Punkt 44. Det är namnet på den mina som kan komma att bli den rödgröna regeringens slutliga fall i det dokument som officiellt bär rubriken ”Sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna” – i folkmun kallad Januariavtalet eller Januariöverenskommelsen med tillhörande 73 punkter.
Nämnda punkt slår fast att marknadshyra skall vara norm i nyproduktion, hyresmodellen ska reformeras och förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter ska förändras.
Arbetsförmedlingen i all ära, men sprängkraften i den svenska hyresmodellen, ja, grunden för hela den svenska bostadspolitiken, är på god väg att utveckla sig till att bli inte främst regeringens eller de fyra JA-partiernas huvudvärk, utan socialdemokratins.
Det är en kamp som för närvarande rasar på Västkusten och i Göteborg men som, beroende på utgången, kan sprida sig till andra delar av landet. Krisen briserade inför den breda allmänheten på GT:s debattsidor i debattartikeln ”Hyresgästföreningen ska inte vara en revolutionär sekt” (21/1).
Då kritiserade styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän med dess ordförande Alexander Hutter i spetsen, Hyresgästföreningen i Västra Sveriges ordförande Kristofer Lundberg för att ha kapat föreningen. Lundbergs helt öppna och välkända kopplingar till Rättvisepartiet Socialisterna, som närmast kan beskrivas som ett kommunistiskt parti med trotskistiska böjelser, anfördes som skäl till den mer konfrontativa hållning som Lundberg fört Hyresgästföreningen Västra Sverige i. Debattörerna i södra Bohuslän menade att Hyresgästföreningen Västra Sverige ”förvandlats till en arena för ett litet sekteristiskt kommunistparti”.
Kristofer Lundbergs allierade var inte sena med att svara på GT Debatt: ”Hyresgästföreningen Västra Sverige har tagit täten i kampen mot Januariavtalet och regeringens systemskifte på svensk bostadsmarknad” menade flera ledande företrädare för Hyresgästföreningen i Göteborg samt i Mölndal (23/1). Debattörerna pekade också på det faktum att Alexander Hutter själv har ett partiengagemang. Hutter har tidigare varit ordförande för Arbetarekommunen på Orust och har i dag flera partipolitiska uppdrag för socialdemokratin, däribland ledamotsuppdrag i kommunens kommunfullmäktige och kommunstyrelse samt en ersättareplats i Stiftelsen Västergötlands museum på regional nivå.
Debattörerna undrade också: ”Är det socialdemokratins besvikelse över förlorat grepp om rörelsen som ligger till grund för inlägget på GT Debatt?”
Hem & Hyra, Hyresgästföreningens medlemstidning, har fördelaktigt hårdbevakat den växande konflikten alltsedan dess. I onsdags kom den senaste dramatiska händelseutvecklingen, då Hyresgästföreningens riksförbunds styrelse meddelade att de tagit över ledningen för Hyresgästföreningen i Västra Sverige och fråntagit dem samtliga befogenheter. Kristofer Lundberg har uppmanats att ta en ”time-out”.
Anledningen, och anklagelsen, stavas ekonomiska oegentligheter. Vad som exakt har hänt vill eller kan inte ordföranden Marie Linder svara på. En första utredning har gjorts av auktoriserade revisorer. Nu ska ännu en utredning tillsättas, denna gång extern.
– Det här känns oerhört kuppartat och odemokratiskt. Att förbundsstyrelsen fråntar oss ansvaret utan att delge oss vad vi anklagas för. Det är inte så svårt att bli konspiratorisk, kommenterade Kristofer Lundberg till Hem & Hyra.
Den extraordinära insatsen tyder onekligen på ett häpnadsväckande sammanträffande mellan anklagelsen om ekonomiska oegentligheter och den rasande striden inom Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Medvetet eller ej – frånvaro av detaljerad information får ingen annan effekt än försök till karaktärsmord på Kristofer Lundberg.
Till saken hör att Kristofer Lundberg har en motkandidat till ordförandeskapet. Alfred Johansson presenterade häromdagen sin kandidatur med en debattartikel på GT Debatt: ”Det alla hyresgäster behöver fråga sig är om Hyresgästföreningen i region Väst främst ska vara till för ett fåtal hårdföra aktivister med en negativ nationell agenda eller om Hyresgästföreningen främst ska vara en positiv kraft, driven av det stora flertalet med fokus på Hyresgästernas intressen på lokal nivå” skrev Johansson på GT Debatt förra söndagen (2/2) med tydlig udd mot Kristofer Lundberg.
Svaret från Lundberg kom redan någon dag senare, även då på GT Debatt: ”Hyresgästerna vill inte återgå till en situation där vi styrs av en tjänstemannaorganisation som inte delar våra levnadsvillkor eller från bakom kulisserna av det socialdemokratiska partiet”.
Till vardags arbetar Alfred Johansson som ombudsman för medlemsmottagande på Socialdemokraterna i Göteborg och är även invald som ledamot för S i Göteborgs utbildningsnämnd.
Om Johanssons kandidatur är kopplat till hans partiengagemang är upp till var och en att bedöma. Själv hävdar han att inga sådana kopplingar finns.
På papperet är Hyresgästföreningen partipolitiskt obundna. Det är dock ett historiskt faktum att den mäktiga bostadspolitiska intresseorganisationen har nära band till både arbetarrörelsen och Socialdemokraterna. Från Lundberg-falangens sida är bilden tydlig: Socialdemokraterna försöker överta kontrollen över en förening som varit lite för bra för att stå upp för sin sakfråga.
Nu har Hyresgästföreningen på riksplan knappast varit fogliga. I en debattartikel i Aftonbladet skrev riksordföranden Marie Linder i slutat av december kritiskt: ”Att många av punkterna i det så kallade Januariavtalet sved för socialdemokratiska sympatisörer är ingen hemlighet. Det syns nu också i opinionssiffrorna. Våra medlemmar i Hyresgästföreningen, liksom de tre miljoner hyresgäster som bor i hyresrätt, chockades över att Socialdemokraterna vek sig för marknadshyror i nyproducerade lägenheter. Det är inte bara en tvärvändning från partiets vallöften – det är också ett slag i ansiktet på Sveriges hyresgäster.”
Pliktskyldiga debattartiklar är en sak. Planerade protestaktioner, som Hyresgästföreningen Västra Sverige aviserat, en annan.
Det som händer inom Hyresgästföreningen i Västra Sverige är av högintresse för både Sveavägen 68, Järntorget och för Rosenbad. Regeringen står och faller med bostadspolitiken. Socialdemokratin likaså.
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida