Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Politiska kärnfrågor är slapp smittbekämpning

Partier som använder sig av sina politiska kärnfrågor som automatisk lösning på pandemin missar den stora bilden.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

SD, V och MP i Göteborg lutar sig mot sina politiska kärnfrågor när de föreslår hur staden ska undgå smittspridning på äldreboenden. Det riskerar skapa stora hål i smittbekämpningen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Coronapandemin rasar vidare. I Region Skåne noterades under måndagen ett rekordantal inlagda patienter i behov av sjukvård för covid-19. Även på Västkusten, vid olika sjukhus i VGR rapporterades det i går totalt 146 inneliggande patienter varav 24 på intensivvårdsavdelning (IVA).

Samtidigt drar regionen ner på sin testning av misstänkta coronafall med hela 25 procent. Efterfrågan på test har slagit i taket och regionen sänker därför provtagningarna för att kunna komma ikapp utefter rådande kapacitet. 

Den stora ökningen av insjuknade visar att vi inte lärt oss den dödliga läxan från den gångna våren. Denna andra stora våg är ett bevis för att systematiken kring smittbekämpningen fallerat. Att den gjorde det första gången är illa nog, men att vi nu tvingas möta hösten med oro, isolering, sjukdom och i yttersta fall död är ett kollektivt misslyckande. Uppenbart har tillräckligt många inte hörsammat de restriktioner som gällt. Alldeles för många har slappnat av under sommaren och därefter fortsatt leva på ett vis som inte tagit hänsyn till konsekvenserna för sina medmänniskor eller de vårdanställda. 

Allt handlar dock inte om det misslyckade personliga ansvaret kring det där restaurangbesöket eller att båda personer i ett par går in för att handla i en butik. Under onsdagen hanterar Göteborgs kommunstyrelse granskningen av smittspridningen på 70 kommunala och privata äldreboenden i staden, en period mellan mars till juni 2020. I analysen, som genomförts av KPMG, tecknas en bild av att skyddet av de mest utsatta under pandemin brast av en rad orsaker. Men framför allt handlar det om organisation och arbetsmarknadspolitik: De enheter inom äldrevården som haft en större personalrörlighet på grund av antingen hög sjukfrånvaro, ett stort antal timvikarier och/eller inte varit tillräckligt snabba med att begränsa personalens rörlighet både inom och mellan olika enheter har underlättat för smittspridningen.

Analysen har, föga förvånande, lett till flera politiska initiativ som utgår just från respektive partis ideologiska kärnfrågor. SD vill bland annat ”ta fram en plan för att utreda och säkerställa vårdpersonalens kunskaper i svenska språket”. För Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det fokus på timvikarier som gäller – partierna vill minska antalet timanställningar.

Men att bekämpa pandemin endast utifrån redan existerande politiska prioriteringar är en föga övertygande smittbekämpning. Samtidigt måste det sägas att allt inte är mätbart eller förklarligt. KPMG:s analys konstaterar att det inte går ”att bortse ifrån att det finns ett mått av otur eller slump som kan ligga bakom hur pandemin har drabbat olika boendeenheter”. Även andra faktorer har kunnat ställa till problem för enheter med god struktur och åtgärder, som haft otur nog att ”drabbats av en större smittspridning till exempel genom inflyttning av en så kallad ”superspridare” ev. i kombination med ett beteende att inte vilja lyssna till instruktioner.” 

Partierna bör hörsamma rapportens sammanfattning, ”att det är vanskligt att dra långtgående slutsatser om skälen till smittspridningen.” Pandemin kan aldrig begränsas om partier bara lägger förslag som de tror gynnar dem själva.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida