Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Rätt att neka radikal islamistkonferens

Bellevuemoskén i Gamlestan i Göteborg.
Foto: Leif Jacobsson

Radikala föreningar som varit öppen med sin extremism ska inte tillåtas ha möten i offentligt ägda lokaler.

I går publicerades ett öppet brev till Göteborgs kommunalråd Daniel Bernmar (V) och Mariya Voyvodova (S). Avsändare var den hårt kritiserade Göteborgsbaserade föreningen Sveriges förenade muslimer - SFM - som bland annat uppmärksammats av "Uppdrag Granskning" för sina islamistkopplingar. I skarpa ordalag kritiserades Idrotts- och föreningsförvaltningen för att på inrådan av polisen ha avbokat Jag är muslim-konferensen som skulle ha hållits nu till helgen, den 26-27 mars.

Anledningen är, enligt det öppna brevet, att polismyndigheten upprättat en anmälan mot "personer knutna till den aktuella verksamheten" som "kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism". Dock har varken staden, polisen eller Säkerhetspolisen lämnat detaljerade uppgifter. Ärendet är hemlighetsstämplat på grund av säkerhetsskäl.

Detta invänder SFM mot och menar att föreningen är oskyldigt utpekad och att deras demokratiska mötesfrihet är hotad. Vidare skriver man i det öppna brevet: "Att muslimska organisationer diskrimineras genom att selektivt väljas ut för granskningar, ingrepp, begränsningar och ifrågasättanden är ett allvarligt demokratiskt problem."

Just hänvisningen till ett "allvarligt demokratiskt problem" är lite lustigt. SFM hade tidigare samma postadress som den radikala Bellevuemoskén i Göteborg. Enligt Per Gudmundssons blogg, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Sveriges ledande murvel i jihadist- och islamism-relaterade ärenden, bjöd man under sitt första år in den brittiske hatpredikanten Hamzxa Andreas Tzortzis. I hans repertoar ingick vid tillfället att förespråka förbud mot homosexualitet samt avskaffa demokratin och mänskliga rättigheter till förmån för införandet av ett islamiskt kalifat. Det vill säga samma saker som terrororganisationen IS vill.

Demokratiproblem

Gällande den nu hemlösa konferensen kan det konstateras att inte en enda av de profilerade talarna är kvinna. En av dem som nu inte får tala i Lundby Sporthall är Amanj Aziz, chefredaktör för den numera nedlagda radikala och öppet antidemokratiska webbtidningen Ummah Observer. Aziz har bland annat propagerat för att muslimer inte ska rösta i demokratiska val, eftersom islam ska vara den dominerande samhällskraften.

"Extremism hör inte hemma i offentligt ägda lokaler"

Vad som ligger bakom polisens rekommendation till Göteborgs stad att inte tillgängliggöra en lokal för SFM vet vi inte. Staden hade rimligtvis inget annat väl än att avboka efter polisens inrådan. Men anklagelser och misstänkliggöranden måste motiveras och följas upp. Polisen i Göteborg bör vid avslutad utredning klargöra för sin rekommendation. Men givet SFM:s tidigare verksamhet är beslutet rätt. Extremism och islamism hör inte hemma i offentligt ägda lokaler.

Göteborg har omfattande problem med radikaliserade muslimer som reser till Irak och Syrien med syfte att delta i jihad. En aktiv nolltolerans mot föreningar och organisationer med den bakgrund och värdegrund som SFM gett uttryck för är det enda rätta.