Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Orkar Moderaterna spela basket och läsa böcker?

Missat skott av Moderaterna.Foto: MICHA KLOOTWIJK/COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Moderaterna borde kika på BonnierHoops-projektet i Biskopsgården. Samt lyssna på polisen om hur brott bäst bekämpas.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Det går att få studs på förebyggande åtgärder mot brottslighet och ungdomskriminalitet. I somras hölls aktivitetsprogrammet BonnierHoops för andra året i rad på Friskväderstorget i Biskopsgården. Programmet är en satsning av Bonnierförlagen (en del av Bonniers AB vars bolag Bonnier News äger GT) och Svenska Basketbollförbundet som ursprungligen inleddes i Kista för fyra år sedan. 

 

I Göteborg möjliggör projektet att ungdomar från Biskop och andra stadsdelar får möta blåljuspersonal, skriva poesi, hänga i en boklounge samt ägna sig åt pyssel. 

 

Resultatet har inte låtit vänta på sig: Under sommaren sjönk antal anmälda brott i Biskopsgården med hisnande 46 procent för vissa brottstyper, enligt ett pressmeddelande. Bland de brottstyper som minskat kraftigt finns misshandel och skadegörelse, exempelvis klotter. Även förra årets satsning ledde till en av de lugnaste somrarna i Biskopsgården på länge.

 

Genom närvaro av vuxna och aktiviteter sex dagar i veckan mellan klockan 11 och 21 var det just i närområdet som resultatet talade för sig själv. Lägg därtill kameraövervakning och vakter och effekten är tydlig.

  – I andra delar av Biskopsgården såg vi inte alls någon minskning. Det har alltså varit en nästan 50-procentig minskning jämfört med åren då BonnierHoops inte var där, sade områdespolisen Daniel Johnsson på nyhetsplats i GT i förra veckan.

 

En annan positiv konsekvens är att en del ungdomar via BonnierHoops har slussats in i det lokala föreningslivet. Fasta rutiner och en positiv kamratanda är starka verktyg för att skapa självrespekt och se vad ansträngning kan leda till.

 

Medan brottsligheten minskat i Biskopsgården fattade Moderaterna under den gångna helgen beslut om att partiet vill se en utredning om sänkt straffmyndighetsålder. Det är blott det senaste moderata utspelet om tuffare tag. På den konservativa högerkanten pågår positioneringsspelet om att övertrumfa varandra med tuffa tag-lösningar.

 

Inte ens polisen är särskilt imponerad över de konservativa böjelserna för tuffa tag-kortet. I en uppmärksammad kartläggning av Göteborgs-Posten uttalade sig 14 polischefer för ett par dagar sedan att vägen till att stoppa de kriminella gängen inte främst går via hårdare straff. Just dessa polischefer är ansvariga för polisområden i så kallade särskilt utsatta områden. Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef för Borås, sade i GP:

- När vi poliser kommer in i bilden är det ofta försent. Det förebyggande arbetet är främst kommunens och lokalsamhällets ansvar. Ny offensiv lagstiftning är välkommen men det är genom att ungdomarna utbildas, blir sedda, hörda och bekräftade som vi kan komma till bukt med problemen. Allt annat är bara reaktivt i stället för proaktivt.

 

Ungdomarna i Biskopsgården och i andra stadsdelar borde inte bara spela basket med blåljuspersonal nästa sommar. BonnierHoops borde bjuda in moderater för en match eller två för att svettas på planen. 

 

Frågan är om M-politiker orkar komma in i matchen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida