nämligen sedan tidigare getts i uppdrag att undersöka om det är möjligt att villkora införandet av LOV:en med ett antal krav, däribland att utförarna ska vara icke-vinstdrivande. Vilket i sig var ännu ett försök från de rödgröna att förstöra för införandet och motverka näringslivet i Göteborg. I ett "informellt PM" av Stadsledningsdirektören Eva Hessman sågas de rödgrönas krumbukter. En av de mer förkrossande passagerna lyder: "Mot bakgrund av hur nationell nu gällande lagstiftning kring valfrihetssystem i form av lagen om valfrihetssystem (LOV) är uppbyggd och att en begränsning av deltagande i valfrihetssystemet utifrån organisationsform som det dessutom saknas en enhetlig definition för riskerar att strida mot EU-rättens grundläggande principer bedömer stadsledningskontoret det inte vara möjligt att reservera deltagande i valfrihetssystemet för idéburna, icke-vinstdrivande eller sociala företag."

 

De rödgrönas yrkande inför torsdagens fullmäktige?

 

"Då ärendet inte beretts på det sätt som intentionerna i yrkandet tydligt pekade ut, kan ärendet inte anses vara hanterat i enlighet med Kommunfullmäktiges beslut."

 

Det vill säga: När de rödgröna inte fått det svar de beställt, låtsas de som att svaret är ogiltigt. 

 

Så talar inte sanna demokrater. Demokrati, pyttsan.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER