Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Passa på och ställ om – medan tiden finns

Världsekonomin kommer att återhämta sig.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

De företag som orkar ifrågasätta sina verksamheter och hitta nya vägar framåt är också de som kommer att äga framtiden.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Medan resten av Sverige, inte minst Stockholmsregionen, redan före nyåret visade tecken på stagnation och konjunkturnedgång, var Göteborgsregionen med sin fordonsintensiva industri och starka exportsektor länge ett västsvenskt ljus i ett förväntat konjunkturmörker. 

 

Alla tecken visade under 2019 på att Göteborgsregionens uthållighet under det kommande året både var starkare och skulle hålla betydligt längre än resten av landet, även om inbromsningen av arbetsmarknaden antogs vara på ingång. På Västkusten skulle lågkonjunkturen bli mer mild, delvis på grund av Västlänksbygget i Göteborg och delvis på grund av en historiskt hög exploateringsgrad på båda sidor av älven. Ett pressmeddelande från Västsvenska Handelskammaren daterat den 19 december 2019 hade den rosenskimrande rubriken: ”Västsverige står rustat inför 2020”.

 

Sedan kom corona och resten är history in the making. När Business Region Göteborg i veckan släppte sin senaste kvartalsrapport pryddes omslaget av en historisk siffra: Antalet varslade personer har ökat med ofattbara 767 procent (på årsbasis). Lågkonjunkturen är ett faktum, tvärniten för den regionala ekonomin likaså. Analysrapporten är full av dramatiska beskrivningar av typen: ”Euroområdets senaste lägesbild skildrar en industri som går på knäna” och ”Iskallt läge inom handel och tjänster”. Det är rena rama ekonomiska thrillerläsningen. Bara i mars 2020 varslades cirka 5 000 i regionen – samtidigt har de stora varseltalen en krockkudde i att hela 125 000 personer blivit korttidspermitterade i Västra Götaland. Om kugghjulen inte börjar komma i gång relativt snart är det i längden en ohållbar ordning. Den konstgjorda andningen är bra för arbetskraften och bra för företagen, men för varje dag som går med en världsekonomi som andas i påse, närmar vi oss bäst-före-datumet.

 

Samtidigt hade det inte varit särskilt hoppingivande om företagen inte använt sig av sin inneboende kreativtet för att finna nya vägar. Västsvenska Handelskammaren pekade på inspirerande siffror i ett pressmeddelande för några dagar sedan, då följande siffror presenterades efter att 700 företag tillfrågats om hur de arbetar under coronakrisen:

1 av 4 företag har antagit nya affärsmodeller.

1 av 5 fokuserar på nya marknader.

1 av 3 har ökat fokus på digitalisering.

Cirka 15 procent har större hållbarhetsfokus.

 

Det är just dessa företag som kommer komma ur krisen stärkta. Att inte slösa bort krisen utan ta tillvara på dess jävlar-anamma-effekt är A och O för de som vill ha sina näringslivsverksamheter kvar. Överlevnaden återfinns i möjligheten till anpassning, nytänkande och strategiska val inte bara inför framtiden, utan här och nu. Hållbarhet och digitalisering är nyckelorden. Detta i kombination med ett nästan världsunikt starkt socialt skyddssystem gör att Sverige, och Västkusten, har alla förutsättningar för att landa springande när pandemin väl har bedarrat. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida