Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Polispartiet Moderaterna borde lyssna mer på polisen

Blåljuspolitik ska grunda sig på fakta, inte hysteri.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Moderaterna i Göteborg gör rätt i att forma sin blå politik utifrån vad blåljuspersonalen säger.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Göteborg – den brottsliga apokalypsens skattkammare. Inför kommunvalet 2018 presenterade Moderaterna i staden en uppmärksammad och omdebatterad valfilm som utmålade Västkustens huvudstad som ett brottstungt Gotham City, Batmans fiktiva hemstad.

 

Kritiken lät inte vänta på sig. Bättre blev det knappast när Hampus Magnusson menade att ”Det är min bild att det växer" (P4 Göteborg) gällande bilbränderna, trots att de halverats på två år.

 

Just bilden av brottsligheten har blivit till ett reellt politiskt problem, eftersom det oftast är ”bilden” hellre än fakta som tillåts påverka den politiska diskussionen och den konkreta policyutvecklingen. Partier som sprider felaktiga uppgifter baserat på ”bilder” (läs: reaktionärt hittepå) gör både väljare och omständigheter en rejäl björntjänst: Om fel lösningar förespråkas eller finansieras, finns det troligtvis andra problem som hade behövt de resurserna och den politiska uppmärksamheten betydligt mer. Dessutom riskerar politiker bli till deltagare i en viskningslek de borde avstå från. 

 

Att mata på ogrundad otrygghet är ytterst ett hot mot demokratin. Därför var det ypperligt att Moderaterna i Göteborg i början på veckan fick möjlighet att lyssna på hur det verkligen står till. Polisen i Göteborg har ett tydligt budskap till partiet, diverse domedagsprofeter och den breda allmänheten: Ta ett djupt andetag. Exempelvis de omskrivna personrånen är faktiskt – jo, det är sant – minskande.

 

 – När media skriver om problemen så klumpar man ihop Göteborg. Man skriver att antalet unga gärningsmän och målsägande ökar lavinartat. När det pratas mycket om det så kopierar ni politiker det och tar tag i problemen som beskrivs, men för oss stämmer det inte alls, sade Teodor Smedius, chef för lokalpolisområde City i ett reportage i Göteborgs-Posten. 

 

Rånen har minskat sedan 2015. Förvisso var det 750 personrån 2019 mot 2018 års 726, men i ett femårsperspektiv är trenden tydlig. 2015 begicks 820 stycken. I helt motsatt riktning går det med narkotikabrotten i centrala Göteborg som mer än fördubblats på fem år, från 2 787 år 2015 till 2019 års 6 070 stycken.

 

Ska man då inte lyssna på mediernas rapportering eller ta enskilda brottshändelser med en nypa salt?

 

Medier kan inte avstå rapportering vid allvarlig brottslighet med personskador. Tvärtom  skulle det elda på hysterisk och ogrundad mediekritik av den typ som brukar sammanfattas med det tröttsamma ”PK-media mörkar”. Att det rapporteras, publiceras och pushas om allvarliga våldshändelser är och måste vara en del av allmängiltig nyhetsrapportering. 

 

Därför är det viktigt att se på brottsstatistik inte ur ett ögonblicksperspektiv utan sammanställd och överblickbar med tydliga jämförelsemöjligheter. Enstaka brottshändelser är vidriga och allvarliga, men det är trender som säger något om det samhälle vi lever och vart vi är på väg. Enstaka brottshändelser kan väcka avsky, men det är mätbar statistik som måste forma den politiska diskussionen. 

 

Polisens statistik måste vara det främsta underlaget för kriminalpolitiska förslag och utspel. Inte minst det självutnämnda polispartiet Moderaterna borde lyssna mer på polisen om hur det verkligen ligger till. Blå politik ska inte bygga på hysteri. Då kanske det kriminalpolitiskt reaktionära partiet skulle ligga lite bättre till i opinionsmätningarna.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida