Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Politiker ska inte gynna enskilda barn i kläm

Politiker ska verka i alla barns intressen, inte enskilda.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Hot mot tjänstemän och en förvaltning som kanske låtit sig påverkas av förvaltningen när det kommer till skolplaceringar. Granskningen av skolhaveriet i Göteborg är inte vacker.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Nämn ordet skolplacering och många Göteborgsföräldrars blick förvandlas snabbt till en tjock, bottenlös, mörk svärta. För många familjer har det gångna året varit en traumatisk upplevelse medan de kastats mellan förtvivlan och hopp om vilken skola som varit aktuell. Att Göteborg delas av en älv eller att elever inte är vingbeprydda, vars placeringar i normala fall inte låter sig göras enligt kilometeravstånd fågelvägen, var ingenting som det togs hänsyn till av ett kallt placeringsverktyg utan mänskligt omdöme.

Allmänhetens förtroende för den kommunala skolmyndigheten och den politiska fingertoppskänslan har fått sig en allvarlig törn. I många barns värld är nu skolan associerad med orubbliga vuxna som ser barn som något att fylla klassrum med, inte att skolan är en plats som ska få barn att vara trygga och växa.

Det omskrivna haveriet på grundskoleförvaltningen har onekligen tvingat fram många tårar och sömnlösa nätter för hundratals barn och föräldrar. Även för det politiska styret, där Liberalerna varit ansvariga för nämnden och även var pådrivande för den bakomliggande reformen som skapat den centrala skolnämnden som drivit fram det nya skolplaceringssystemet, har det blivit något av ett antiklimax. Samtidigt måste det betonas att det inte är Liberalerna som tagit fram eller använt sig av det havererade skolplaceringssystemet, det är förvaltningen. 

Exakt hur illa det faktiskt har varit med det bisarra systemet blev tydligt under gårdagen när en extern granskning offentliggjordes. 

Men bortom den fallerade hanteringen avslöjar granskningen även att det förekommit otillbördig påverkan från vårdnadshavare, chefer och politiker gentemot enskilda handläggare inom grundskoleförvaltningen i syfte att påverka och ändra skolplaceringar. Att känslorna svallet över är uppenbart. Det avslöjas att det förekommit ”hot eller annat psykologiskt våld gentemot handläggare och chefer inom förvaltningen”. Agerandet är djupt olämpligt och visar på hur infekterat det var omkring skolplaceringshaveriet.

En av de centrala passagerarna i rapporten lyder: ”Av intervjuer framgår även att påverkan kan ha kommit från politisk nivå. Intervjuade nämndsledamöter uppger att de under en tid fick flera samtal och mail från engagerade vårdnadshavare. Ledamöterna uppger att de i huvudsak vidarebefordrat inkommen information till förvaltningen för handläggning. Det finns olika bilder av nämndens kommunikation med förvaltningen. Vår bild är att nämnden, i likhet med operativa chefer inom förvaltningen, kan ha påverkat handläggningen.

Här måste det slås fast att det är rimligt att väljarkåren kan och ska kunna kontakta av folkvalda utsedda representanter i en politisk nämnd för att yttra sitt missnöje. Politiken är som bekant ansvarig för styrning av de kommunala verksamheterna. Nämnden ska som helhet också kunna fatta beslut som påverkar förvaltningens arbete. Men politiken får aldrig in och pilla i detaljhantering och daglig verksamhet i förvaltningen. Förvaltningen ska heller inte tolka vidarebefordring av information på det sättet.

Det är inte politikens uppgift att se till att enskilda barn får en bättre skolplacering. Politikens uppgift är att se till att det system som används är det bästa möjliga för att garantera att alla barn får den bästa möjliga skolplaceringen.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.