Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ortens parlamentariker levererar som utlovat

Leila Ali Elmi (MP), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: OLLE SPORRONG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Riksdagsvalets skrällsensation Leila Ali Elmi (MP) inleder sin riksdagsperiod med klassisk miljöpartistisk politik. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Miljöpartisten Leila Ali Elmis riksdagsskräll var en överraskning – även för hennes eget parti. Med plats 21 på listan i Göteborgs valkrets var det ingen som lade någon vidare notis till Angeredsbon som via lokala fotbollsklubben Bergsjöns SK genomförde en klassisk gräsrotskampanj med dörrknackning och markmobilisering. Hade en samlad lokal journalistkår gjort vårt jobb lite bättre, om vi haft örat på marken eller ett halvt öga riktat mot Angered i jakten på något annat än bilbränder och skottlossning, så hade kanske Ali Elmis triumf inte blivit en sådan överraskning. 

 

 

I stället låg allt politiskt och journalistiskt fokus i Göteborg på kommunvalet. Socialdemokraternas förväntade sammanklappning och Demokraternas anstundande skrällval samt en dramatisk uteslutning av Centerpartiet i Göteborgs toppkandidat till riksdagen krävde allt syre och trycksvärta. 

 

Samtidigt, en rimlig mea culpa-brasklapp: I en tid av populism, trafikpolitisk extremism och persondrama var utsikterna för att en helt okänd MP-kandidat på plats 21 på riksdagslistan hos ett parti som många tvivlade på om det överhuvudtaget ens skulle klara av riksdagsgränsen inte bara en parantes, det var en astronomisk osannolikhet. Tji fick vi.

 

 

Studerar man siffrorna i efterhand är 1 467 personkryss i sig inte något rekord. Det är inte så himla långt ifrån vallokomotivet Robert Hannahs 1954 röster, som också har ett starkt ground game. I jämförelse med Moderaternas Lars Hjälmereds 3 571 personkryss och Anna Johanssons 4 646 knappt noterbart. 

 

Men så var det ju detta med plats 21. I jämförelse fick Kristdemokraternas lokala toppkandidat Hampus Hagman, som inte heller tidigare satt i riksdagen, ynka 126 röster. Kanske ska Ali Elmis valresultat i stället jämföras med Anna Sibinska, ordförande för MP i Göteborg som fick 512 röster. Ali Elmi fick alltså tre gånger så många kryss som en rutinerad lokalpolitiker med stark maktbas.

 

 

Kort efter sin valskräll gjorde Leila Ali Elmi debattdebut på GT Debatt. Då skrev hon bland annat: 

"Hej Göteborg. 

Jag är er riksdagsledamot nu. Några är överraskade över det. Inte minst jag själv. Men de som inte är överraskade är alla de som vet att förorten behöver en röst. Som vet att det inte räcker med ledamöter i riksdagen som pekar på förorten och pratar om den. Det behövs också ledamöter i riksdagen som kommer från förorten och pratar för den. Det är alla ni som har burit fram mig med era röster. 

Tack. "

 

Sådana kärleksförklaringar och lojalitetsdeklarationer kräver sin leverans. Och nog har Ali Elmi hållit sin del av det demokratiska avtalet. Förvisso är det ingen överdriven stor motionsproduktion som kan skådas efter att allmänna motionsperioden, hennes första, avslutades för en vecka sedan. Av 11 motioner som bär hennes namn är 2 helt egna. Massmotionerna innefattar förslag om klimatpolitik, en hållbar bostadspolitik, sex- och samtyckesundervisning, en jämlik skola, en mer medmänsklig flyktingpolitik, förbättrad skolsituation för elever med särskild begåvning och nya reformer för hbtq-personers rättigheter. Klimatpolitik, skolpolitik och migrationspolitik. Kvintessentiell miljöpartistisk intressepolitik, således.

 

De två helt egna motionerna föreslår utveckling av Diskrimineringsombudsmannens arbete för att motarbeta diskriminering bland annat på arbetsmarknaden – och insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet i särskilt utsatta områden. Förslag om orten, från orten, för orten. Som utlovat.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.