Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Rasism allvarligare än bonuspoäng

Lena Ferms twittrande upprör.Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att moderaten Lena Ferm fortfarande inte lämnat samtliga sina uppdrag säger mycket om i vilket skick Moderaterna är i.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Moderaterna är ett parti i en utdragen dödsdans. Att det är den konservativa ådran i partiets liberalkonservativa ideologi som för partiet mot stupet har stått klart sedan en tid tillbaka. Numera är Moderaterna ett parti där politisk anständighet är satt på undantag lite varstans. Partiledningen orkar inte ens agera mot kommunpolitiker i Skåne där partiföreträdare öppet samarbetar med sverigedemokrater i stället för borgerliga kamrater. Sökandet efter ett politiskt uppdrag har lett partiet raka vägen tillbaka till det förgångna. Numera företräds Moderaterna av en logotype som inte använts sedan Carl Bildts dagar. De Nya Moderaterna har blivit Gammelmoderat Blå, en reaktionär och räddhågsen samling av politiker som på riksplan men även på många platser runtom i Sverige gjort sig omöjliga som samarbetspartner till liberala krafter. 

 

I Göteborg har Moderaterna tagit nytag efter ett fiaskoval som mirakulöst följdes av ett historiskt maktövertagande. I mars hölls det nyval av lokal styrelse. Den enda kandidat som valberedningens ordförande Johnny Magnusson, tillika regionstyrelsens ordförande, lyckades få vald var Lena Ferm som blev vald till andre vice ordförande. 

 

Men som ordförande i Torslandamoderaterna är hon redan sedan tidigare en av de ledande moderaterna i Göteborg. Sedan valet är hon ledamot i SDN Västra Göteborg och ersättare i Utbildningsnämnden samt ledamot i Per och Alma Olssons fond för Göteborgs folkskolor. 

 

Häromveckan uppmärksammade GT på nyhetsplats Göteborgs väljarkår på det faktum att Lena Ferm skrev en mycket olämplig tweet: ”De flesta invandrare är analfabeter. De kommer inte att lösa ett skit...” som en kommentar till en tweet från ett illasinnat satirkonto vars syfte är att smutskasta Centerledaren Annie Lööf. 

 

Lena Ferm gjorde avbön till GT och sade bland annat: ”Jag vill bara säga att det är en fullständigt vansinnigt klumpigt tweet. Jag ångrar den till 100 procent. Jag har plockat bort den, jag menar ingenting av det jag skrev.” Hon kunde dock inte svara på varför hon skrivit som hon gjort.

 

Sedan dess har mer av hennes twittrande avslöjats och lyfts upp till allmän beskådan, en ”best of” extremhögerns språkbruk och vedervärdiga människosyn. Bland annat en vanligt förekommande konspirationsteori bland högerextrema på dårpippi-kanten om en ”arabisk invasion av EU” har delats.

 

Göteborgsmoderaternas nyvalda ordförande David Josefsson sade till GT att han var ”heligt förbannad” och uppmanade henne att lämna sina uppdrag. Även kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson tog tydligt avstånd från Lena Ferms twittrande. 

 

Men i Torslandamoderaternas styrelse kvarstår förtroendet för sin egen ordförande. En majoritet i en förvisso oenig styrelse röstade förra söndagen om förtroendefrågan. Att inte en enig styrelse uttalade misstroende för Lena Ferm är en ynkedom och skam för Moderaterna.

 

Minns bonuspoängskandalen med förra Göteborgsmoderaternas ordförande och kommunalråd Maria Rydén som avgick blott fyra dagar efter att GT avslöjat att hon varit på semester på på arbetstid, flugit onödiga omvägar för att tjäna in extra poäng på flygkortet och gjort uttag av poäng på sitt SJ-kort mot reglementet. 

 

Att Lena Ferm fortfarande sitter kvar på sina uppdrag inom partiet och i kommunen är anmärkningsvärt. Inom Moderaterna är numera missbrukade bonuspoäng mer allvarligt än rasism.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.