Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Räckte det inte med Gobigas-fiaskot, MP?

Foto: STAFFAN ERIKSSON / GÖTEBORG ENERGI
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Miljöpartiet vill att Göteborg ger sig in i ännu ett teknikäventyr som riskerar kosta skattebetalarna många miljarder. Men näringslivet på Västkusten är redan i gång med samma teknologi.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

"MP vill göra Göteborg till föregångare inom framtidens teknik".

 

Det vill Miljöpartiet i Göteborg ofta göra. Därför var rubriken på ett av partiets många pressmeddelanden i förra veckan knappast en ovanligt ambitiös viljeyttring från de västsvenska miljöpartisterna. Lusten att använda offentliga medel för att leka Doktor Snuggles och bygga fantasirika uppfinningar, allt i syfte att rädda klimatet och miljön, verkar vara en miljöpartistisk paradgren. Hittills har det inte gått så bra. 

 

För tre och ett halvt år sedan besökte dåvarande miljöministern Åsa Romson Göteborg. Syftet var att inspektera Gobigas-anläggningen, Göteborg Energis stora prestigeprojekt i form av en demonstrationsanläggning för biogasproduktion. 

 - Är man först innebär det förstås risker, men det kan löna sig att vara föregångare, man sitter på idéer och kunskaper som andra är intresserade av, sade Romson till MP:s egen hemsida.

 

Åsa Romson fick rätt. Riskfyllt var Gobigas-äventyret onekligen. Efter att ha bränt upp mer pengar än skogsråvara sattes förlustprislappen förra året till nära nog två miljarder kronor. Värdet på anläggningen skrevs ned till noll komma noll noll kronor. Förgäves försökte man hitta nya ägare som ville ta över de idéer och de kunskaper som Åsa Romson menade att andra skulle vara intresserade av. Göteborg Energi skickade till och med desperat ut ett pressmeddelande med rubriken "Sökes: Ny ägare till Gobigas". 

I stället sätts hela anläggningen i malpåse. Av Miljöpartiets gröna experimentlusta återfinns en anläggning i världsklass - som ingen vill ta i ens med tång. Det gröna fiaskot i Göteborg är den kommunpolitiska motsvarigheten till den borgerliga regeringens köp av holländska Nuon.

 

Men skam den som ger sig. För nu vill Miljöpartiet att Göteborg skapar ytterligare ett experimentprojekt i den gröna världsklassen. Men i stället för biogasproduktion handlar det om att gömma koldioxid i jordskorpan. MP:s nya quick fix-lösning bygger på den så kallade Carbon Capture and Storage-tekniken, CCS. Det är en teknik som Chalmers arbetat med under flera år. MP menar att det går att "skapa nollutsläpp och genom att använda den på biobränslen kan man till och med ta bort koldioxid så att man skapar så kallade ”negativa utsläpp”." 

Förslaget är att det är västsvenska avfalls- och återvinningsbolaget Renova (samägt av tio kommuner) som ska stå för miljardinvesteringen. Styrelsen för Göteborgs Energi AB torde dra en lättnadens suck.

 

MP vill inledningsvis se en utredning. Men redan nu vet vi en hel del om den enorma prislappen som en CCS-anläggning skulle medföra. Häromdagen rapporterade Sveriges Radio om en norsk CCS-anläggning i Oslo för att fånga in och lagra koldioxid. Prislappen: I runda slängar tio miljarder norska kronor för fem års verksamhet. För en enda anläggning.

 

Den ohemula fantasiprislappen åsido: Miljöpartiets förslag att låta Göteborg "gå före" i klimatarbetet är senkommet. Och helt onödigt. Preem meddelade tidigare i år att de inleder en förstudie om en CCS-demonstrationsanläggning för koldioxidinfångning vid deras raffinaderi i Lysekil. Studien finansieras av norska Gassnova och genomförs under det så kallade Climit-programmet, ett samarbete mellan Norges forskningsråd och Gassnova som syftar till att forska och utveckla lösningar för koldioxidhantering.

 

Till Dagens Industri berättade Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem, så sent som i februari i år att: "Visionen är en fullstor CCS-anläggning som minskar raffinaderiets utsläpp av växthusgaser radikalt. Vi vill leda omvandlingen mot ett mer hållbart samhälle och då måste vi ta ansvar för att minska vår verksamhets klimatpåverkan. Att kunna minska utsläppen av växthusgaser via CCS-teknik är ett viktigt steg i att nå svenska och globala klimatmål.” 

 

Att Preem är intresserad av tekniken visar på att det finns bärkraftighet i konceptet. Men det gör också att det inte finns någon anledning för Göteborg och de andra nio ägarna av Renova att ta några ekonomiska risker. Städer och kommunala bolag ska inte göra det som privata bolag gör bättre - och snabbare. Offentliga verksamheter ska inte vara testbäddar för spjutspetsteknologi. De ska satsa på det som ger de lägsta kostnaderna för kommuninvånarna. 

 

Miljöpartister får gärna vara påhejare av experimentell grön teknologi. Genombrott kommer sällan på det första försöket. Men kommuner är inte och ska inte heller agera som visionära start-ups. Skattebetalare är inte affärsänglar och kommuner är inte riskkapitalbolag. Och givet att Preem beställt en studie kring en CCS-anläggning i Lysekil finns det ingen anledning för Miljöpartiet att gå över ån efter koldioxidutsläpp.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!